Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό ως τρίτη και ενισχυτική δόση.  

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό ως τρίτη και ενισχυτική δόση.   

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της covid-19 λειτουργεί καλά ως επαναληπτικό, καθώς φάνηκε ότι αυξάνει τα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη- ακίδα του κορωνοϊού στους συμμετέχοντες σε έρευνα, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times.

Η είδηση αυτή έρχεται μια εποχή κατά την οποία οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της covid-19 προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, αν και κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Η εφημέρίδα επικαλείται ένα πρόσωπο που έχει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, το οποίο δήλωσε ότι αυτή έδειξε πως η αντίδραση των αντισωμάτων όσων έλαβαν επαναληπτική δόση του AstraZeneca κατά της covid-19 ήταν «αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος» και καθησύχασε τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.

Η νέα τεχνολογία του εμβολίου

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

.athensvoice.gr