Στους «4» του Europa League Σεβίλλη και Σαχτάρ

Στους «4» του Europa League Σεβίλλη και Σαχτάρ

Στην ημιτελική φάση του Europa League προκρίθηκαν απόψε η Σαχτάρ και η Σεβίλλη, που βρεθούν αντιμέτωπες την άλλη εβδομάδα με την Ίντερ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντίστοιχα, για να κερδίσουν μια θέση στον τελικό της Κολωνίας.

Το DΝΑ της Σεβίλλης είναι ξεκάθαρα «ποτισμένο» με το... νέκταρ του Europa League. Η πολυνίκης του θεσμού (με πέντε κατακτήσεις) ισπανική ομάδα, κατάφερε -έστω κι αν... ζορίστηκε πολύ- να αποκλείσει και τη Γουλβς με 1-0, χάρις σε μία καρφωτή κεφαλιά του Οκάμπος στο 88ο λεπτό και πήρε θέση σε ακόμη έναν ημιτελικό, αντιμετωπίζοντας πλέον το βράδυ της 16ης Αυγούστου τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Stadion Köln» της Κολωνίας.

Κι όμως οι «λύκοι» ήταν η ομάδα που έφτασε πρώτη μία... ανάσα από το γκολ, όταν στο 11ο λεπτό ο Ντιέγο Κάρλος ανέτρεψε τον Τραορέ (που «χόρεψε» την ισπανική άμυνα) μέσα στην περιοχή. Ο Χιμένες ωστόσο, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε από τα έντεκα μέτρα, όπως έκανε στην προ ημερών ρεβάνς με τον Ολυμπιακό. Εκτέλεσε στην ίδια γωνία, όμως ο Μπόνο «διάβασε» καλά το χτύπημα του Μεξικανού, έπεσε σωστά και κράτησε το «μηδέν» για την εστία του.

Από εκεί και πέρα, η Σεβίλλη κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο της “ MSV Arena” του Ντούισμπουργκ, χάνοντας πάρα πολλές ευκαιρίες για να πάρει «κεφάλι» στο σκορ. Ο Πατρίσιο ωστόσο, ήταν εξαιρετικός και κρατούσε ανέπαφη την εστία του σε όλες τις τελικές προσπάθειες των Ισπανών, με αποκορύφωμα την καταπληκτική επέμβασή του στο 77’ σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπανέγα.

Στο 88ο λεπτό, όμως ο Οκάμπος βρήκε τον τρόπο να νικήσει τον γκολκίπερ της Γουλβς, με πολύ ωραία κεφαλιά μετά από κόρνερ του Μπανέγα, δίνοντας τη μεγάλη πρόκριση στους Ανδαλουσιάνους.

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)
Κίτρινες: Σάις, Νέβες - Ντιέγο Κάρλος
Αποβολές: -

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΓΟΥΛΒΣ (Νούνο Εσπίριτο Σάντο): Πατρίσιο, Μπολί, Κόαντι, Σάις, Ντόχερτι, Ντεντόνκερ, Νέβες, Μοουτίνιο, (71’ Νέτο), Βινάγκρε, Τραορέ (79’ Ζότα), Χιμένες.
ΣΕΒΙΛΛΗ (Τζουλέν Λοπετέγκι): Μπόνο, Νάβας, Κουντέ, Ντιέγο Κάρλος, Ρεγκιλόν, Μπανέγα, Φερνάντο, Χορδάν (85’ Βάσκεθ), Σούσο (89’ Ελ Χανταντί), Οκάμπος, Εν Νεσιρί (85’ Ντε Γιόνγκ).

Η Βασιλεία έδειξε μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα στο εφετινό Europa League, όμως στον προημιτελικό του Final-8, βρήκε τον... μάστορά της από την πολύ πιο «γεμάτη» και ποιοτική Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία «καθάρισε» εύκολα με 4-1 τους Ελβετούς και προκρίθηκε για τον ημιτελικό της 17ης Αυγούστου με την Ίντερ στην «Düsseldorf Arena».

Οι Ουκρανοί έκαναν ό,τι... ήθελαν από τα πρώτα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο της «Arena AufSchalke» του Γκελζενκίρχεν και πήραν το προβάδισμα μόλις στο 2’ με σκαστή κεφαλιά του Ζούνιορ Μοράες.
Η Βασιλεία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά στο 4’ η κεφαλιά του Αρτούρ έφυγε λίγο άουτ, με τους Ουκρανούς να φτάνουν και σε δεύτερο τέρμα με τον Τάισον στο 22' κι αφού πρώτα το πλασέ του κόντραρε σε σώματα αμυντικών κι άλλαξε πορεία, καταλήγοντας στο βάθος της εστίας του Νίκολιτς.

Στο δεύτερο μέρος, η Σαχτάρ έκανε... διαχείριση του αγώνα, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα και στο 78’ έκανε το 3-0 με πέναλτι του Πάτρικ (ανατροπή του Μοράες από τον Μαρτσάντ), ενώ σημείωσε και τέταρτο γκολ στο 88' με τον Ντοντό, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην πρόκρισή της στα ημιτελικά του εφετινού Europa League.

Η Βασιλεία το μόνο που κατάφερε ήταν να σημειώσει το γκολ της... τιμής στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Φαν Φονσβίνκελ.

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Κίτρινες: Πάτρικ - Φράι, Αρτούρ,
Αποβολές: -

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Λουίς Κάστρο): Πιάτοφ, Ντοντό, Κριβτσόβ, Μποντάρ, Ματβιγιένκο, Αντόνιο (85' Μαϊκόν), Στεπανένκο, Μάρλος (72’ Σόλομον), Πάτρικ (78’ Κοβαλένκο), Τάισον (85' Τετέ), Μοράες (85' Φερνάντο).
ΒΑΣΙΛΕΙΑ (Μαρσέλ Κόλερ): Νίκολιτς, Βίντμερ, Αλντερέτε, Φαν ντερ Βερφ (73’ Ραμίρες), Πετρέτα, Τσάκα (60’ λ. τρ. Μάρτσαντ), Κάμπο, Φράι, Στόκερ (73΄Φαν Φονσβίνκελ), Πουλούλου, Αρτούρ (73’ Αντεμί)

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