Γαλλία: Διχάζουν οι βαριές καμπάνες σε όσους δεν τσεκάρουν πιστοποιητικά εμβολιασμού

Γαλλία: Διχάζουν οι βαριές καμπάνες σε όσους δεν τσεκάρουν πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Είμαστε επαγγελματίες, δεν είμαστε χωροφύλακες»! Με το σύνθημα αυτό οι Γάλλοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και της ψυχαγωγίας αντιδρούν στην υποχρέωση να διενεργούν οι ίδιοι ή οι υπάλληλοί τους ελέγχους στους πελάτες, για να διαπιστώσουν αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού προτού τους εξυπηρετήσουν. Δεν διαφωνούν με τη φιλοσοφία των μέτρων, αλλά με την αστυνόμευση και τις κυρώσεις που θέλουν να νομοθετήσουν ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ. Από τη Δευτέρα έχουν στο πλευρό τους και δύο ενώσεις εργοδοτών.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν, συγκεκριμένα, από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να επανεξετάσουν το σχέδιο νόμου που αφορά την επέκταση της χρήσης του «υγειονομικού πάσου», όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι. Και να το αναθεωρήσουν επί το ορθολογικότερον. Σημειωτέον ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες υγειονομικής τάξης που πρόκειται να εφαρμοστούν από τις αρχές Αυγούστου, προβλέπουν πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Κυρίως για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφοι). Εξυπακούεται ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται στους πελάτες που εξυπηρετούνται εντός της επιχείρησης, όχι σε τραπεζάκια ή σε πάγκους στο πεζοδρόμιο, φέρ’ ειπείν.

Κυνηγούν κουνούπια με κανόνια
Το επίμαχο σχέδιο νόμου επρόκειτο να υιοθετηθεί το απόγευμα της Δευτέρας από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε το σχέδιο ως «υπερβολικό», μιλώντας το πρωί στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 2. Τι θεωρεί υπερβολικό; Το πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα… 45.000 ευρώ σε περίπτωση που ένας επιχειρηματίας (μαγαζάτορας ακριβέστερα) δεν διενεργήσει βάσει των κανόνων τους ελέγχους! Και επίσης η ποινή φυλάκισης έως 12 μήνες που μπορεί να καταδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες για τις προβλέψεις του προ-σχεδίου νόμου που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων!

Οι ποινές αυτές θα μπορούν να επιβάλλονται σε επικεφαλής επιχειρήσεων εστίασης, υπεύθυνους κινηματογράφων ή και μεταφορικών εταιρειών (ιδιωτικών πούλμαν για παράδειγμα), που δεν φροντίζουν ώστε να διενεργούν αποτελεσματικούς και ενδελεχείς ελέγχους των «υγειονομικών πάσων» (πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού δηλαδή) των πελατών τους προτού τους παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Δύο εργοδοτικές ενώσεις, η Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) και η Ενωση Τοπικών και Περιφερειακών Επιχειρήσεων (U2P) με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο. Διαφωνούν όχι τόσο με τη συλλογιστική και την σκοπιμότητα του νόμου, όσο με το σκέλος που αφορά τις επαπειλούμενες ποινές. Διότι είναι βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου ότι η Πολιτεία «δεν μπορεί να κυνηγά κουνούπια με κανόνια».

Απολύσεις για τους αρνητές;
Η CPME με γραπτή αναφορά της προς την κυβέρνηση εκφράζει την αντίθεσή της «σ’ αυτή την καταχρηστική ποινικοποίηση και τις απολύτως δυσανάλογες κυρώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου». Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στηρίζει τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, διότι «είναι η μοναδική λύση για να αποφευχθεί η επιβολή νέων καταστροφικών για τις επιχειρήσεις περιοριστικών μέτρων».

Η U2P από την πλευρά της απεφάνθη ότι «το Κράτος επαφίεται στους επαγγελματίες για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του και να διαχειριστούν την εφαρμογή των νόμων». Όπως και η CPME, η U2P τάσσεται υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο σύνολο του γαλλικού πληθυσμού. Και εμμέσως φαίνεται πως δεν έχει αντίρρηση να γίνουν ακόμα και απολύσεις των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που αρνούνται να εμβολιαστούν. Όμως «διαφωνεί κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί η επιχείρηση με το κόστος απόλυσης ενός μισθωτού που αρνείται να εμβολιαστεί». Αρνούνται δηλαδή οι εργοδότες να πληρώσουν αυτοί τις αποζημιώσεις στους αρνητές των εμβολίων.

«Καλούμε τους κοινοβουλευτικούς, βουλευτές και γερουσιαστές, να επεξεργαστούν και να βελτιώσουν το σχέδιο νόμου, περιορίζοντας την επιβάρυνση και τις ευθύνες των επικεφαλής των επιχειρήσεων των οποίων οι πελάτες οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού», σημειώνει η U2P στη δική της ανακοίνωση. Η εργοδοτική ένωση καλεί επίσης την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες προτού λάβει οριστικές αποφάσεις.

Αλέξανδρος Καψύλης, Οικονομικός ταχυδρόμος