Όταν παλεύουν τα βουβάλια, τα μυρμήγκια κρύβονται, αλλά κάτι μαθαίνουν, η συνέντευξη Τσίπρα

Όταν παλεύουν τα βουβάλια, τα μυρμήγκια κρύβονται, αλλά κάτι μαθαίνουν, η συνέντευξη Τσίπρα

Αντεπίθεση στο «κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων», όπως χαρακτήρισε τη ΝΔ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», καλώντας τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το «1,5 εκατομμύριο» χρέος του στις τράπεζες.

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει αρχικά σε ερωτήματα που αφορούν την εξοχική κατοικία του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «λάσπη» και «κιτρινισμό» απέναντί του, καθώς «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν τη στιγμή που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας» σε αυτό το θέμα. Όπως είπε, «μιλάνε για βίλα εκατομμυρίων» ενώ πρόκειται για ένα «μικρό, όμορφο σπίτι», σημειώνοντας πως «βίλα είναι το σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο, που είναι μεσοτοιχία με το σπίτι του κ. Χριστοφοράκου». «Το κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων με συνολικά δάνεια πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, κάνουν ερωτήματα για το σπίτι που νοικιάζει ο πολιτικός τους αντίπαλος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτημα για τη χαμηλή τιμή του ενοικίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, τον οποίο γνώρισε μέσω ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας της περιοχής, την περίοδο που είχε φύγει από την προηγούμενη κατοικία που νοίκιαζε στην περιοχή, είχε «ανεκμετάλλευτο» το ακίνητο για δέκα χρόνια σε αγγελία προς ενοικίαση και πώληση. Όπως τόνισε, δεν είναι ούτε «κάποιος επιχειρηματίας με συναλλαγές με το Δημόσιο» ούτε «διαπλεκόμενος» ούτε «χρωστάει στο Δημόσιο ή σε τράπεζες», αλλά δραστηριοποιείται για χρόνια στην περιοχή και είναι «γνωστός και έντιμος». Μάλιστα, υποστήριξε ότι και ο ίδιος παραξενεύτηκε για το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για αυτό το σπίτι, αλλά επειδή ήθελε να προχωρήσει σε ανακαίνιση, προκειμένου να μπορέσει να βρει αγοραστή, συμφωνήθηκε αυτό το ποσό του ενοικίου για «τρία-τέσσερα» χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι αποφάσισε να στείλει εξώδικο στους «συκοφάντες της δημοσιογραφίας» που «ανέλαβαν κατ' εντολή του κ. Μητσοτάκη να εκτελέσουν αυτό το συμβόλαιο», γιατί «πρέπει να υπάρχει ένας φραγμός, ένα όριο στην αθλιότητα» και ότι θα «δώσει συνέχεια», εφόσον «δεν αποκαταστήσουν την αλήθεια», υπογραμμίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά» που το κάνει στα 12 χρόνια που είναι αρχηγός κόμματος. Επανέλαβε, δε, ότι τα χρήματα που θα διεκδικήσει δε θα τα πάρει ο ίδιος «για να αγοράσει το σπίτι», αλλά θα τα δώσει στο ταμείο της Ένωσης Συντακτών, υποστηρίζοντας τον «δίκαιο αγώνα» των δημοσιογράφων κατά του νόμου της κυβέρνησης που καταργεί τον νόμο Παππά για τη διασφάλιση των 400 εργαζομένων στα κανάλια.

«Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω, τίποτα να φοβηθώ. Δίνω απαντήσεις γιατί οφείλουμε όλοι διαφάνεια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «στο σπίτι του Βολταίρου δεν μιλάνε για σχοινί». Αφού ανέφερε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να δίνουν απαντήσεις και να δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις οικονομικές συναλλαγές τους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να υποβάλει και αυτός ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ρώτησε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στη δημοσιότητα το ενοίκιο που πληρώνει και «σε ποιον» για την κατοικία που διαμένει στον Λυκαβηττό, αφού, όπως είπε, δεν μένει σε μία από τις «ιδιόκτητες κατοικίες» του. Επίσης, τον κάλεσε να δημοσιεύσει τα έξοδα που αφορούν στη συντήρηση των «32 και πλέον ακινήτων» που δηλώνει στο πόθεν έσχες και τέλος, να δώσει στη δημοσιότητα τις ρυθμίσεις για τα δάνεια ύψους 1.5 εκατ. «Σας καλώ να ασχοληθείτε αν το 1,5 εκατ. χρέος στις τράπεζες είναι λίγα ή πολλά για έναν πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές ότι κάτι τέτοιο τον κάνει «ευάλωτο» σε «πιέσεις», την ώρα που κάποιοι πολίτες για χρέος «10 και 20 χιλιάδων ευρώ δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ».

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή μία τροπολογία, που θα υποχρεώνει τους βουλευτές και τους υπουργούς να δημοσιοποιούν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους αλλά και όλη την πορεία και τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει συμφωνήσει. Γιατί, όπως είπε, «αν υπάρχει ένας τρόπος να ξεπλένει κανείς χρήματα» είναι να παίρνει δάνεια εκατομμυρίων από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις και να κάνει ρυθμίσεις.

«Ενώ έχουμε μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να πει μια "συγγνώμη"».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, αναφέροντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε πάνω από δέκα μέρες μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει μια "συγγνώμη"».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, καθώς είμαστε πάνω από έναν μήνα με lockdown και ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει εξαιρετικά υψηλός. «Κάτι δεν πάει καλά», υποστήριξε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει σοβαρή διαδικασία καταγραφής των κρουσμάτων προκειμένου να παίρνουμε τα μέτρα μας». Επεσήμανε τη σημασία της συνταγογράφησης των τεστ, κάτι που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάρτιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακόμα και μέσα σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση «διαμορφώνει τα πάντα σε σχέση με το να μη θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών». Πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, πως «όταν η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να πάει σε διατίμηση των τεστ 8 μήνες μετά, όρισε ένα ποσό, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιώτες και ανέβασε το ύψος». «Και πάλι το ύψος της διατίμησης είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες που τα 60 ευρώ δεν τα έχουν ανάγκη, ιδίως όταν έχουν μειωθεί μισθοί και πολλοί είναι άνεργοι», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε έντονα τον κ. Μητσοτάκη ότι «ενώ είχε 8 μήνες να προετοιμάσει τη χώρα, να ενισχύσει το ΕΣΥ και τον ΕΟΔΥ, να πάρει μέτρα στα ΜΜΜ, να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα που θα ερχόταν, πανηγύριζε ότι νίκησε τον κορονοϊό, άνοιξε τον τουρισμό, όπως τον άνοιξε». Όπως συμπλήρωσε, ενώ στην πρώτη περίοδο πηγαίναμε εξαιρετικά καλά και ο ίδιος πρώτος το είχε πιστώσει στην κυβέρνηση, «η κατάσταση τώρα έχει ξεφύγει απ' τον έλεγχο και είμαστε σε τραγική κατάσταση». Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε ζητήσει δύο πράγματα, τα οποία δεν έκανε η κυβέρνηση: Να ανοίξει τον τουρισμό με ενιαία υγειονομικά κριτήρια σε σχέση με τις πύλες εισόδου, δηλαδή να υπάρχει αρνητικό τεστ 72 ωρών σε όλες τις πύλες εισόδου, και να υπάρξει γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κρίσιμο είναι ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε πάνω από δέκα μέρες μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει μια "συγγνώμη"». Πρόσθεσε ότι ποτέ η χώρα δεν είχε 3.000 και πλέον θανάτους για να υποστηρίξει ότι και ο ίδιος ως πρωθυπουργός βρέθηκε σε μία δύσκολη στιγμή, «όπου μέσα σε 45 λεπτά, τόσο διήρκησε να φτάσει η φωτιά μέχρι τον οικισμό στο Μάτι, μέσα σε αυτά τα 45 λεπτά υπήρξαν και παραλείψεις και λάθη και βγήκα και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη». «Οι παραλείψεις και τα λάθη σε έναν χρόνο 8 μηνών που είχαν να οργανωθούν, και με τόσους νεκρούς, δεν έχει να αναλάβει μια πολιτική ευθύνη για όλο αυτό; Επί 8 μήνες να λέει ότι φταίνε οι πολίτες και να βγαίνει να μας πει ότι ήταν μια στιγμή ανεμελιάς η Πάρνηθα όταν πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να απομακρυνθεί απ' το σπίτι του για να αθληθεί γιατί τρώει πρόστιμο», τόνισε.

Όσον αφορά τη «λίστα Πέτσα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εκμεταλλευτεί μια συνθήκη δυστυχίας που είναι η πανδημία για να δημιουργήσει συνθήκες εξαγοράς της στάσης ΜΜΕ» και μίλησε, μεταξύ άλλων, για «πρόβλημα για τη δημοκρατία».

«Μια ακόμα διπλωματική ήττα για τη χώρα»

«Χτες είχαμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια ακόμα διπλωματική ήττα για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Σύνοδο Κορυφής, σχολιάζοντας ότι μιλάει όσο πιο επιεικώς μπορεί. «Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει κυρώσεις για την Τουρκία που θα "δαγκώνουν". Για άλλη μια φορά, πέρασαν κάτω από τον πήχη και ως τον Μάρτιο, με τη βούλα δυστυχώς της ΕΕ, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να σουλατσάρει με το Όρουτς Ρέις και τα ερευνητικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι προφανές ότι η ΕΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και προφανές ότι και η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας». «Αν εγώ τον Ιούνιο του 2019 είχα αποτύχει να κερδίσω κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα χρεωνόμουν μια διπλωματική ήττα. Εγώ το πέτυχα όμως τότε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «εδώ και 6 μήνες που διεκδικούμε κυρώσεις για να αναστείλουμε αυτήν την επιθετικότητα της Τουρκίας και διαρκώς τις προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης ότι"‘την επόμενη θα τις πάρουμε", δεν έχουμε πετύχει τίποτα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε καταληκτικά: «Είναι διπλωματική ήττα της χώρας και προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας. Είμαι όσο πιο επιεικής μπορώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