Και στο εμβόλιο της ευλογιάς υπήρχαν αρνητές, ευτυχώς οι γονείς μας μας το έκαναν

Και στο εμβόλιο της ευλογιάς υπήρχαν αρνητές, ευτυχώς οι γονείς μας μας το έκαναν

O Dr Allan Warner σκόπευε να "ταράξει" τους δύσπιστους της εποχής του. Έτσι, έβαλε δύο 13χρονα αγόρια δίπλα-δίπλα, το ένα μολυσμένο με ιό της ευλογιάς, το άλλο εμβολιασμένο, σε ένα νοσοκομείο καραντίνας του Leicester. Η φωτογραφία αυτή χρησιμοποιήθηκε στα μαθήματα των Warner και των συνεργατών του, και από τις διαλέξεις πέρασε στον Τύπο της εποχής. Πλέον, καταγράφεται ως η "μέθοδος του Λέστερ".

Σημειώνεται πως στα τέλη του 19ου αιώνα, η πόλη του Leicester γνώριζε μεγάλα κύματα αντιεμβολιαστών. Όπως σημειώνει το leicestermercury, τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές είχαν κάνει πορεία κατά των εμβολιασμών καίγοντας πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ιστορικά, το εμβόλιο παρείχε προστασία στο 95% των εμβολιαζόμενων ατόμων. Η μέγιστη προστασία διαρκούσε 3-5 χρόνια από τη στιγμή του εμβολιασμού και στη συνέχεια μειώνονταν. Σε περίπτωση επανεμβολιασμού ή προστασία διαρκούσε περισσότερο. Μελέτες στην Ευρώπη στις δεκαετίες του 1950 και 1960 έδειξαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πριν από 10 χρόνια και στη συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό ήταν 1,3%, 7%, μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν πριν 11-20 χρόνια και 11% μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν πριν 20 και περισσότερα χρόνια. Αντίστοιχα το 52% των μη εμβολιαζόμενων ατόμων που νόσησαν, πέθαναν.

Η πρακτική ανοσοποίησης στον ιό εγκαταλείφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1972 και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά την εξάλειψη της νόσου. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους.