Bill Gates:«Ύψιστη προτεραιότητα» να προετοιμαστούμε για μελλοντικές πανδημίες

Bill Gates:«Ύψιστη προτεραιότητα» να προετοιμαστούμε για μελλοντικές πανδημίες

Μέχρι τα τέλη του 2022 ο κόσμος θα έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates, ο οποίος έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, δηλώνει αισιόδοξος στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον εμβόλια. Παρόλο που δεν περιμένει να εξαλειφθεί η COVID-19 μέχρι το επόμενο έτος, ο Bill Gates αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε «πολύ μικρούς αριθμούς» έως το τέλος του 2022.

Η κορυφαία προτεραιότητα

Ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος επιμένει, επίσης, ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «κορυφαία προτεραιότητα» και εκφράζει την ανησυχία μήπως η τωρινή κατάσταση ξεχαστεί, όπως συνέβη μετά την επιδημία του Έμπολα.

Ωστόσο, λόγω του καταστροφικού παγκόσμιου οικονομικού και ανθρώπινου κόστους της πανδημίας θεωρεί τουλάχιστον «ότι αυτή η γενιά θα το θυμάται».

Ερωτηθείς σχετικά αν ο κόσμος θα «επανέλθει πλήρως στο φυσιολογικό επίπεδο» μέχρι το τέλος του 2022, ο Bill Gates εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Ναι, είμαι (πεπεισμένος). Υπάρχουν ακόμα μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ευρεία χρήση του εμβολίου της εμβόλιο Johnson & Johnson. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, θα ήταν πολύ ευεργετικό, και ορισμένες από τις πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και αυτό το καλοκαίρι θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει δε, ότι με τη διάθεση των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2021 και έως το 2022, «δεν θα έχουμε εξαλείψει μεν τον κοροναϊό, αλλά θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε (τα κρούσματα) σε πολύ μικρούς αριθμούς μέχρι το τέλος του 2022».

Ο Bill Gates θεωρεί, επίσης, σωστό τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ως προτεραιότητα για τις πλούσιες χώρες, καθώς η πανδημία ήταν χειρότερη εκεί από τις αναπτυσσόμενες και επισημαίνει την ανάγκη προετοιμασίας της ανθρωπότητας για μελλοντικές κρίσεις υγείας.

«Είναι σαφές ότι, κατανοώντας τις παραλλαγές και το πόσο γρήγορα μπορούμε να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες, όταν μία ανάλογη κρίση εμφανιστεί ξανά, θα μπορέσουμε να φερθούμε πολύ πιο έξυπνα (απέναντί της). Οι άνθρωποι δεν είχαν επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον κίνδυνο, έτσι ελπίζω να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία».