Lockdown : Χριστουγεννιάτικο τραπέζι–Τι επιτρέπεται, πώς θα μετακινηθούμε, εν μέσω καραντίνας

Lockdown : Χριστουγεννιάτικο τραπέζι–Τι επιτρέπεται, πώς θα μετακινηθούμε, εν μέσω καραντίνας

Είναι λίγο μπερδεμένες οι ανακοινώσεις και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους πολύτεκνους γονείς που έχουν παντρεμένα παιδιά και εγγόνια.

Κωδικός 6
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 ατόμων από 2 οικογένειες σε σπίτια – των παιδιών συμπεριλαμβανομένων.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, για σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων, όπως και για τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Προσοχή! Χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Την ίδια στιγμή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, καθώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά.

Προκειμένου να μην επιχειρηθούν μεγάλες, αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, η ΕΛ.ΑΣ θα προβεί σε ένα πραγματικό «σαφάρι» ελέγχων.

Ελέγχους σε οχήματα και μετακινούμενους πολίτες μπορούν, ωστόσο, να κάνουν και η Δημοτική Αστυνομία καθώς οι Λιμενικές Αρχές.

Τα άτομα στο αυτοκίνητο
Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

Όπως είπε, ο ίδιος ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – να μην βεβαιώνεται παράβαση.

Ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms στο 13033 με τον κωδικό 6, επανέλαβε ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση εντός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και εντός κάθε περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια, αλλά τόνισε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τον έναν νομό στον άλλον και ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων.

Σημείωσε, ακόμη μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε σπίτια για ενδεχόμενες συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών.

Σαφάρι ελέγχων
5.000 αστυνομικοί θα επιτηρούν τα περιοριστικά μέτρα καθώς θα πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην επιχείρηση θα συνδράμουν ακόμη και drones, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10 το βράδυ όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι μετακινήσεις των πολίτων κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν.

«Έφοδος» στα σπίτια… μόνο με εισαγγελική εντολή
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση καταγγελίας για υπεράριθμους επισκέπτες σε σπίτι, η αστυνομία θα επιτρέπεται να φτάνει μέχρι το κατώφλι της πόρτας ενός σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να μπουν στο σπίτι, χωρίς την εισαγγελική εντολή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το MEGA σε περίπτωση που ο εισαγγελέας δώσει το «πράσινο φως» για έφοδο αστυνομικών, τότε εκείνοι θα μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό του σπιτιού.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν περισσότερα από εννιά άτομα σε σπίτι προβλέπεται 5.000 πρόστιμο στο ιδιοκτήτη του σπιτιού, συν την αυτόφωρη διαδικασίας, αφού θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο τμήμα και από 300 ευρώ σε κάθε έναν άνθρωπο που θα βρίσκεται παράνομα εκεί.

Η λειτουργία των εκκλησιών

Εξίσου πρωτόγνωρος θα είναι φέτος και ο εκκλησιασμός το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για τον οποίο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και με φειδώ, καθώς είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Εντούτοις, όσοι πιστοί έχουν ήδη φροντίσει να εξασφαλίσουν μια θέση -από τις αριθμημένες- στις τελετουργίες, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται:

Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, μόνο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).
Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

In.gr