Ηλίθιο εθνικισμό χαρακτήρισαν την δήλωση της Dua Lipa

Ηλίθιο εθνικισμό χαρακτήρισαν την δήλωση της Dua Lipa

Το όραμά της για τη «Μεγάλη Αλβανία», που περιλαμβάνει εδάφη του Κοσόβου, της Β. Μακεδονίας και της Ελλάδας, αποφάσισε να μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η τραγουδίστρια Ντούα Λίπα, σε μια άκρως εθνικιστική και διχαστική ανάρτηση που προκάλεσε σάλο.

Η γεννημένη στη Βρετανία, καταγωγής εκ Κοσόβου, τραγουδίστρια, που έχει κάνει παγκόσμια επιτυχία με δύο άλμπουμ της, δημοσίευσε φωτογραφία με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», όπως την οραματίζονται οι υπερεθνικιστές που θέλουν να «πάρουν πίσω εδάφη από γειτονικά κράτη».

Οι αλυτρωτικές φιλοδοξίες φτάνουν ως την Πρέβεζα και την Κέρκυρα και περιλαμβάνουν το Κόσοβο, που από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη φωτογραφία του «χάρτη» που ανήρτησε εμφανίζονται, σύμφωνα με το «himara.gr», οι φιγούρες του ιδρυτή του αλβανικού κράτους Ισμαήλ Κεμάλι και του Αλβανού πολεμιστή Ισα Μπολετίνι, πρωτοστάτη στον ανταρτοπόλεμο κατά της Σερβίας.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από τη λέξη «Αυτόχθονες» στα αγγλικά και την ερμηνεία της: «Αυτόχθονες, επίθετο (του κατοίκου ενός τόπου) ιθαγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή αποίκων». Σημειώνεται πως η ίδια σημαία είχε προκαλέσει σάλο το 2014, όταν Αλβανοί οπαδοί την ξεδίπλωσαν με τη βοήθεια drone πάνω από το γήπεδο όπου παιζόταν ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας.

Αντιδράσεις

Η κίνηση της τραγουδίστριας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο στις χώρες των Βαλκανίων όσο και σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μάλιστα την ετικέτα #CancelDuaLipa (άκυρο στην Ντούα Λίπα). Οι οπαδοί της ποπ μουσικής στο twitter δήλωσαν έκπληκτοι που το ποπ είδωλο εκφράζει «ανιστόρητες», «φασιστικές» και «υπερεθνικιστικές» απόψεις, προωθώντας το hashtag #cancelDuaLipa. Άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε.

Ο ιστορικός και ειδικός επί των βαλκανικών θεμάτων Φλόριαν Μπίμπερ χαρακτήρισε την κίνησή της «ηλίθιο εθνικισμό», υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω χάρτης «αντιπροσωπεύει ένα είδος εξαιρετικά επιθετικού εθνικισμού».

Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Λίπα ασχολείται με την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Πριν από λίγες μέρες, η ίδια ανήρτησε σύνδεσμο που αφορούσε διαδικτυακό αίτημα που απαιτούσε από τα Apple Maps (χάρτες της εταιρίας Apple) να απεικονίζουν ξεκάθαρα τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Το αίτημα είχε περισσότερες από 120.000 υπογραφές μέχρι χθες.

Η τραγουδίστρια Ρίτα Ορα, η οποία γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, εξέφρασε μέσω twitter τη στήριξή της για την πρωτοβουλία της στο αίτημα στην Apple. Ωστόσο, για τη Lipa δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται κριτική. Τον Ιανουάριο προκάλεσε την οργή των φεμινιστριών, λόγω ενός περιστατικού, που όπως λέγεται πετούσε δολάρια σε γυναίκες στρίπερ, αν και η ίδια δηλώνει και δραστηριοποιείται φιλανθρωπικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ταλέντο μόνο στο τραγούδι

Η 24χρονη τραγουδίστρια γεννήθηκε στο Λονδίνο, ωστόσο οι γονείς της είναι Αλβανοί μετανάστες με καταγωγή από την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου. Το 2009, όταν ήταν 14 χρόνων, άρχισε να δημοσιοποιεί τις μουσικές της ανησυχίες ανεβάζοντας στο Διαδίκτυο τις διασκευές που έκανε σε επιτυχίες γνωστών διάσημων ποπ σταρ, μεταξύ των οποίων η Κριστίνα Αγκιλέρα και η Νέλι Φουρτάδο.

Τελικά την ανακάλυψε το 2014 μια ομάδα από μάνατζερ που έψαχναν για νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες στη μουσική διαδικτυακή πλατφόρμα Soundcloud κι έτσι ξεκίνησε η πορεία της στο διεθνές μουσικό στερέωμα και το άστρο της αναδείχτηκε πολύ γρήγορα, με τους «ειδήμονες» του χώρου να κάνουν λόγο για το κορίτσι-φαινόμενο.

Το όνομά της είναι πλέον διεθνούς εμβέλειας, αρκετά τραγούδια της έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες ενώ έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία, ανάμεσα στα οποία και δύο Γκράμι και τρία Brit.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος