Euro: Νίκησαν Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία

Euro: Νίκησαν Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία

Η Ουκρανία... σηκώθηκε όρθια (σ.σ. είχε χάσει 3-2 στην πρεμιέρα της από την Ολλανδία) στην Nationala Arena στο Βουκουρέστι, μπροστά σε 25.000 θεατές, και νίκησε 2-1 τη Βόρεια Μακεδονία, έχοντας ένα καλό ημίχρονο -το πρώτο- και σκόρερ τους Γιάρεμτσουκ (29΄) και Γιαρμολένκο (34΄).

Άφησε έτσι χωρίς βαθμούς την αντίπαλό της (σ.σ. είχε χάσει 3-1 από την Αυστρία), που απλά κατάφερε να μειώσει (57΄) με... ριμπάουντ του Αλιόσκι, σε δική του εκτέλεση πέναλτι.

Έτσι η Ουκρανία του Αντρέι Σεβτσένκο, που έχασε (84΄) επίσης πέναλτι (σ.σ. εκτέλεσε ο Μαλινόφσκι και απέκτουσε ο Ντιμιτριέβσκι), η πρώτη ομάδα που είχε αποκλειστεί στο EURO 2016, έμεινε «ζωντανή» στην υπόθεση-πρόκριση, επιστρέφοντας στο Βουκουρέστι την 3η και τελευταία αγωνιστική (21/6), για να αντιμετωπίσει την Αυστρία.

Από το πρώτο λεπτό η Ουκρανία, κυριάρχησε, πίεσε πολύ και ψηλά, προσπαθώντας να αναγκάσει την άμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να κάνει λάθος.
Αναδεικνύοντας σε ρόλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμιτριέβσκι, και τους Ουκρανούς Γιαρμολένκο, Ζιντσένκο, Σαπαρένκο και Μαλινόφσκι να είναι οι μεγαλύτερες απειλές από το ξεκίνημα, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για γκολ.

Τελικά το γκολ έφτασε στο 29΄, όταν από εκτέλεση κόρνερ, ο Καραβάεφ με έξυπνο τακουνάκι έστειλε την μπάλα στον Αντρεϊ Γιαρμολένκο, ο οποίος από κοντά με πλασέ άνοιξε το σκορ (1-0).

Πέντε λεπτά αργότερα (34΄), ήταν η σειρά του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ από πάσα του (σκόρερ) Γιαρμολένκο, να επισφραγίσει (2-0) την ανωτερότητα της Ουκρανίας, διπλασιάζοντας το προβάδισμα της ομάδας του, νικώντας -με εξαιρετικό πλασέ- τον Ντιμιτριέβσκι, βγαίνοντας μόνος του από πλάγια, «σπάζοντας» το οφσάιντ.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε κάποια απάντηση, αφού ακόμα και η προσπάθεια του Πάντεφ (39΄) που κατέληξε στα δίκτυα, ακυρώθηκε ως οφσάιντ, στην πιο καλή στιγμή της στο πρώτο μέρος.
Ένα ημίχρονο άνετο για την Ουκρανία, χάρη στο δυναμικό δίδυμο των -σκόρερ- Γιαρμολένκο και Γιάρεμτσουκ, που σκόραραν για τρίτο διαδοχικό αγώνα, ορθώνοντας μπροστά στη Βόρεια Μακεδονία ένα... βουνό για να ανέβει.

Όπως αναμενόταν, η Βόρεια Μακεδονία επιχείρησε να αντιδράσει από το ξεκίνημα του β΄ μέρους, αναγκάζοντας τον Μπουσκάν στην πρώτη επέμβασή του -χαμηλά στα δεξιά του- σταματώντας την προσπάθεια του Αντέμι, αφού ο μέσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνδιάστηκε καλά με τον αρχηγό του, Πάντεφ.

Και λίγο αργότερα... ήρθε η επιβράβευση, όταν σε υπέροχο σουτ του Τραϊκόβσκι, ο Μπουσκάν αποκρούσει, στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι, ο Πάντεφ έτρεξε να πάρει το «ριμπάουντ», ανατράπηκε από τον Καραβάεφ και ο διαιτητής έδειξε αμέσως... πέναλτι.
Την εκτέλεση (57΄) ανέλαβε ο Αλιόσκι, ο Μπουσκάν σταμάτησε το πρώτο σουτ, αλλά στην επαναφορά ο 29χρονος μέσος της Λιντς έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα (2-1).

Η Ουκρανία έδειχνε μια διαφορετική ομάδα μετά το ημίχρονο, παίζοντας με την αίσθηση ότι έχει τους τρεις βαθμούς στην... τσέπη της. Όμως οι παίκτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την πίεση και ο ρυθμός έπεσε, επιτρέποντας στους Ουκρανούς καλύτερη διαχείριση.

Οι παίκτες του Αντρέι Σεβτσένκο έχασαν την ευκαιρία για μεγαλύτερη έκταση στο σκορ, όταν το πέναλτι που καταλόγισε ο Αργεντινός Ραπαλίνι (πρώτος μη Ευρωπαίος σε EURO) με χρήση VAR, σε χέρι του Αβραμόφσκι (από εκτέλεση φάουλ), το εκτέλεσε ο Μαλινόφσκι, αλλά απέκρουσε ο Ντιμιτριέβσκι, διατηρώντας το αποτέλεσμα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Διαιτητής: Φερνάντο Αντρές Ραπαλίνι (Αργεντινή)

Κίτρινες κάρτες: Σαπαρένκο (43΄), Βελκόφσκι (59΄), Αβραμόφσκι (83΄)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπουσκάν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Ματβιένκο, Μικολένκο, Στεπανένκο, Γιαρμολένκο (70΄ Τσιγκανκόβ), Σαπαρένκο (78΄ Σίντορτσκουκ), Ζιντσένκο, Μαλινόφσκι (90΄ Σόμπολ), Γιάρεμτσουκ (70΄ Μπεσεντίν)

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Ιγκόρ Αντζελόφσκι): Ντιμιτριέβσκι, Ριστόφσκι, Βελκόφσκι (85΄ Τριτσκόβσκι), Μουσλίου, Νικόλοφ (46΄ Τραϊκόβσκι), Αντέμι (85΄ Ριστέβσκι), Σπιρόφσκι (46΄ Κουρλίνοφ), Αλιόσκι, Μπάρντι (77΄ Αβραμόφσκι), Ελμάς, Πάντεφ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.youtube.com/watch?v=5SG839Cu7AU

Η Δανία ήθελε όσο τίποτα την πρώτη της νίκη στο Euro 2020, για να την αφιερώσει στον Κρίστιαν Έρικσεν, ωστόσο, ο Κέβιν Ντε Μπρόιν της χάλασε τα σχέδια.

Μπροστά σε 25.000 οπαδούς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία της σκανδιναβικής ομάδας, στο «Πάρκεν Παρκ» της Κοπεγχάγης, το Βέλγιο με την πρώτη ανατροπή στην τελική φάση της διοργάνωσης, νίκησε με 2-1 τους Δανούς, για την 2η αγωνιστική του Β΄ ομίλου και με το 2Χ2 μέχρι τώρα έγινε η 2η ομάδα μετά την Ιταλία που εξασφάλισε την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του τουρνουά.

Η κίνηση του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να ρίξει στη μάχη στο 46΄ τον Κέβιν Ντε Μπρόιν αποδείχθηκε... ματ. Ο Βέλγος μέσος έβγαλε μαγική ασίστ στο 55΄ για το 1-1 από τον Τοργκάν Αζάρ και 15 λεπτά μετά, με ιδανικό πλασέ χάρισε το «τρίποντο» στους «κόκκινους διαβόλους».

Η Δανία υπέστη τη δεύτερη σερί ήττα της, μετά το 0-1 από την Φινλανδία και πλέον ελπίζει σε ένα θαύμα για να συνεχίσει ως μία από τις τρίτες καλύτερες ομάδες του Euro. Αυτό θα φανεί στο τελευταίο ματς που έχει να δώσει με την Ρωσία...

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν σε κορυφαία διοργάνωση κι αυτή ήταν στο Ευρωπαϊκό του 1984, τότε που η Δανία είχε επικρατήσει με 3-2. Απόψε, όμως, το Βέλγιο πήρε τη νίκη για τρίτη συνεχόμενη φορά, μετά το 4-2 του Νοεμβρίου του 2020 και 2-0 του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο πλαίσιο του Nations League.

Η Δανία μπήκε αποφασισμένη στον αγωνιστικό χώρο να μην επιτρέψει στους Βέλγους να κάνουν το παιχνίδι τους, γνωρίζοντας ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο τα πράγματα θα γίνονταν πάρα πολύ δύσκολα.

Η ομάδα του Χιούλμαντ ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 2ο λεπτό με το σουτ του Πόουλσεν, μετά το τραγικό λάθος του Ντεναγιέρ, γκολ που ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των γηπεδούχων, που στη συνέχεια ήταν σαφώς πιο απειλητικοί και θα μπορούσαν να είχαν μπει με προβάδισμα δύο τερμάτων στ΄ αποδυτήρια.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» επηρεάστηκαν από το γρήγορο γκολ που δέχτηκαν, δεν μπορούσαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους κι έμοιαζαν «μπλοκαρισμένοι» στη μεσοεπιθετική τους γραμμή, που αποτελεί και το μεγάλο τους «όπλο». Η ομάδα του Μαρτίνεθ δεν ήταν καθόλου απειλητική και με βάση την εικόνα της στο πρώτο ημίχρονο δεν εδικαιούτο τίποτα περισσότερο.

