Κορωνοϊός: Πέθανε ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ

Κορωνοϊός: Πέθανε ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ

Ο σπουδαίος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid-19, σε ηλικία 59 ετών.

Ο σκηνοθέτης είχε ταξιδέψει στη Λετονία στα μέσα του περασμένου μήνα θέλοντας να αγοράσει ένα σπίτι και να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα. Σήμερα κατέληξε σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Η διερμηνέας του σκηνοθέτη, Ντάρια Κρουτόβα επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του.

Παγκοσμίως γνωστός για ταινίες όπως το φιλμ «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη», «Ολομόναχοι Μαζί» και «Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο», κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Νοτιοκορεάτης δημιουργός τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012, για το φιλμ του «Pieta». Το όνομα του έκανε για πρώτη φορά τον γύρο του πλανήτη, όταν στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Νησιού» στο Φεστιβάλ Βενετίας το κοινό έφτασε σε οριακό σημείο εξαιτίας της γραφικής βίας που απεικόνιζε η ταινία. Αυτό αποτέλεσε τελικά διαχρονικό χαρακτηριστικό της φιλμογραφίας του και το επέστρεψε στην Μπιενάλε κερδίζοντας τον Αργυρό Λέοντα για το «Ολομόναχοι Μαζί».

Ο Κιμ Κι Ντουκ είχε επισκεφτεί στο παρελθόν και την Ελλάδα, ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, όπου και είχε παραλάβει την τιμητική Χρυσή Αθηνά από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες, που ανέδειξε τον σύγχρονο ασιατικό κινηματογράφο. Είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Samaria» και με το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών για το «Arirang». Γνωστά φιλμ του Κιν ήταν, επίσης, οι ταινίες: «Bad Guy», «To Τόξο», «Moebius» και Το Δίχτυ».

Πηγή: Ναυτεμπορική