Κριτική για το "Annie"

Κριτική για το "Annie"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Annie»**

Η νέα εκδοχή του γνωστού μιούζικαλ καταφτάνει σε σενάριο των Will Gluck και Aline-Brosh Mc Kenna, σκηνοθεσία του Will Gluck και παραγωγή του Gluck και του James Lassiter, της Jada Pinkett-Smith, του αδελφού της Caleeb Pinkett, του συζύγου της Will Smith και των Tyran («Ty-Ty») Smith, Celia D. Costas και JayZ. Πρωταγωνιστούν οι Jamie Foxx, Quvenz hané Wallis, Rose Byrne, Bobby Cannavale, Adewale Akinnuoye -Agbaje («Oz»), David Zayas («Oz»), Cameron Diaz και cameo εμφανίσεις πραγματοποιούν οι παλιοί συνεργάτες του Gluck Michael J. Fox και Mila Kunis, αλλά και οι Ashton Kutcher, Patricia Clarkson και οι τραγουδίστριες Rihanna και Sia. Σε μικρότερο ρόλο εμφανίζεται η Tracie Thoms (η φίλη της Anne Hathaway στο «Ο διάβολος φοράει Prada»). Το νέο φιλμ αποτελεί την αφροαμερικάνικη εκδοχή της «Annie». Ως inside joke η νέα παραγωγή του «Annie» στο πρώτο λεπτό απαρνείται το λευκό κοκκινομάλλικο κορίτσι στο πρόσωπο της Taylor Richardson («Στα χρόνια της βίας»), που υποδύθηκε την «Annie» στο Broadway το 2012. Ακούγονται τα γνωστά τραγούδια σε μουσική Charles Strouse και στίχους του Martin Charnin (“Tomorrow,” “It’s the Hard-Knock Life,” “You’re Never Fully Dressed Without a Smile,” “Maybe”). Ως show stopper όμως σκηνοθετείται το «Opportunity» που είναι δημιουργία της Sia και του σκηνοθέτη.

https://www.youtube.com/watch?v=3cviqWZAWEc

Δεν προτάθηκε άδικα φέτος για Χρυσή Σφαίρα. Δυστυχώς η διεύθυνση της φωτογραφίας του Michael Grady και ο σχεδιασμός της παραγωγής της Marcia Hinds υπηρετούν μία παραμυθένια αχλύ, που καλύπτει την ταινία, καθιστώντας την περισσότερο παιδική από την πρωτότυπη του 1982. Στην ποπ, κουκλίστικη ατμόσφαιρα συμβάλλουν και τα κοστούμια της Renée Ehrlich Kalfus. Προφανώς όλοι οι συντελεστές έκαναν ότι τους ζητήθηκε. Το νέο φιλμ προσπαθεί να είναι μόνο χαρούμενο. Η ταινία του 1982 ήταν σαφώς πιο σκοτεινή και μελαγχολική. Προκαλούσε συγκίνηση όμως σε μικρούς και μεγάλους, αφού ήταν πιο ανθρώπινη και δεν ήταν μια απλή τσιχλόφουσκα. Η πρόσφατη «Annie» προσπαθεί να εκμαιεύσει αποτυχημένα το δάκρυ στο μελό φινάλε, που αποτελεί σκηνή που δεν «κολλά» με τα υπόλοιπα 110 λεπτά του φιλμ.

Προτιμότερες οι αναμνήσεις της original ταινίας του 1982,

https://www.youtube.com/watch?v=Tg7JWB2SR7E

της εκδοχής του Θεάτρου της Δευτέρας του 1989

https://www.youtube.com/watch?v=k9G4rcLh4Do

και της θεατρικής εκδοχής της κας. Μαριάννας Τόλη (που έπαιζε και στο τηλεοπτικό του 1989) του 2005 με την μικρή Δήμητρα Δουμένη. Όλα βασίζονταν στο μιούζικαλ του 1977, που εμπνεύστηκε από τα κόμικς «Little Orphan Annie» του Harold Gray και το βιβλίο του Thomas Meehan.

Στις αρετές του φιλμ ανήκει η ανήλικη πρωταγωνίστριά του. Στον ρόλο της 10χρονης Annie η Wallis αποδεικνύει ότι δεν προτάθηκε αδίκως για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» (2012). Το πρόσωπό της «μεγαλώνει» ωραία και στις μούτες της το στόμα της θυμίζει αυτό της Whoopi Goldberg. Τον πλούσιο επιχειρηματία Will Stacks υποδύεται ο Jamie Foxx, που - προσπαθώντας να είναι κωμικός – θυμίζει κακή εκδοχή του Eddie Murphy. Πιο γέλιο έβγαζε στο «Αφεντικά για σκότωμα 2». Η Miss Hannigan του 2014 είναι η Cameron Diaz, που το σενάριο την θέλει πρώην μέλος του συγκροτήματος των ‘90’ς C+C Music Factory (φωνή του γκρουπ υπήρξε η Martha Wash των Weather Girls που την έκρυβαν λόγω πάχους).

https://www.youtube.com/watch?v=yKhkP7bWgno

Την γραμματέα Grace υποδύεται η Rose Byrne που δεν έχει να κάνει πολλά με τις ατάκες, που της δίνονται, όπως και η Diaz. Ο Bobby Cannavale («Θλιμμένη Τζάσμιν») είναι ο κακός σύμβουλος καμπάνιας του Stacks, ονόματι Guy. Χαντακώνεται και αυτός σε έναν μονοδιάστατο ρόλο.

Trivia: Δείτε τους τίτλους τέλους …ως το τέλος...

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό