Κριτική για το "Jurassic World"

Κριτική για το "Jurassic World"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«JURASSIC WORLD (3D)»***

Το πάρκο δεινοσαύρων του 2015 είναι ένα amusement park. Θυμίζει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τα εκθέματά του όμως έχουν προϊστορία 65 εκατομμυρίων ετών. Το δάσος που τα φιλοξενεί κείται στη νήσο Νούμπλαρ της Κόστα Ρίκα. Η ιστορία ξεκινά ως «Μόνος στο σπίτι». Με background το

https://www.youtube.com/watch?v=TIw8GtW3OJY

ένα αγόρι αποχωρίζεται εν μέσω Χριστουγέννων τους γονείς του, για να περάσει λίγες διασκεδαστικές ώρες με τον 16χρονο αδελφό του στο χώρο εργασίας της θείας τους Κλερ (η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, που εδώ θυμίζει εμφανισιακά τη συμπρωταγωνίστριά της στο The Help Τζέσικα Τσαστέιν), η οποία δουλεύει στο πάρκο, που οραματίστηκε προ 22 ετών ο Τζον Χάμοντ. Η Κλερ καλείται να αποδείξει στην αδελφή της Κάρεν (η Τζούντι Γκριρ υπήρξε αδελφή της Χάουαρντ και στο The Village) ότι νοιάζεται τα ανήψια της, πουέχει να δει επτά χρόνια, ούσα πλήρως απορροφημένη από την εργασία της, που δεν της αφήνει χρόνο ούτε για να προσέξει το φλερτ του συναδέλφου της Όουεν (ο Κρις Πρατ που έπαιξε με την Τσαστέιν στο Zero Dark Thirty).

Το πάρκο υποδέχεται κάθε μέρα 20.000 επισκέπτες και ο διαχειριστής του Μασράνι (ο Ίρφαν Καν του Life of Pi) ψάχνει τρόπους ανανέωσης του ενδιαφέροντος του κοινού. Έτσι οι γενετιστές του - με επί κεφαλής τον Δόκτορα Χένρι Γου (Μπ. Ντ. Γουόνγκ) από το πρώτο Jurassic Park- δημιουργούν το πρώτο γενετικά τροποποιημένο υβρίδιο, που ονομάζουν Indominus Rex. Όταν το φονικό έκθεμα μένει ελεύθερο, ξεκινά η δράση, που μετατρέπει το φιλμ σε μία σειρά εξοντώσεων ζώων και ανθρώπων σε ρυθμούς videogame. Η ταινία έχει τον Ινδό της, τον Ασιάτη της, αλλά και τον έγχρωμό της ήτοι τον Ομάρ Σιτου Intouchables σε διακοσμητικό ρόλο, αλλά και το Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο (Full Metal Jacket, The Cell) σε ακόμα ένα σκοτεινό ρόλο ως «Χόσκινς», αφού φαντάζεται τους ισχυρούς δεινόσαυρους σε ρόλο πολεμικών μηχανών, όταν ο Όουεν τους εκπαιδεύει σαν συμπαθή κατοικίδια τετράποδα. Οι Τζέικ Τζόνσον και ΛόρενΛάπκους υποδύονται δύο συνεργάτες, που δεν είναι γραφτό τους να ερωτευθούν.

Ο ρόλος της Κλερ δεν απαιτεί πολλά από την Χάουαρντ, αφού τα υπερμεγέθη ζώα κλέβουν την παράσταση και η ίδια κάποια στιγμή βρίσκεται ως διεκδικούμενη λεία σε σκηνή εμπνευσμένη από τον «Κινγκ Κονγκ». Αστεία είναι η ξαφνική εμφάνιση του Τζίμι Φάλον, όπως ευχάριστα εκπλήσσει η παρουσία της Κάιλι Μινόγκ στο «San Andreas». Η ανταρσία του Χόσκινς ανατρέπει προβλεπόμενα τα τεκταινόμενα, σε ένα σενάριο που πιστά ακολουθεί την ιδέα ότι η φύση κάποια στιγμή εκδικείται. Η καλή πλευρά των μισητών έως σήμερα ραπτόρων φέρνει στο μυαλό τη μετάλλαξη του κακού «Εξολοθρευτή» στη 2η ταινία της σειράς.

Κάπου χάνει το continuity ο νεοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του φιλμ Κόλιν Τρεβόροου, όταν μεταφέρει τη δράση ξαφνικά από τη μέρα στη νύχτα. Στο σενάριο τον βοηθούν οι Ρικ Τζάφα και Αμάντα Σίλβερ (του Πλανήτη των Πιθήκων) και ο γνώριμος συνεργάτης του Ντέρεκ Κόνολι. Δεν διακρίνεται το σάουντρακ του βραβευμένου με Όσκαρ μουσικής Μάικλ Τζιακίνο (Up) μέσα από το άκουσμα σε βασικές σκηνές της μουσικής, που έγραψε για το Jurassic Park ο Τζον Γουίλιαμς. Όσα ξεκίνησαν από μία εμπνευσμένη ιδέα του Μάικλ Κράιτον, την οποία υλοποίησε το 1993 ο παραγωγός του φετινού φιλμ Στίβεν Σπίλμπεργκ, μάλλον θα έχουν συνέχεια, όπως υπονοεί η τελική διάσωση δεινοσαύρων και εργαστηριακά κατασκευασμένων εμβρύων.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό