Μπράβο ΠΑΟΚ! Champions League: ΠΑΟΚ – Νίκησε 2-1 την Μπενφίκα και προκρίθηκε στα πλέι οφ

Μπράβο ΠΑΟΚ! Champions League: ΠΑΟΚ – Νίκησε 2-1 την Μπενφίκα και προκρίθηκε στα πλέι οφ

Τα «αστέρια» του Τσάμπιονς Λιγκ πιο κοντά από ποτέ! Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στα πλέι οφ με το 2-1 επί της Μπενφίκα και πλέον στα δύο ματς με την Κράσνονταρ… παίζει ρέστα για την παρθενική συμμετοχή στους ομίλους. Στη Ρωσία το πρώτο παιχνίδι.

Αποτίμηση ρόστερ: 383 εκατ ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt. Και όσο για τον μποναμά των μεταγραφών; Ακριβώς 80 εκατ ευρώ. Μπάλα όμως δεν παίζουν τα λεφτά.

Και αυτό μάλλον η Μπενφίκα το κατάλαβε απόψε πολύ καλά. Τη νύχτα που τη… μάδησε ο ΠΑΟΚ (2-1). Ο νέος ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα που πανηγυρίζει μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές προκρίσεις της ιστορίας του.

Και βέβαια μαζί του πανηγυρίζει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μας… περισσεύουν τέτοιες νίκες. Πολλώ δε μάλλον η αίσθηση πως θα μπορούσαμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ να έχουμε δύο ομάδες.

Και τον Ολυμπιακό που περιμένει αύριο να πληροφορηθεί τον αντίπαλο του στο μονοπάτι των πρωταθλητών (Ομόνοια-Ερυθρός Αστέρας) και ο Δικέφαλος του Βορρά που έφτασε στα playoffs από το μονοπάτι των ανίσχυρων, γνωρίζοντας μάλιστα και τον επόμενο αντίπαλο.

Την Κράσνονταρ του Μάρκους Μπεργκ. Την ίδια ομάδα που πέρσι ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο της διοργάνωσης, απέκλεισε ο Ολυμπιακός.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κάνει και το επόμενο βήμα; Προφανώς. Έχοντας αποκλείσει Μπεσίκτας και Μπενφίκα –έστω σε «μονά» ματς στην Τούμπα- γιατί να μην το πιστέψεις; Γιατί να μην τα βάλεις και με τους Ρώσους. Αλλά στην ώρα τους.

Προς το παρόν οι Θεσσαλονικείς αξίζει να ευχαριστηθούν το αποψινό τους κατόρθωμα. Μια νίκη-πρόκριση που… κούφανε την Ευρώπη. Τη νίκη που προέκυψε από το αυτογκόλ του Βερτόνγκεν (63΄) και την καταπληκτική εκτέλεση του Άντριγια Ζίφκοβιτς (75΄) στην ολοκλήρωση μιας ακόμη εντυπωσιακής αντεπίθεσης.

Άλλη ιστορία και αυτή. Ο Ζίφκοβιτς πληρώθηκε προ ημερών από τη Μπενφίκα για να αφήσει τη Λισαβόνα και –ως ελεύθερος- να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ. Μάλλον οι Λουζιτανοί –που μείωσαν στο 90΄+4΄με τον Ράφα Σίλβα- θα το έχουν ήδη μετανιώσει πικρά.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Με μοναδική αλλαγή αυτή του Άνχελ Κρέσπο αντί του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στην δεξιά πλευρά ο Αμπέλ Φερέιρα δεν πραγματοποίησε καμία αλλαγή σε σχέση μ’ αυτό κόντρα στην ΑΕΛ παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση με την Μπενφίκα.

