Στα όρια της αίρεσης. Ματίνα Παγώνη: Και άλλος ασθενής αρνήθηκε να διασωληνωθεί

Στα όρια της αίρεσης. Ματίνα Παγώνη: Και άλλος ασθενής αρνήθηκε να διασωληνωθεί

Μετά το θάνατο της 57χρονης αρνήτριας με κορονοϊό, υπήρξε και άλλος ασθενής που δε δεχόταν να διασωληνωθεί, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ, είπε:

«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορονοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», τόνισε.

Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.