Η είσοδος του Κέβιν Ντε Μπρόιν στο δεύτερο μέρος, σε συνδυασμό με την αφύπνιση του Λουκάκου, άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα. Ο Βέλγος μέσος πήρε την θέση του Μέρτενς (σ.σ. 100ή συμμετοχή του με την φανέλα της Εθνικής, πέμπτος παίκτης που το καταφέρνει στην ιστορία των red devils) και στο 55΄ με μαγική ασίστ, αφού είχε υποδεχθεί την μπάλα από την ατομική προσπάθεια του Λουκάκου, έδωσε έτοιμο γκολ στον Τοργκάν Αζάρ που σαν σε προπόνηση ισοφάρισε (1-1).

Ο σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, ο Ντε Μπρόιν, «σφράγισε» με τον ιδανικότερο τρόπο την επιστροφή του στο αρχικό σχήμα, μετά τον τραυματισμό του στον τελικό του Champions League, σκοράροντας με εξαιρετικό πλασέ στο 70΄ το νικητήριο γκολ των Βέλγων.

Διαιτητής: Μπγιορν Κάιπερς (Ολλανδία)
Κίτρινες: Βας, Ντάμσγκααρντ, Γένσεν - Τ.Αζάρ

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΔΑΝΙΑ (Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κγιάερ, Βέστεργκαρντ (84΄ Σκοβ Όλσεν), Μάλε, Βας (62΄ Λάρσεν), Χόιμπεργκ, Ντιλέινι (72΄ Γένσεν), Πόουλσεν (62΄ Νόργκααρντ), Ντάμσγκααρντ (72΄ Κορνέλιους), Μπρέθγουεϊτ.
ΒΕΛΓΙΟ (Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Βερτόνγκεν, Ντεναγιέρ, Αλντερβάιρελντ, Τ.Αζάρ, Ντεντόνκερ (59΄ Βίτσελ), Τίλεμανς, Μενιέ, Καράσκο (59΄ Εντέν Αζάρ), Λουκάκου, Μέρτενς (46΄ Ντε Μπρόιν).

*Το ρολόι του γηπέδου στο «Πάρκεν Στάντιον» έδειχνε το 10ο λεπτό, όταν Δανία και Βέλγιο σταμάτησαν να παίζουν.
Άπαντες στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και οι χιλιάδες των οπαδών που βρίσκονταν στις εξέδρες άρχισαν να χειροκροτούν ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον άτυχο Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος στο ματς της πρεμιέρας με την Φινλανδία, το περασμένο Σάββατο, υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέρρευσε.
Η μπάλα βρισκόταν στην κατοχή του Ντράις Μέρτενς, όταν ο Βέλγος διεθνής σταμάτησε το παιχνίδι και οι παίκτες χειροκρότησαν με ένα τεράστιο πανό στην πλευρά των Δανών οπαδών να ξετυλίγεται και να γράφει: «Όλη η Δανία είναι μαζί σου Κρίστιαν».

https://www.youtube.com/watch?v=jQOqEdeGjP4

Η Ολλανδία έγινε η τρίτη ομάδα που προκρίθηκε στους «16» του Euro 2020. Η ομάδα του Φρανκ Ντε Μπουρ, μετά το 3-2 επί της Ουκρανίας στην πρεμιέρα του Γ΄ ομίλου, νίκησε απόψε (17/06) και την Αυστρία με 2-0 και με το 2Χ2 στο ξεκίνημα του τουρνουά «σφράγισε» το «εισιτήριο» για τους νοκ άουτ αγώνες.

Όπως συνέβη και στα προηγούμενα 21 ματς που είχε προηγηθεί, έτσι και στο 22ο, η Ολλανδία έφυγε με τη νίκη από τον αγωνιστικό χώρο. Κατάφερε να προηγηθεί γρήγορα με το πέναλτι του Ντεπάι στο 11ο λεπτό και «καθάρισε» το «τρίποντο» στο 67΄ με τον παίκτη-αποκάλυψη μέχρι τώρα του τουρνουά, Ντένζελ Ντάμφρις.

