Κριτική της παραγωγής της ομάδας ΕΑΝ - «ΤΟ ΚΗΤΟΣ»

Κριτική της παραγωγής της ομάδας ΕΑΝ - «ΤΟ ΚΗΤΟΣ»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της παραγωγής της ομάδας ΕΑΝ

«ΤΟ ΚΗΤΟΣ»

Βαθμολογία: 5,5/10

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης (σκηνοθεσία - διασκευή - επιμέλεια κίνησης- χορογραφία) και η ομάδα ΕΑΝ παρουσιάζουν «ΤΟ ΚΗΤΟΣ» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου. Το δελτίο τύπου αναφέρει για την υπόθεση: «Πέντε ερμηνευτές δημιουργούν ένα δυστοπικό σύμπαν και αφηγούνται μια ιστορία από το μέλλον: Ένα κορίτσι επιβιώνει σε ένα λιμάνι χωρίς θάλασσα. Φτιάχνοντας έναν παράταιρο θίασο περιοδεύει σε έναν κόσμο που, καθώς η ξηρασία βαθαίνει, οδηγείται στα όριά του.».

Οι ερμηνευτές προσφέρουν ένα κοκτέιλ των ταλέντων τους στο κοινό, δυστυχώς όμως αυτό δεν αρκεί, ειδικά όταν πας θέατρο μετά από 32 μήνες λόγω καραντίνας και πανδημίας. Όλα ξεκινούν από το έργο, το οποίο σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ανολοκλήρωτο και διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες σου. Υπάρχουν μερικές σκόρπιες ιδέες, που προσπαθούν να ψελλίσουν κάτι για τη θέση του θεάτρου στη μετά-covid19 εποχή σε σχέση και με τη στήριξή του από την Πολιτεία. Δυστυχώς η όλη προσπάθεια μένει στο επίπεδο ενός προϊόντος workshop, παρά μίας συμπαγούς παράστασης.

Παράλληλα διάφορα ευρήματα, παρουσιάζονται σεμνότυφα, όπως το γυμνό του Τάσου Κορκού. Ο ηθοποιός δείχνει υποχρεωμένος να γδυθεί, οπότε η σοβαροφάνεια αφαιρεί τελικά από τη δύναμη της σκηνής, θυμίζοντας την άτολμη σκηνοθεσία στη «Σπερματογονία» πριν 21 χρόνια στο «Θέατρο Έρευνας». Η διστακτικότητα του Κορκού επί σκηνής δείχνει να είναι κόντρα με το θαρραλέο λόγο του καλλιτέχνη εκτός δουλειάς («Ειλικρινά, νομίζω πως η κυρία Μενδώνη αποτελεί ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τον θώκο του Υπουργείου Πολιτισμού. Κυριολεκτικά ένας ολετήρας του Πολιτισμού και των Τεχνών, που όμοιο δεν έχει δει η κοινωνία από την Μεταπολίτευση και έπειτα. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στα σκάνδαλα, γιατί θα πάθω τενοντίτιδα από το γράψιμο, αν και θα αρκούσε η συγκάλυψη των κακουργηματικών πράξεων από πρόσωπα διορισμένα από την ίδια σε διευθυντικές θέσεις, για να της αποδοθεί αυτή η αρνητική πρωτιά. Θα πω μόνο πως το ότι αυτή η κυρία βρίσκεται ακόμα στην θέση της σημαίνει, ότι αποτελεί μέρος ενός τέτοιου μηχανισμού του βαθέως Κράτους που ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να κουνήσει.», 13-3-2021, allforfun.gr).

O Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης (επιμέλεια κίνησης - χορογραφία), διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό (μεταξύ άλλων συνεργασίες με Δ. Παπαϊωάννου «Μέσα»/ «Πουθενά»/ «Μήδεια2»/ «2»), δεν έχει όμως μεγάλη πειθώ ως ηθοποιός. Η Μαντώ Παπαρρηγοπούλου επωμίζεται σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, χωρίς να καταφέρνει να κάνει το θεατή να συγκινηθεί ή να χαμογελάσει αβίαστα. Η Λυγερή Μητροπούλου καταφέρνει να διασωθεί χάρη στις μουσικές της σπουδές, ενώ η συγγραφέας Ειρήνη Αναγνωστοπούλου ξεχωρίζει μόνο στη σκηνή με τη βεντάλια.

Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου. Εικαστική Εγκατάσταση: Σωτήρης Μελανός. Ενδυματολογία-Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Ηχητική Εγκατάσταση: Νικόλας Καζάζης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κυριάκος Μυστακέλης. Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη. Φωτογραφία: Θοδωρής Δούπας. Σχεδιασμός Αφίσας: Πέτρος Φραγκόπουλος. Trailer Παράστασης: Δημήτρης Καπνούλας. Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will.

«ΤΟ ΚΗΤΟΣ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου.

  • BIOS, Πειραιώς 84, Main: +30 210 3425335, http://www.bios.gr Ημέρες -Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Διάρκεια 70’ (χωρίς διάλειμμα). Τιμή Εισιτηρίου:15,00 ευρώ (κανονικό) και 10,00 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65). Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών.