Euro: νίκησε η Σουηδία, ισοπαλίες για Αγγλία και Τσεχία

Euro: νίκησε η Σουηδία, ισοπαλίες για Αγγλία και Τσεχία

Η Σουηδία, με πρωταγωνιστή τον Ισακ και σκόρερ (77’) τον Φόρσμπεγκ από το σημείο του πέναλτι, νίκησε (1-0) τη Σλοβακία στην Αγία Πετρούπολη (5ος όμιλος/2η αγωνιστική), μπροστά σε 30.500 θεατές, φτάνοντας τους τέσσερις βαθμούς και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά -έστω και ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες τρίτες- την πρόκριση στους «16».

Καλύτεροι και με περισσότερες ευκαιρίες οι Σουηδοί, θα αντιμετωπίσουν την Πολωνία (23/6), επίσης στην Αγία Πετρούπολη την 3η και τελευταία αγωνιστική, οι Σλοβάκοι που «χάθηκαν» στο δεύτερο ημίχρονο θα επισκεφτούν (23/6) τη Σεβίλη για να αντιμετωπίσουν την Ισπανία, στην δική τους προσπάθεια να βρεθούν ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες του Euro 2020.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 0-0 «σφράγισε» τις προσπάθειες των παικτών της Αγγλίας και της Σκωτίας στο «Γουέμπλεϊ», στο 100ό ραντεβού των δύο άσπονδων «εχθρών» του βρετανικού ποδοσφαίρου σε επίσημο ματς, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστική του Δ΄ ομίλου της τελικής φάσης του Euro 2020.

powered by Rubicon Project
Η πρώτη μάχη των δύο ομάδων σε κορυφαία διοργάνωση, μετά το 2-0 των «Τριών Λιονταριών» στο... παλιό «Γουέμπλεϊ», στην φάση των ομίλων του Euro 1996, δεν ξεκαθάρισε τίποτα (επί της ουσίας) για τη μετέπειτα πορεία τους και τα πάντα θα κριθούν στην 3η και τελευταία αγωνιστική του γκρουπ, με την Αγγλία να αντιμετωπίζει την Τσεχία στο ντέρμπι της πρωτιάς (έχουν από 4β.) και την Σκωτία με την Κροατία (από ένα βαθμό) να τα δίνουν όλα για τη νίκη που μπορεί να στείλει την ομάδα που θα την πάρει στα νοκ άουτ ματς του τουρνουά.

ΗΓ Αγγλία δεν μπόρεσε να βρει το γρήγορο γκολ στις ευκαιρίες που είχε στο ξεκίνημα, αρχικά με το δοκάρι του Στόουνς (κεφαλιά στο 11΄) και αμέσως μετά με το πλασέ του Μάουντ (13΄) από πολύ κοντά να περνά άουτ.

Αυτό είχε σα συνέπεια οι Σκωτσέζοι να ανεβάσουν την απόδοσή τους και να κάνουν δύσκολη τη ζωή στα «Τρία Λιοντάρια», ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο αν μία ομάδα άξιζε να προηγηθεί αυτή ήταν του Στιβ Κλαρκ.

Απέναντι σε μία «φλύαρη» Αγγλία, η Σκωτία άρχισε σιγά-σιγά να βγαίνει με απειλητικές διαθέσεις στην επίθεση και στο 62ο λεπτό έχασε τεράστια ευκαιρία για να προηγηθεί με το σουτ του Ντάις να παίρνει πορεία προς τα δίχτυα και τον Τζέιμς ως «απο μηχανής Θεό» να απομακρύνει πάνω στη γραμμή.

Νέα κλασική ευκαιρία για τους Σκωτσέζους χάθηκε στο 77΄, αυτή την φορά με τον Άνταμς ν΄ αστοχεί απελπιστικά απέναντι από τον Πίκφορντ, ενώ στο 79΄ ο Στέρλινγκ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του εντός περιοχής από τον Ο'Ντόνελ. Από το ριπλέι φάνηκε πως είχε δίκιο, παρ΄ όλα αυτά ούτε ο Λαόθ, ούτε οι υπεύθυνοι του VAR... ασχολήθηκαν με την φάση.

Οι ενδεκάδες:
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Σο, Ράις, Στόουνς, Κέιν (74΄ Ράσφορντ), Στέρλινγκ, Φίλιπς, Μινγκς, Μάουντ, Φόντεν (63΄ Γκρίλις), Τζέιμς

ΣΚΩΤΙΑ (Στιβ Κλαρκ): Μάρσαλ, Ο' Ντόνελ, Ρόμπερτσον, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλεϊ, Τίρνεϊ, ΜακΓκιν, ΜακΓκρέγκορ, Ντάικς, Άνταμς (86΄ Νίσμπετ), Γκίλμουρ (76΄ Αρμστρονγκ)

Μια ανάσα από την πρόκριση στους 16 του Euro 2020 βρίσκεται η Τσεχία μετά το σημερινό 1-1 με την Κροατία στην Γλασκόβη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου.

Οι Κροάτες διατήρησαν το αήττητο σε 4 ματς που έχουν δώσει με τους Τσέχους αλλά με το αποτέλεσμα αυτό έχουν μόλις ένα βαθμό και χρειάζονται πάση θυσία τη νίκη στο τελευταίο ματς του γκρουπ με την Σκωτία εάν θέλουν να ελπίζουν σε πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του τουρνουά.

Ο Τόμας Σικ σκόραρε ξανά και με το τρίτο του γκολ σε δύο αγώνες ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ χωρίς συγκάτοικο.

Παράλληλα με το βαθμό που πήρε η ομάδα του Σίλχαβι έφτασε τους 4 βαθμούς και έχει βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στους 16 του Euro.

Μετά το 20λεπτο οι Τσέχοι επέλεξαν να δώσουν χώρο στους Κροάτες που εξακολουθούσαν όμως να είναι αργοί και να μην έχουν συνοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απειλήσουν πέρα από ένα σουτ του Πέρισιτς στο 23' που μπλόκαρε σταθερά ο Βάτσλικ.

Στη συνέχεια, το ματς ήταν ισορροπημένο και ουδεμία από τις δύο ομάδες απειλούσε, μέχρι να έρθει το VAR να αλλάξει τις ισορροπίες. Μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά ο Σικ βρέθηκε στο έδαφος ματωμένος σε διεκδίκηση της μπάλας μετά από αγκωνιά που δέχτηκε πάνω στη φάση από τον Λόβρεν.

Ο διαιτητής κλήθηκε να εξετάσει τη φάση στο μόνιτορ μετά από ειδοποίηση που δέχτηκε από τον Video Assistant Referee και υπέδειξε κατόπιν την άσπρη βούλα, με τον Σικ να παίρνει άδεια για να εκτελέσει το πέναλτι και να νικά τον Λιβάκοβιτς, γράφοντας το 1-0 με το 3ο τέρμα του στα τελικά του Euro 2020 (πρώτος σκόρερ).

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Ντάλιτς να κάνει δύο αλλαγές με το καλημέρα, ρίχνοντας στο ματς τον Πέτκοβιτς αντί του Ρέμπιτς στην επίθεση και τον Ιβάνουσετς αντί του Μπέκαλο για να τονώσει τη μεσαία γραμμή του και στο 47' η ομάδα του έφτασε στην ισοφάριση.

Ο Μόντριτς έπιασε στον ύπνο την άμυνα της Τσεχίας τροφοδοτώντας τον Πέρισιτς και ο εξτρέμ της Ίντερ μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά για να εξαπολύσει έναν δεξί διαγώνιο κεραυνό και να φέρει το ματς στα ίσα.

Το γκολ αυτό έδωσε φτερά στους Κροάτες, με το ματς να αποκτάει στη συνέχεια πιο γρήγορο ρυθμό και μία άγρια ομορφιά και τις δύο ομάδες να έχουν ευκαιρίες αλλά όχι κλασικές.

Η Τσεχία ήταν καλύτερη στο διάστημα από το 60' μέχρι το 70' όταν και έβαλε πιο συχνά τη μπάλα στην περιοχή των αντιπάλων της ενώ στον αντίποδα η φιναλίστ του τελικού του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε πολύ καλή στιγμή στο 73' για την ανατροπή, με το σουτ του Βλάσιτς από το ύψος του πέναλτι να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Κόβασιτς (87' Μπρόζοβιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (62' Βλάσιτς), Μπρέκαλο (46' Ιβάνουσετς), Ρέμπιτς (46' Πέτκοβιτς)

ΤΣΕΧΙΑ: Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσελούστκα, Κάλας, Μπόριλ, Χόλες (63' Κραλ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ (63' Χλόζεκ), Νταρίντα (87' Μπαράκ), Γιάνκτο (74' Σέβτσικ), Σικ (75' Κρμέντσικ)