Ενας Ιταλός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα, από το... Ελ Πάσο!

Ενας Ιταλός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα, από το... Ελ Πάσο!

Γεννημένος στο Τέξας από Αμερικανό πατέρα και Ιταλίδα μητέρα, είναι ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου. Ο Ιταλός σπρίντερ, Λαμόντ Μαρσέλ Τζέϊκομπς, κατάφερε -όπως παλαιότερα ο συμπατριώτης του Πιέτρο Μενέα και ο Κώστας Κεντέρης- να «σπάσει» την κυριαρχία των μαύρων δρομέων ταχύτητας και να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, που φιλοξενείται στο Τόκιο.

Η επίδοση του, εννέα δευτερόλεπτα και 80 εκατοστά, δεν είναι από τις κορυφαίες στην «κούρσα της μίας ανάσας», όμως είναι εντυπωσιακή για τον ίδιο, εάν αναλογισθεί κανείς, ότι το ατομικό του ρεκόρ... προ Τόκιο, ήταν 9.95!

Πριν από τον τελικό των 100 μέτρων στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο 26χρονος Ιταλός δεν είχε αγωνισθεί ποτέ σε τελικό παγκοσμίου ή ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοικτού στίβου. Η μοναδική «περγαμηνή» του, ήταν το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα του ευρωπαϊκού κλειστού, που διεξήχθη εφέτος στο Τορούν της Πολωνίας.

Ο Τζέικομπς, γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1994, στο Ελ Πάσο του Τέξας, πατρίδα του πατέρα του, ο οποίος ήταν στρατιωτικός στην βάση της ιταλικής πόλης Βιτσέντσα, κοντά στην Βενετία. Ομως, η Ιταλίδα μητέρα του, τον πήρε στην δική της πατρίδα πριν συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής. Ο Ιταλός Ολυμπιονίκης, μεγάλωσε στην περιοχή Ντεσεντσάνο ντελ Γκάρντα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Βερόνα και στην Μπρέσια, κοντά στις όχθες της λίμνης Γκάρντα. Εξ΄ ου και όπως ομολογεί, δυσκολεύεται να συνεννοηθεί καλά στην ιταλική γλώσσα.

Προπονητής του, ήταν ο Ιταλός, Πάολο Καμόσι, πρώην άλτης του τριπλούν και παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου, το 2001, αλλά και 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, την άνοιξη του 2020, ο Τζέϊκομπς κατάφερε να προπονείται -μέσω διαδικτύου- υπό τις οδηγίες του Καμόσι, σ΄ έναν μικρό χώρο κοντά στο σπίτι του.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του, διαδραμάτισε και η ειδική επιστήμονας, Νικολέτα Ροματσάνι, η οποία τον βοήθησε ουσιαστικά, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μαζί της, κατάφερα να αντιμετωπίσω πραγματικά τους φόβους μου και τα «φαντάσματά» μου. Δεν ήταν εύκολο, υπάρχουν κάποια οικεία πράγματα που δεν θέλεις να αποκαλύψεις ούτε στον εαυτό σου».

Ενα από τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης του Τζέϊκομπς, είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του άνω σώματος του, είναι καλυμμένο με τατουάζ. Και δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θεωρούν ότι αυτό συνέβη, λόγω του πατέρα του, ο οποίος ήταν ουσιαστικά απών στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

«Η ενέργεια που παράγεται όταν γκρεμίζεις έναν τέτοιο τοίχο είναι απίστευτη. Τον μισούσα για την απουσία του, όμως άλλαξα την οπτική μου. Μού έδωσε ζωή, δυνατούς μύες, ταχύτητα. Τον έκρινα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα για αυτόν», εξομολογείται ο Ολυμπιονίκης του Τόκιο», ενώ ο πατέρας του είχε δηλώσει: «Με τον Τζέρεμι, ο οποίος γεννήθηκε όταν ήμουν μόλις 19 ετών, δεν ήμουν πάντα ο καλύτερος πατέρας. Ημουν ανώριμος και οι συγκρούσεις με τη μητέρα του (σ.σ. είχε τότε δύο παιδιά με έναν άλλο σύντροφο) μας απομάκρυναν. Αλλά προσπαθώ να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο».

Γ. Διακογιάννης,ΑΠΕ-ΜΠΕ