Ο Ζίβκοβιτς κάθισε κάτω από τα δοκάρια, με τριάδα στα στόπερ τους Μιχαηλίδη, Βαρέλα και Ίνγκασον και τους Γιαννούλη – Κρέσπο σε ρόλο φουλ μπακ αριστερά και δεξιά. Δίδυμο στα χαφ ήταν οι Σβαμπ – Ελ Καντουρί με τους Πέλκα και Τζόλη να πλαισιώνουν τον Άκπομ που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά ο Ζεσούς παρέταξε την Μπενφίκα σε σχηματισμό 4-3-3 με τον δικό μας Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα ήταν οι Αλμέιδα, Ρούμπεν Ντίας, Φερτόνγκεν και Γκριμάλντο. Η τριάδα στο κέντρο αποτελούνταν από τους Πίζι, Βάιγκλ και Τααράμπ, ενώ στην επιθετική τριπλέτα ήταν οι Πεντρίνιο, Έβερτον και Σεφέροβιτς.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Μπενφίκα προσπάθησε να πάρει τα ηνία του χωρίς μεγάλη επιτυχία γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν καλά διαβασμένος σε κάθε επιθετική προσπάθεια των Πορτογάλων, συν το γεγονός ότι υπήρχε έντονη διάθεση για να πατήσουν στα καρέ του Βλαχοδήμου.

Από τους φιλοξενούμενος αυτό που φάνηκε στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν η έλλειψη αγωνιστικών λεπτών καθώς το αποψινό ήταν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι. Μέχρι να βρουν ρυθμό οι Πορτογάλοι, οι Θεσσαλονικείς απείλησαν την εστία του Έλληνα πορτιέρο μόλις στο 4ο λεπτό.

Ο Σβάμπ άνοιξε από αριστερά για τον Τζόλη, αυτός έβγαλε τη σέντρα στην καρδιά της άμυνας της Μπενφίκα, αλλά ούτε ο Άκπομ στο κέντρο της άμυνας, ούτε ο Πέλκας μπόρεσαν να κάνουν την προβολή. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα. Στο 8’ ο Πίζι μετά από κεφαλιά τον Σεφέροβιτς, όμως το σουτ του Ελβετού πέρασε έξω από την εστία του Ζίβκοβιτς.

Ο Δικέφαλος συνέχισε στο ίδιο τέμπο να προσπαθεί με γρήγορές μεταβιβάσεις να φτάσει στα αντίπαλα καρέ πριν προλάβει να οργανωθεί η Μπενφίκα. Στο 16ο λεπτό απείλησε από στημένη μπάλα με τον Σβάμπ να εκτελεί τον φάουλ και τον Μιχαηλίδη να πιάνει την κεφαλιά με τον Βλαχοδήμο να μην αιφνιδιάζεται μπλοκάροντας τη μπάλα.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήταν τελείως διαφορετικό. Η Μπενφίκα που ξεχείλιζε από ποιότητα άρχισε να πατάει καλύτερα και να πιέζει τα καρέ του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι έκαναν κάποιες βεβιασμένες μεταβιβάσεις δίνοντας εύκολα τη μπάλα στους Πορτογάλους.

Το σφυροκόπημα ξεκίνησε λίγο πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα. Στο 27’ οι Βαρέλα και Μιχαηλίδης έχασαν τον Σεφέροβιτς ο οποίος από την μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα με το κεφάλι άουτ. Στο 29’ ο Πίζι με απευθείας φάουλ έστειλε την μπάλα στο κάθετο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Με τα ποσοστά μπάλα να είχαν φτάσει για την Μπενφίκα στο 70% οι Ασπρόμαυροι κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τη μεσαία γραμμή μετά από ένα ολόκληρο 20λεπτό , όταν δηλαδή χάθηκε η ευκαιρία με τον Μιχαηλίδη.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με βαθιές μπαλιές να τροφοδοτήσουν τους επιθετικούς καθώς οι Σβάμπ και Ελ Καντουρί είχαν ρίξει το βάρος στο ανασταλτικό κομμάτι. Παράλληλα η καλή πλευρά του ΠΑΟΚ η αριστερή δεν τράβηξε καθώς οι Γιαννούλης και Τζόλης σίγησαν.

Η τελευταία ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο ήταν και πάλι για την Μπενφίκα στο 42ο λεπτό όταν ο Πεντρίνιο βγήκε τον χώρο και με φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής, υποχρέωσε τον Ζίβκοβιτς να διώξει με υπερπροσπάθεια σε κόρνερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο μονομάχοι δεν έκαναν αλλαγές σε πρόσωπα και συστήματα με τον ΠΑΟΚ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά να κοιτάει και επιθετικά. Μάλιστα 54’ απείλησε την εστία του Βλάχοδήμου, όταν ο Σβαμπ έβγαλε με τακουνάκι για τον Τζόλη, και αυτός για τον Ελ Καντούρι. Το σουτ του Μαροκινού κόπηκε από την άμυνα. Η απάντηση των πορτογάλων ήρθε τρία λεπτά αργότερα όταν ο Έβερτον με πλασέ απείλησε την εστία του ΠΑΟΚ με τον Ζίβκοβιτς να διώχνει σε κόρνερ.

Άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ

Οι ποδοσφαιριστές του Αμπέλ Φερέιρα έβγαζαν μια αποφασιστικότητα στο παιχνίδι τους και αυτό τους βγήκε σε καλό καθώς σε μια γρήγορη αντεπίθεση στο 63ο λεπτό άνοιξε το σκορ. O Γιαννούλης με εξαιρετική προσπάθεια, μπήκε κατά μέτωπο, έβγαλε αριστερά στον Άκπομ, με τον Άγγλο επιθετικό να γυρίζει και ο Βερτόνχεν στην προσπάθειά του να απομακρύνει έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Αλλαγές σε πρόσωπα και συστήματα

Τα σχέδια και τα πλάνα των δύο προπονητών άλλαξαν. Ο Ζεσούς πέρασε τον Ουρουγουανό επιθετικό Νούνιες με το σύστημα να αλλάζει σε 4-4-2. Ο Αμπέλ Φερέιρα από την δική του πλευρά φρέσκαρα την ομάδα του με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να παίρνει τη θέση του Πέλκα. Ενώ στο καπάκι ήρθε και η δεύτερη αλλαγή καθώς ο Άκπομ δεν μπορούσε να συνεχίσει στο ματς με τον Σφιντέρσκι να τον αντικαθιστά.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς τους έβαλε την ταφόπλακα

Το γκολ ανέβασε αγωνιστικά και ψυχολογικά τον ΠΑΟΚ που έπαιξε με αντεπιθέσεις και κατάφερε να πετύχει ένα δεύτερο γκολ. Στο 75’ είχαμε την τρομερή επέλαση του Γιαννούλη που την κατάλληλη στιγμή έβγαλε στον Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήταν ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα στόπαρε και με το αριστερό νίκησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Το γκολ αυτό πανηγυρίστηκε όχι μόνο από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, αλλά από όλη την Θεσσαλονίκη.

Μείωσε σε 2-1

Το μόνο που κατάφερε η Μπενφίκα ήταν στις καθυστερήσεις του αγώνα να μειώσει το σκορ σε 2-1 που ήταν το τελικό με την κεφαλιά του Ράφα Σίλβα.

ΠΑΟΚ: Ζίβκοβιτς, Κρέσπο, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Πέλκας (66’ Α. Ζίβκοβιτς), Τζόλης (80’ Εσίτι), Άκπομ (69’ Σφιντέρσκι).

Μπενφίκα: Βλαχοδήμος, Αντρέ Αλμέιδα, Ρούμπεν Ντίας, Βερτόνχεν, Γκριμάλδο, Πίζι, Βάιγκλ, Ταράμπτ, Έβερτον, Σεφέροβιτς (72’ Βινίσιους), Πεντρίνιο (64’ Νούνιες).

Πηγή: in.gr