Ισπανία που μετράει 50000 νεκρούς: Σε μαύρη λίστα όποιος δεν κάνει το εμβόλιο

Ισπανία που μετράει 50000 νεκρούς: Σε μαύρη λίστα όποιος δεν κάνει το εμβόλιο

Η Ισπανία αποφάσισε χθες την τήρηση εθνικού αρχείου όπου θα καταγράφονται όσοι Ισπανοί αρνούνται να εμβολιαστούν. Ετσι, θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων η οποία πιθανώς να κοινοποιείται, εφόσον παραστεί ανάγκη, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τη Δευτέρα, ο Ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιγια δήλωσε ότι στο νέο αρχείο θα καταγράφονται όλοι όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. «Θα τηρείται εθνικό αρχείο, που θα κοινοποιείται στους Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να γνωρίζουν σε ποιους προσφέρθηκε το εμβόλιο και το αρνήθηκαν», τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Το αρχείο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί και η τήρησή του θα συνάδει με τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», εξήγησε.

Μέχρι αργά χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε σχολιάσει την εξέλιξη. Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, που δεν είναι υποχρεωτικός, ξεκίνησε στη χώρα της Ιβηρικής την Κυριακή και πρώτη από όλους εμβολιάστηκε μια 96χρονη ένοικος οίκου ευγηρίας. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου είχε καταγράψει ότι το 40,5% των Ισπανών επιθυμούσε να εμβολιαστεί, ενώ ένα 16% υποστήριζε ότι θα εμβολιαστεί εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί «αξιόπιστο».

Η Ισπανία είναι από τα κράτη της Ε.Ε. που επλήγησαν σκληρότερα από τον κορωνοϊό και ήδη μετράει περισσότερα από 50.000 θύματα και 1,9 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σήμερα, οι Αρχές, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, προετοιμάζονται για ένα τρίτο πανδημικό κύμα. Εξαιτίας του δυσοίωνου μέλλοντος, η ισπανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πείσει ακόμα και τους πιο διστακτικούς να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί 15-20 εκατ. Ισπανοί επί συνόλου 47 εκατ. Στην Ιταλία, όπου επίσης ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί την Κυριακή, ο ένας στους πέντε υγειονομικούς αρνήθηκε να εμβολιαστεί.