Εξολόθρευσαν φωλιά από ασιατικές γιγάντιες σφήκες «δολοφόνους»

Εξολόθρευσαν φωλιά από ασιατικές γιγάντιες σφήκες «δολοφόνους»

Η πρώτη φωλιά από ασιατικές γιγάντιες σφήκες που βρέθηκαν στις ΗΠΑ καταστράφηκε επιτυχώς από επιστήμονες.
Η φωλιά, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, βρέθηκε βάζοντας συσκευές ανίχνευσης στις σφήκες και αναρροφήθηκε από ένα δέντρο χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα κενού.

Τα εισβαλόμενα είδη εντόμων, γνωστά ως «σφήκες δολοφόνοι», έχουν ένα ισχυρό τσίμπημα και μπορούν να φτύνουν το δηλητήριο.
Στοχεύουν τις μέλισσες, που επικονιάζουν τις καλλιέργειες και μπορούν να καταστρέψουν μια αποικία μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Η φωλιά στην Ουάσινγκτον βρέθηκε όταν εντομολόγοι χρησιμοποίησαν οδοντικό νήμα για να δέσουν συσκευές παρακολούθησης σε τρεις σφήκες.

Μια συσκευή εντοπισμού ραδιοφώνου τοποθετήθηκε από εντομολόγους του υπουργείου Γεωργίας της Ουάσινγκτον (WSDA) σε μία από τις τρεις γιγάντιες ασιατικές σφήκες οι οποίες οδήγησαν τους ερευνητές στην αποικία περίπου 200 εντόμων σε ένα δέντρο κοντά στο Μπλέιν της Ουάσινγκτον, κοντά στα καναδικά σύνορα.

Το Σάββατο, ομάδα επιστημόνων που φορούσαν προστατευτικές στολές εκκένωσαν τα έντομα από το δέντρο, τα οποία τώρα θα κοπούν για να αφαιρέσουν τυχόν περαιτέρω φωλιές.

Οι ασιατικές γιγάντιες σφήκες είναι από τις μεγαλύτερες σφήκες στον κόσμο - οι βασίλισσες μπορούν να φτάσουν πάνω από 5 εκατοστά.

naftemporikigr με πληροφορίες από Reuters, BBC