Κοροναϊός : ταξιδεύει η μετάλλαξη του στελέχους σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Κοροναϊός : ταξιδεύει η μετάλλαξη του στελέχους σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία, με αποτέλεσμα, το ένα κράτος μετά το άλλο να κλείνει τα σύνορά της στη χώρα.

Το νέο στέλεχος φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς έχει εντοπιστεί εκτός από τη Βρετανία και στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Στην Ιταλία σήμερα παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των θανάτων και εκείνος των νέων κρουσμάτων κοροναϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι και καταγράφηκαν 10.407 κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 81.285 διαγνωστικά τεστ, το 12,8% των οποίων ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, τα τεστ μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%. Χθες, έχασαν την ζωή τους 459 άνθρωποι, με 19.037 νέα περιστατικά.

Σε ότι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ασθενείς με Covid-19, τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες είναι 2 λιγότεροι, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 98 λιγότεροι.

Σε τρεις ιταλικές πόλεις
Η μετάλλαξη του κοροναϊού, δε, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.

Κρούσμα και στη Γαλλία
Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς, την Παρασκευή.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01».

Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κοροναϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Τέσσερα κρούσματα στην Ισπανία
Τέσσερις περιπτώσεις της παραλλαγής του κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην πόλη της Μαδρίτης, όπως δήλωσε η τοπική κυβέρνηση το Σάββατο.

Πρόκειται για τα πρώτα τέτοια κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα, ενώ σημειώνεται πως και τέσσερις περιπτώσεις αφορούν σε άτομα που έφτασαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι ασθενείς δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, γνωρίζουμε ότι αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια», είπε.

Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση στη χώρα κρούσματος του νέου στελέχους του κοροναϊού, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα μετάλλαξη έφθασε στην Ιρλανδία
Οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας πιστεύουν ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί και στη χώρα, όμως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων.

Η πιθανή παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα από επιλεγμένα δείγματα που ελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NPHET, η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών κρίσεων.

In.gr