Θα μπορούσε ένας κοινός θνητός να ακολουθήσει τη θεραπεία του Τραμπ;

Θα μπορούσε ένας κοινός θνητός να ακολουθήσει τη θεραπεία του Τραμπ;

Την περασμένη Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι είναι θετικός, έλαβε έναν πειραματικό συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον γιατρό του, Σον Κόνλεϊ. Την επόμενη μέρα – αφού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Walter Reed – έλαβε το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το οποίο εμποδίζει την ικανότητα του κορωναϊού να δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα. Υπενθυμίζεται ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αλλά έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία της Covid-19. Την Κυριακή, οι γιατροί του Trump αποκάλυψαν ότι παίρνει επίσης δεξαμεθαζόνη, ένα κορτικοστεροειδές που χορηγείται συνήθως για τον έλεγχο της φλεγμονώδους απόκρισης που είναι συχνή σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Και ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς νωρίς κατά τη μόλυνσή τους – όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν του χορηγήθηκαν – η ρεμδεσιβίρη εγκρίθηκε αρχικά μόνο για νοσοκομειακούς ασθενείς που είναι μέτρια έως σοβαρά άρρωστοι και σε εντατική περίθαλψη.

Σε σπάνιες εξαιρέσεις, οι γιατροί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, πολλοί γιατροί υπέβαλαν αίτηση για αυτήν την ειδική χορήγηση έως ότου καθιερωθούν μεγαλύτερες μελέτες για την αύξηση της πρόσβασης στο φάρμακο αφού έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί στο ίδιο πλαίσιο – παρηγορητικής χρήσης – και σε άλλους ασθενείς, εκτός όσων συμμετέχουν στην κλινική μελέτη.

Παρομοίως, η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές εγκεκριμένο για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή των υπερδραστηρίων ανοσολογικών αντιδράσεων που προκαλούνται από αυτοάνοσες ασθένειες, συνιστάται επίσης για ασθενείς που βρίσκονται στη μάχη τους με την Covid-19 και παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Το στεροειδές φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους αναπνευστικούς ιστούς και τελικά να δυσχεράνει την αναπνοή των ασθενών.

Απόσπασμα από άρθρο στον https://eleftherostypos.gr/