91c8a2307b6fe3af8bd9091f73f4c6dd XL

 

Ολλανδοί ερευνητές εκπαίδευσαν μέλισσες, οι οποίες διαθέτουν οξεία αίσθηση της όσφρησης, να ανιχνεύουν τον πανδημικό κοροναϊό σε βιολογικά δείγματα, μια εξέλιξη που θεωρητικά θα μείωνε τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν εκπαίδευσαν τα έντομα δίνοντάς τους ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή για κάθε επιτυχή ανίχνευση.

 

Οι μέλισσες έμαθαν σταδιακά να εκτείνουν τη γλώσσα τους για μια γουλιά ζαχαρόνερου όταν εντόπιζαν θετικό δείγμα, εξήγησε ο Βιμ φαν ντερ Πόελ, καθηγητής ιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

H Covid-19, εξηγεί το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του, προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που αλλάζουν τη μυρωδιά των βιολογικών υγρών.

 

«Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις ακινητοποιούμε» αναφέρει ο ερευνητής. «Μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα τους δείχνουμε ταυτόχρονα και το ζαχαρόνερο. Αυτό που κάνουν οι μέλισσες είναι να προεκτείνουν την προβοσκίδα τους φια να γευτούν το γλυκό νερό».

 

Η προέκταση της προβοσκίδας είναι αυτό που τελικά σηματοδοτεί ότι το δείγμα είναι θετικό στον SARS-CoV-2.

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη νεοσύστατη εταιρεία InsectSense, η οποία ελπίζει να αξιοποιήσει την ιδέα ως γρήγορο και φθηνό διαγνωστικό τεστ σε φτωχές χώρες.

 

Ωστόσο ο Ντιρκ ντε Γκράαφ, καθηγητής που ειδικεύεται στις μέλισσες, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι η τεχνική των μελισσών είναι απίθανο να αντικαταστήσει τον μοριακό έλεγχο.

 

«Είναι μια καλή ιδέα, όμως θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασσικά διαγνωστικά εργαλεία παρά τις μέλισσες» είπε στο Reuters.

 

3.421 νέα κρούσματα σήμερα και 83 θάνατοι – Στους 754 οι διασωληνωμένοι, τα τεστ ήταν 80.000

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