Στα 25 του χρόνια ο 25χρονος δεξιός μπακ της Αϊντχόφεν κάνει απίστευτα πράγματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχοντας δύο γκολ (πέτυχε το νικητήριο γκολ εναντίον της Ουκρανίας), συμμετοχή στα δύο πρώτα τέρματα των «οράνιε» στο ματς της πρεμιέρας με το συγκρότημα του Σεφτσένκο, ενώ απόψε στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Αμστερνταμ, εκτός του τέρματος που πέτυχε, ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι στο 10΄, δίνοντας την ευκαιρία στον Μέμφις Ντεπάι να σκοράρει για 27η φορά με τη φανέλα της Εθνικής.

Η κακή παράδοση που έχει η Αυστρία εναντίον των «οράνιε» συνεχίστηκε, καθώς η ομάδα του Φρανκ Φόντα έχει να πανηγυρίσει στα μεταξύ τους ματς (φιλικά ή επίσημα) από τον Μάιο του 1990, όταν τότε είχε καταφέρει να νικήσει σε φιλικό προετοιμασίας στη Βιέννη.

Πάντως, παρά την αποψινή ήττα η Αυστρία δεν... χάνεται, καθώς είχε είχε επικρατήσει στην πρεμιέρα επί της Βόρειας Μακεδονίας και στο τελευταίο ματς με τους Ουκρανούς θα τα παίξει όλα για όλα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Παρέμεινε, ωστόσο, με μόλις νίκη σε τελική φάση Euro, αυτή εναντίον της Β.Μακεδονίας με 3-1.

Διαιτητής: Ο.Γκρίνφελντ (Ισραήλ)
Κίτρινες: Ντε Ρουν - Αλάμπα, Μπάχμαν

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντε Λιχτ, Ντε Φράι, Μπλιντ (64΄ Άκε), Ντάμφρις, Ντε Ρουν (74΄ Γκράβενμπερχ), Ντε Γιονγκ, Φαν Άανχολτ (65΄ Βάινταλ), Βαϊνάλντουμ, Βέγκχορστ (64΄ Μάλεν), Ντεπάι (82΄ Λουκ ντε Γιονγκ)

ΑΥΣΤΡΙΑ (Φόντα): Μπάχμαν, Ντράγκοβιτς (84΄ Λάινχαρτ), Αλάμπα, Χιντερέγκερ, Σλάγκερ (84΄ Ονισίβο), Λάινερ, Λάιμερ (62΄ Γκρίλιτς), Ζάμπιτσερ, Ούλμερ, Γκρέγκοριτς (61΄ Κάλαϊτζιτς), Μπαουμγκάρτλινγκερ (70΄ Λαζάρο)

Το βραδινό πρόγραμμα του Copa America περιλάμβανε δύο αναμετρήσεις για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, για τον δεύτερο όμιλο, με την Κολομβία να μένει στο μηδέν κόντρα στη Βενεζουέλα, ενώ η Βραζιλία νίκησε άνετα το Περού με 4-0.

Η Κολομβία ήταν αυτή που κυριάρχησε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, κυνηγώντας το γκολ καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ η Βενεζουέλα προσπάθησε να κρατήσει το "μηδέν" στα μετόπισθεν (κάτι που πέτυχε), δίχως ωστόσο να γίνει απειλητική στην κόντρα.

Η ομάδα του Ρουέντα βρήκε δίχτυα στο 90+1', με τον Μιγκέλ Μπόρχα, ωστόσο ακυρώθηκε ως οφσάιντ, με τους Κολομβιανούς να ολοκληρώνουν το παιχνίδι με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Λουίς Ντίαζ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του δευτέρου μέρους.

Στο άλλο παιχνίδι, η Βραζιλία δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το "2 στα 2", αν και χρειάστηκε παραπάνω από μια ώρα για να πάρει σημαντικό προβάδισμα στο σκορ.

Η ομάδα του Τίτε άνοιξε το σκορ στο 12' με τον Άλεξ Σάντρο, με τον Γκάμπριελ Ζεσούς να μοιράζει την ασίστ. Ο Νεϊμάρ διπλασίασε τα τέρματα της Βραζιλίας στο 68', ενώ τα γκολ του Έβερτον Ριμπέιρο στο 89' και του Ριτσάρλισον στο 90+3', διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης αγωνιστικής του δευτέρου ομίλου:

Κολομβία - Βενεζουέλα 0-0

Βραζιλία - Περού 4-0 (12' Σάντρο, 68' Νεϊμάρ, 89' Ριμπέιρο, 90+3' Ριτσάρλισον)

Ρεπό: Εκουαδόρ

Η βαθμολογία του δευτέρου ομίλου

Βραζιλία 6

Κολομβία 4

Βενεζουέλα 1

Εκουαδόρ 0 *

Περού 0 *

*Περού και Εκουαδόρ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο