Κορωνοϊός: Στα 482 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, δεν τα λες και λίγα

Κορωνοϊός: Στα 482 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, δεν τα λες και λίγα

Στα 482 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Από αυτά τα 46 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24932, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3475 (13.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10037 (40.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 500 θανάτους συνολικά στη χώρα. 188 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:
– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

-78 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
1 κρούσμα στην ΠΕ Άρτας
7 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
10 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
3 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
2 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
7 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
13 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων,εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
3 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας
17 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς, εκ των οποίων 9 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
1 κρούσμα στην ΠΕ Κέρκυρας
3 κρούσματα από ΠΕ Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
24 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
1 κρούσμα στην ΠΕ Κορινθίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Κω
1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας
8 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
6 κρούσματα από ΠΕ Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Μήλου
1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου
1 κρούσμα στην ΠΕ Ξάνθης
8 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με ενδοοικογενειακή μετάδοση
1 κρούσμα στην ΠΕ Πιερίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας
1 κρούσμα στην ΠΕ Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης
1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
1 κρούσμα στην ΠΕ Σερρών
5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
6 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας
7 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην ΠΕ Χανίων
1 κρούσμα στην ΠΕ Χίου
20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη

Εκατομμύρια Γάλλοι απόλαυσαν χθες το τελευταίο βράδυ «ελευθερίας», πριν από τη σημερινή έναρξη των νέων μέτρων περιορισμού στο Παρίσι και σε άλλες 8 μεγαλουπόλεις, όπου απαγορεύεται από σήμερα η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Οι υγειονομικές αρχές ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση με τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης, καθώς μόνο το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 30.000.

Εκατομμύρια Γάλλοι απόλαυσαν χθες το τελευταίο βράδυ «ελευθερίας», πριν από τη σημερινή έναρξη των νέων μέτρων περιορισμού στο Παρίσι και σε άλλες 8 μεγαλουπόλεις, όπου απαγορεύεται από σήμερα η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Οι υγειονομικές αρχές ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση με τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης, καθώς μόνο το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 30.000.

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να αυτοπεριοριστούν στο σπίτι τους και να ζήσουν ημέρες Απριλίου, ωστόσο το μέτρο έχει ευρεία αποδοχή από τους Γάλλους (70%) σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive.

Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ξεκινήσει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού πλήττει με σφοδρότητα τη «γηραιά ήπειρο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε, χωρίς αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων, να είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την κορύφωση που καταγράφηκε τον Απρίλιο, καθώς εννιά χώρες επιβεβαίωσαν χθες ρεκόρ κρουσμάτων.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα νέα, κατά τόπους, περιοριστικά μέτρα.

Η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες και το κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ για τέσσερις εβδομάδες. Ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς σχεδόν 1.000 φοιτητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Ντέραμ και 800 του Νιούκασλ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα.

Αντίσταση σε τοπικό επίπεδο αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση Δικαστηρίου στο Βερολίνο να άρει την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τις 11 το βράδυ που έχει επιβληθεί.

Το Δικαστήριο, έπειτα από τις αγωγές 11 ιδιοκτητών εστιατορίων, σημειώνει πως τα εστιατόρια και τα μπαρ που συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής δεν ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό στην εξάπλωση του ιού στην πόλη.

Στο κόκκινο «βάφτηκαν» περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών που ενημερώνει για την πορεία του κορονοϊού στη «γηραιά ήπειρο».

Οι… πράσινες εξαιρέσεις -που δείχνουν ότι καταγράφονται λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%- είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Ο χάρτης βοηθά τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», ενώ Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία είναι γκρίζες διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό. Ολες οι άλλες χώρες της Δυτικής και της Κεντροανατολικής Ευρώπης είναι «κόκκινες».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εισάγει το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με χρωματική κωδικοποίηση (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) για τις ζώνες κινδύνου της Covid-19, στοχεύοντας στην καλύτερη επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την ήπειρο. Παρ’ όλα αυτά, οι χώρες συμμετέχουν εθελοντικά στο σύστημα.