Κουφονήσια: Εξωτικός παράδεισος που όλοι ονειρεύονται

Κουφονήσια: Εξωτικός παράδεισος που όλοι ονειρεύονται

Τα Κουφονήσια είναι ένας ονειρεμένος προορισμός των Μικρών Κυκλάδων, ιδανικός για ξεκούραστες διακοπές Τα δύο μικρά νησιά είναι διάσημα για τα παραδεισένια νερά τους και το μαγευτικό φυσικό τοπίο. Στη σελίδα αυτή θα βρεις πληροφορίες για τις διακοπές στο Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, για τις παραλίες, τις εκδρομές, το φαγητό και τα δρομολόγια πλοίων. Κλείσε οικονομικά ακτοπλοϊκά για Κουφονήσια στο Ferryhopper!

Διακοπές στα Κουφονήσια
Τα Κουφονήσια είναι ένας πανέμορφος καλοκαιρινός προορισμός για ξέγνοιαστες διακοπές. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 2 νησιών, του «Πάνω» (ή «Άνω») και του «Κάτω» Κουφονησίου. Το Κάτω Κουφονήσι είναι αρκετά απομονωμένο, χωρίς πολλές παροχές για τους ταξιδιώτες, ενώ το Πάνω Κουφονήσι είναι πιο δημοφιλής προορισμός. Αν και μικρό, έχει όλες τις ανέσεις που χρειάζεσαι για τις διακοπές σου δίπλα στη θάλασσα!

Το πιο δυνατό σημείο των Κουφονησίων είναι σίγουρα οι ονειρεμένες θάλασσες. Και τα δύο διαθέτουν παραλίες με εξωτική ομορφιά και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Το μικρό μέγεθος των νησιών κάνει τις μετακινήσεις εξαιρετικά εύκολες, καθώς μπορείς να τα γυρίσεις και με τα πόδια. Το φαγητό στα Κουφονήσια είναι πεντανόστιμο, με βασικό συστατικό το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, που υπάρχουν άφθονα στις Μικρές Κυκλάδες.

Παραλίες στα Κουφονήσια
Το Πάνω Κουφονήσι φημίζεται για τις μοναδικές παραλίες του με την εξωτική ομορφιά. Όλες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού και οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες και δεν έχουν φυσική σκιά. Προτείνουμε, λοιπόν, να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα. Στις παραλίες φτάνεις είτε με τα πόδια είτε με τη λάντζα, η οποία αναχωρεί καθημερινά από το λιμάνι από τις 10 το πρωί και ανά 1 ώρα. Ξεκινώντας από το λιμάνι και περπατώντας κατά μήκος της ακτής θα βρεις ονειρεμένες παραλίες και μοναδικά σημεία για βουτιές, όπως:

Άμμος: Μέχρι και η παραλία του λιμανιού είναι πανέμορφη στο Πάνω Κουφονήσι. Έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.
Παραλία Χαροκόπου ή Φοίνικας: Υπέροχη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Μετά το μπάνιο μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου στην ταβέρνα «Φοίνικας», από την οποία πήρε το όνομά της η παραλία.

Φανός: Αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά. Το ομώνυμο καφέ-εστιατόριο προσφέρει ποτό και φαγητό.
Ιταλίδα: Η παραλία έχει διάφανα τιρκουάζ νερά και χρυσή άμμο που θυμίζουν τροπικές ακτές. Μπορεί να συναντήσεις και γυμνιστές.
Πισίνα: Πρόκειται για ένα άνοιγμα στους βράχους, μία πανέμορφη φυσική «πισίνα» με τιρκουάζ νερά!

Πορί: Θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού. Χρυσή αμμουδιά και μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν το εξωτικό σκηνικό. Διαθέτει λίγη φυσική σκιά και μία ταβέρνα.
Γάλα: Πολύ μικρή, αλλά εντυπωσιακή παραλία με βότσαλα, που πήρε το όνομά της από το μοναδικό «γαλακτερό» χρώμα των νερών της. Έχει σχηματιστεί από ένα περάσμα στους βράχους, από το οποίο εισέρχεται η θάλασσα. Ένα μικρό θαύμα της φύσης!

Tip: Προτείνουμε να βουτήξεις στις σπηλιές του Ξυλομπάτη, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά του νησιού, κοντά στο Πορί. Ο βυθός και τα βράχια θα σε εντυπωσιάσουν! Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από ξηράς, αλλά μπορείς να πας με σκάφος ή να νοικιάσεις βαρκάκι.

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικό για ημερήσια εκδρομή από το Πάνω Κουφονήσι, καθώς δεν διαθέτει υποδομές για διαμονή. Μπορείς, βέβαια, να κοιμηθείς κάτω από τα αστέρια. Το καΐκι για το Κάτω Κουφονήσι εκτελεί τουλάχιστον 4 δρομολόγια την ημέρα. Οι παραλίες εδώ είναι πιο ήσυχες, αλλά εξίσου όμορφες με του Πάνω Κουφονησίου. Δεν είναι οργανωμένες, γι' αυτό φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα. Οι παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι είναι οι εξής:

Λάκοι: Απάνεμη παραλία με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.
Δέτης: Μικρή παραλία με άμμο και γαλαζοπράσινα νερά.
Νερό: Πανέμορφη παραλία με άμμο, ψιλό βότσαλο, μαγευτικά νερά και αρμυρίκια. Μπορεί να συναντήσεις κατασκηνωτές και γυμνιστές.
Πεζούλια: Όμορφη παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Μικρή παραλία με άμμο, σπηλιά, βράχια, Κουφονήσια, βυθός, γαλαζοπράσινα νερά

