Ατελείωτη περιπέτεια, κοροναϊός : Σε αυστηρό lockdown ξαναμπαίνει η Αγγλία

Ατελείωτη περιπέτεια, κοροναϊός : Σε αυστηρό lockdown ξαναμπαίνει η Αγγλία

Σε νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, όπως εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ξαναμπαίνει η Αγγλία, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα ή για να ξεφύγουν τα θύματα από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κοροναϊού.

«Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν την μετάλλαξη», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι».

Τα νέα μέτρα, αν και θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, θα ψηφιστούν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ειδική αναφορά κάνει η βρετανική κυβέρνηση και στα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμβολεύοντας τα να αρχίσουν να προστατεύονται ξανά. Οι πολίτες θα λάβουν σύντομα μια επιστολή σχετικά με αυτό.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια σε όλη την Αγγλία θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν ενώ θα δώσουν και συσκευές σε όσους μαθητές χρειαστούν, ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή, αλλά το ότι μπορεί να «ενεργήσουν ως φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε πάντως ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη νέα μετάλλαξη

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, «αν τα πράγματα πάνε καλά», ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να προσφέρει την πρώτη δόση σε όλους που ανήκουν στις πρώτες τέσσερις κατηγορίες βάση προτεραιότητας.

Εάν δώσουμε σε αυτές τις τέσσερις ομάδες την πρώτη δόση, θα έχουμε προστατέψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τον ιό, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Εάν η κατανόησή μας για τον ιό δεν αλλάξει, η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να είναι επιτυχής, εάν πέσει ο αριθμός των θανάτων και όλοι «διαδραματίζουν το ρόλο τους ακολουθώντας τους κανόνες», ο Τζόνσον ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από το lockdown μετά το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι περιοχές θα αρχίσουν να «κινούνται προσεκτικά».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ», είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε τους κανόνες, λέει ο Τζόνσον.

Τι κλείνει – Τι θα επιστρέπεται
Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής καθώς και τα καταλύματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Εστιατόρια και άλλοι χώροι μπορούν να συνεχίσουν τα delivery ή τις μεθόδους click and take, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον να πωλείται εν μέσω ανησυχιών για άτομα που συγκεντρώνονται γύρω από παμπ και μπαρ με ποτά στο χέρι.

Οι χώροι λατρείας μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί, ακολουθώντας ωστόσο ορισμένα μέτρα όπως οι αποστάσεις, όπως το ίδιο θα γίνει και με τις παιδικές χαρές.

Κλείνουν ωστόσο οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα τένις και γήπεδα γκολφ.

Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά τα επαγγελματικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Πρέμιερ Λιγκ, ενδέχεται να συνεχιστούν.

In.gr

Στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.800 κρούσματα κορονοϊού και έχασαν την ζωή τους 348 άνθρωποι.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 79.993 διαγνωστικά τεστ, το 13,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Όπως κάθε σαββατοκύριακο, όμως, ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ περιορισμένος. Χθες τα περιστατικά ήταν 14.245, με 347 νεκρούς.

Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας βρίσκονται 4 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 242 περισσότεροι. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 76.680 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες, στο μεταξύ, τονίζουν ότι και τις επόμενες ημέρες δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι η επιδημιολογική κατάσταση, στην χώρα, παραμένει κρίσιμη και ασταθής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και στην λειτουργία των καταστημάτων (οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από τις 24 Δεκεμβρίου) πρόκειται να συμβάλουν στην σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, αλλά για να καταγραφούν τα πρώτα θετικά μηνύματα θα χρειαστεί τουλάχιστο μια ακόμη εβδομάδα.

Η Γαλλία επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, έπειτα από μια έναρξη της εκστρατείας με καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας και των προφυλάξεων σε μία από τις πλέον επιφυλακτικές χώρες για τα εμβόλια παγκοσμίως.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως χιλιάδες δόσεις Covid-19, που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech χορηγήθηκαν σε περιοχές της Γαλλίας σήμερα.

Η Γαλλία είχε χορηγήσει μόλις 516 εμβόλια Covid-19 την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας, που είχε επικεντρωθεί στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας.

«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την εκστρατεία διευρύνοντας την ομάδα-στόχο (target group) στους υγειονομικούς, χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας», επισήμανε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Η νωθρή αρχή, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, εξόργισε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του και τον υπουργό Υγείας του σήμερα το απόγευμα για να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να «ασκήσει πιέσεις στο σύστημα» και να επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Ελιζέ.

«Πηγαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς», εκτιμά ο επιδημιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος Αρνό Φοντανέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

«Όμως, η πραγματική προθεσμία είναι να φθάσουμε στους 5-10 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως τα τέλη Μαρτίου, διότι εκείνο είναι το χρονικό σημείο για να έχουμε έναν πραγματικό αντίκτυπο στη διασπορά του ιού».

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στη Γαλλία, στον έβδομο μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων παγκοσμίως. Ακόμα κι έτσι, δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο κατέδειξε πως έξι στους 10 Γάλλους σκοπεύουν να αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω