Θ.Πλεύρης: Για τους εικονικούς εμβολιασμούς, θα κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυση των ενόχων

Θ.Πλεύρης: Για τους εικονικούς εμβολιασμούς, θα κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυση των ενόχων

Την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή το περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ενεργοποίησε άμεσα τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και έδωσε άμεσα εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διαταχθεί κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και να διαβιβαστεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα.

Σε ερώτηση για την αντιστοιχία εμβολιασμών και μονίμων κατοίκων στο εμβολιαστικό κέντρο της Καρδίτσας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι συνολικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί- δηλαδή έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες και με τις δύο δόσεις- και πως η ιδιαιτερότητά του ήταν πως πρόκειται για το μοναδικό κέντρο που είχε εμβόλια της Pfizer και έτσι υπήρχε αυξημένη ζήτηση και από όμορες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας πως οι καταγγελίες που θα αφορούν πλαστά πιστοποιητικά ή πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, με σκοπό την εξαίρεση από το εμβολιασμό, θα ερευνώνται σε βάθος. «Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι θα κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους. Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά. Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

'Όσον αφορά τις 18 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι κλίνες αυτές είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν άμεσα, εφόσον χρειαστεί, με το υπάρχον προσωπικό, όπως συνέβαινε άλλωστε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Επιπλέον, θα υπογράψει άμεσα την έγκριση προκήρυξης, έτσι ώστε να υπάρξει ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό.

Κλείνοντας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στα νοσοκομεία, όλες τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζουν να εμβολιάζονται υγειονομικοί, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που θα τους δοθεί με τροπολογία για επιστροφή στο ΕΣΥ αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.