Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη έκαναν τους Έλληνες να βλέπουν Τένις

Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη έκαναν τους Έλληνες να βλέπουν Τένις

Μέσα σε περίπου 5 χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έτρεξε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχει καταφέρει να διαγράψει μια διαδρομή στο παγκόσμιο τένις, που άλλοι δεν κατάφεραν σε μια καριέρα ολόκληρη!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως νο 1 της κατηγορίας juniors, και είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.

Αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα ακολούθησαν. Σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (τον προσπερνάνε μόνο οι θρύλοι του αθλήματος Ναδάλ, Τζόκοβιτς, καθώς και οι Μεντβέντεφ και Τιμ).

Είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκράν Σλαμ της περιόδου Open στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντον αγοριών το 2016 με συμπαίκτη τον Eσθονό Κένεθ Ράισμα.

Έχει κερδίσει συνολικά πέντε τίτλους ATP singles Futures καθώς και έξι ATP τίτλους Futures στο διπλό.

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν οι γονείς του περίμεναν την τόσο γρήγορη εξέλιξη του γιου τους.

Σίγουρα όμως, είναι εκείνοι που τον έβαλαν από παιδική ηλικία στο «κόλπο». Ο πατέρας του, Απόστολος, επαγγελματίας προπονητής του τένις με εκπαίδευση στο εξωτερικό, και η μητέρα του Yuliya Salnikova, διακεκριμένη τενίστρια με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν μεγάλα όνειρα για το παιδί τους -όλα συνδεδεμένα με ρακέτες και κίτρινα μπαλάκια. Και τα κατάφεραν!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μεγάλωσε πρακτικά στα γήπεδα τένις του Αστέρα Βουλιαγμένης, εκεί όπου οι γονείς του εργάζονταν ως προπονητές.

Το 2004 αρχίζει μαθήματα στον όμιλο αντισφαίρισης Γλυφάδας, με τον Γιώργο Φουντούκο.

Σε αντίθεση όμως με τις glamorous εικόνες του σπορ των πλουσίων (όπως λέγεται από πολλούς), ο Τσιτσιπάς δεν τα βρήκε όλα ρόδινα στη ζωή του. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας, με τους γονείς να στηρίζουν τα όνειρά του όσο μπορούν, δεν είχε την κλασική άνεση που είχαν άλλοι συναθλητές του.

Μαρία Σάκκαρη

«Έρχεται µια µέρα η Αγγελική και µου λέει: Η Μαρία ξεκίνησε τένις και παίζει ωραία. Μπλέξαµε πάλι, σκέφτοµαι»! Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Κανελλόπουλος έχει περιγράψει το ξεκίνημα της εγγονής του. Γρήγορα η Μαρία Σάκκαρη ξετύλιξε το ταλέντο της. Στα 11 της μετέχει στο πρώτο τουρνουά, στη Λαμία και φτάνει έως τον τελικό. Και από εκεί ουσιαστικά ξεκινάει η διαδρομή της προς την κορυφή και τη διεθνή καταξίωση.

Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της διεθνώς μετέχοντας με την ελληνική ομάδα στο Fed Cup. Έκτοτε θα επιλέξει να αγωνίζεται σε διεθνή τουρνουά, είτε στο απλό είτε στο διπλό. Έχει κατακτήσει 7 τίτλους ITF και μέχρι σήμερα έχει 235-149 νίκες-ήττες καριέρας, δηλαδή ποσοστό επιτυχών αποτελεσμάτων 61,2%.

Όπως και η μητέρα της, έτσι και η Μαρία «έσπασε» το φράγμα του «top-100» στην παγκόσμια κατάταξη και τον περασμένο Μάρτιο ανέβηκε στη θέση 84. Το 2015 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Grand Slam, στο Αμερικανικό όπεν, αλλά αποκλείστηκε στον 1ο γύρο.