Κουφονήσια: ημερήσιες εκδρομές
Αν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από τις βουτιές στα ονειρεμένα νερά του Πάνω Κουφονησίου, μπορείς να πας ημερήσια εκδρομή στα γύρω νησιά. Προτείνουμε να επισκεφτείς:

Κάτω Κουφονήσι: Εξερεύνησε κρυμμένες παραλίες, κάνε πεζοπορία σε όμορφα μονοπάτια και δοκίμασε παραδοσιακό φαγητό στη μοναδική ταβέρνα του νησιού, τον «Βενετσάνο». Η απόσταση είναι περίπου 10 λεπτά με το καΐκι και το εισιτήριο είναι πολύ οικονομικό.
Κέρος: Πολύ κοντά στα Κουφονήσια βρίσκεται το ακατοίκητο νησί της Κέρου, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στην Κέρο μπορείς να πας με βάρκα από το Πάνω Κουφονήσι. Να έχεις υπόψη σου ότι στο νησί δεν υπάρχει πόσιμο νερό και απαγορεύεται η διανυκτέρευση.
Μικρές Κυκλάδες: Τα Κουφονήσια συνδέονται με συχνά δρομολόγια πλοίων με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Μέσα σε 30 λεπτά μπορείς να βρεθείς στην Αμοργό ή τη Σχοινούσα, ενώ το ταξίδι για Δονούσα και Ηρακλειά είναι περίπου 1 ώρα.
Tip: Αν έχεις όρεξη για πεζοπορία, προτείνουμε το μονοπάτι για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (γύρω στα 25 λεπτά από τη Χώρα). Η θέα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα κόβουν την ανάσα!

Φαγητό στα Κουφονήσια
Το Πάνω Κουφονήσι έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική άνθηση τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει, λοιπόν, αρκετές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, χωρίς όμως να χάνει την απλότητα και τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Στα Κουφονήσια θα απολαύσεις νόστιμους μεζέδες θαλασσινών, φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδα.

Προτείνουμε να δοκιμάσεις τα πιάτα και τα γλυκά στο «Καλόφεγγο» στο Πορί με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Επίσης, μην παραλείψεις να φας θαλασσινά στο «Ανέπλωρα» και στον «Καπετάν-Νικόλα», αλλά και να πιείς κρύα μπύρα και να δοκιμάσεις τα μαγειρευτά στον «Φοίνικα». Για κάτι πιο γρήγορο, το σουβλάκι στη «Στροφή» φημίζεται για τη γεύση και την ποιότητά του. Για καφέ, πρωινό και γλυκό προτείνουμε να πας στα «Καλάμια» και στη «Χελώνα» (Νικήτας), ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την τυρόπιτα από τον «φούρνο της Γιωργούλας» και το παγωτό στο «Φυστίκι».

Τα καλοκαιρινά βράδια η καρδιά του Πάνω Κουφονησίου χτυπάει στη Χώρα, όπου θα βρεις μπαρ, ρακάδικα και κοκτέιλ μπαρ για όλα τα γούστα. Προτείνουμε να πιεις ένα ποτό πάνω στο κύμα στο ιστορικό καφέ-μπαρ «Σορόκος» και να δοκιμάσεις ψημένη ρακή στα ρακάδικα χαζεύοντας την περατζάδα. Για το κλείσιμο της βραδιάς υπάρχει το after «Μύλος», όπου μπορεί να καταλήξεις να χορεύεις ως το πρωί!

Στο Κάτω Κουφονήσι το καΐκι σε αφήνει ακριβώς έξω από τη μοναδική ταβέρνα του νησιού, τον «Βενετσάνο». Εκεί θα φας νόστιμα μαγειρευτά και με λίγη τύχη μπορεί να πετύχεις το κατσικάκι Κέρου, αλλά και φρέσκια ψαριά. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, όπως σε όλο το νησί, και συχνά πυκνά γίνονται αυτοσχέδια γλέντια από τους παραθεριστές.

Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα για τα Κουφονήσια
Το Πάνω Κουφονήσι είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά και προσφέρει παροχές για άνετες διακοπές. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται ο κεντρικός οικισμούς του νησιού, η Χώρα των Κουφονησίων. Εκεί θα βρεις καταστήματα, φαρμακείο, σούπερ μαρκετ, περιφερειακό ιατρείο και ένα ΑΤΜ (Τράπεζα Πειραιώς). Βασικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι το μικρό του μέγεθος, που κάνει τις μετακινήσεις πολύ εύκολες. Υπάρχει, επίσης, τοπικό λεωφορείο, που εκτελεί το δρομολόγιο λιμάνι - Πορί καθημερινά με συχνές διαδρομές. Στα Κουφονήσια το όχημα δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορείς να μετακινείσαι με τα πόδια, τη λάντζα και το λεωφορείο του νησιού.

Στο Πάνω Κουφονήσι έχεις αρκετές επιλογές για διαμονή. Στη Χώρα, στο λιμάνι, στον Φανό, στο Πορί και στην Παραλία Χαροκόπου βρίσκεις κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια, αλλά και μικρά ξενοδοχεία. Παλιά το νησί είχε και οργανωμένο camping, το οποίο όμως δεν λειτουργεί πια. Αν θέλεις να κάνεις camping στα Κουφονήσια, μπορείς να δοκιμάσεις το απομονωμένο Κάτω Κουφονήσι. Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα για τη διαμονή στο Κουφονήσι:

Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίων: 2285071370
Λιμεναρχείο Νάξου: 2285022300
Λιμεναρχείο Αμοργού: 2285071259
Κοινότητα Κουφονησίων: 2285071379
ΚΕΠ Κουφονησιών: 2285029243
Aστυνομία: 2285071375
Βενζινάδικο στο Κουφονήσι: 2285071457
Φαρμακείο στο Κουφονήσι: 2285074454, 6947929292