Η κατάσταση στην Ινδία υπενθυμίζει ότι κανένας από εμάς δεν θα είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.

Η κατάσταση στην Ινδία υπενθυμίζει ότι κανένας από εμάς δεν θα είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.

Η Ινδία κατέγραψε το τελευταίο εικοσιτετράωρο 3.293 θανάτους ασθενών με COVID-19, νέο ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών και έχει πλέον φθάσει τους 201.187, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.

Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια μολύνσεις προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας τον Απρίλιο.

Μας επηρεάζει όλους

Οι οδυνηρές σκηνές από την Ινδία έχουν συγκλονίσει τον κόσμο καθώς η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού δεν είναι μόνο μια κρίση για την Ινδία - είναι μια κρίση για όλους.

«Ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα, τις εθνικότητες, την ηλικία, το φύλο ή τη θρησκεία», σχολιάζει η κορυφαία επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Σουμίγια Σουαμινάθαν. «Και αυτό που γίνεται στην Ινδία δυστυχώς έχει διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο διασυνδεδεμένος είναι ο κόσμος. Και εάν μια χώρα έχει πολύ υψηλά επίπεδα μολύνσεων, τότε είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

Ακόμη και με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πολλαπλά τεστ και επιβολή καραντίνας, οι λοιμώξεις μπορούν ακόμη να «διαρρεύσουν». Εφόσον μάλιστα ένας ταξιδιώτης προέρχεται από κάπου όπου ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος, έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει τον ιό μαζί του. Σε μια πρόσφατη πτήση, για παράδειγμα, από το Νέο Δελχί προς το Χονγκ Κονγκ, περίπου 50 επιβάτες ήταν θετικοί για τον Covid-19.

Ο παράγοντας των μεταλλάξεων

Η μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων της Ινδίας εστιάζεται στις παραλλαγές του ιού.

Μια νέα παραλλαγή του ιού έχει εμφανιστεί στην χώρα με την ονομασία B.1.617. Ονομάστηκε από μερικούς ως «διπλή μετάλλαξη» λόγω δύο βασικών μεταλλάξεων που φέρει στην ακίδα του ιού. Υπάρχουν κάποιες εργαστηριακές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική και ότι τα αντισώματα μπορεί να δυσκολεύονται να μπλοκάρουν τον ιό, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να αξιολογούν πόση ανοσία μπορεί να χάνεται.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι μια μετάλλαξη διαφυγής [που θα σήμαινε] ότι δεν μπορεί ουσιαστικά να σταματήσει τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC ο Δρ Τζεφ Μπάρετ, διευθυντής του Covid-19 Genomics Initiative στο Wellcome Sanger Institute.

«Νομίζω ότι πρέπει προφανώς να προσέξουμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε γι 'αυτό».

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid που έχει μια χώρα, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μόλυνση δίνει στον ιό την ευκαιρία να εξελιχθεί και μια βάσιμη ανησυχία είναι ότι θα μπορούσαν να προκύψουν μεταλλάξεις που καθιστούν τα εμβόλια αναποτελεσματικά.

«Ο τρόπος περιορισμού των ιογενών παραλλαγών που εμφανίζονται πρώτον είναι να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του ιού σε εμάς ... οπότε ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο των παραλλαγών είναι στην πραγματικότητα να ελέγξουμε την παγκόσμια ποσότητα της ασθένειας που έχουμε αυτή τη στιγμή», εξηγεί η Διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) Σάρον Πίκοκ.

Τα lockdowns και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα το κάνουν αυτό αλλά ο εμβολιασμός είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Αυτό συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς στην Ινδία. Έως τώρα λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και λιγότερο από το 2% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Βραχυκύκλωσαν» οι εξαγωγές εμβολίων

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο - το Serum Institute of India. Και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον Μάρτιο, καθώς άρχισαν να αυξάνονται οι μολύνσεις στην Ινδία, οι αρχές σταμάτησαν τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό περιελάμβανε εμβόλια για τον μηχανισμό Covax που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την παροχή δόσεων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi), η οποία είναι εταίρος στο σχέδιο, δήλωσε ότι περίμενε να ακούσει πότε θα ξαναρχίσουν οι προμήθειες από την Ινδία.

Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς σε πολλές χώρες. Επίσης σημαίνει ότι περισσότερα από τα εμβόλια της Ινδίας καταλήγουν σε οικιακή χρήση, ενώ η χώρα προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή. Και με την τρομερή κατάσταση της Ινδίας, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

«Πρέπει πραγματικά να διπλασιάσουμε τους εμβολιασμούς όσο το δυνατόν γρηγορότερο, διαφορετικά ο ιός θα προσπαθήσει να κάνει ό, τι μπορεί για να συνεχίσει να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο», λέει η Σουαμινάθαν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία δεν δείχνει κανένα σημάδι χαλάρωσης, με τον ιό να καταστρέφει κάθε χώρα. Η κατάσταση στην Ινδία υπενθυμίζει ότι κανένας από εμάς δεν θα είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC