Μόσιαλος: Γιατί απαγορεύεται να κατεβάζουμε τη μάσκα στο πιγούνι

Μόσιαλος: Γιατί απαγορεύεται να κατεβάζουμε τη μάσκα στο πιγούνι

Η μάσκα έχει γίνει καθημερινότητα στη ζωή μας. Στους συρμούς του μετρό, στα λεωφορεία ακόμη και σε επιχειρήσεις οι περισσότεροι φορούν τη μάσκα που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μας από τον κορονοϊό. Αρκετοί, όμως, μπορεί να την φορούν στο πρόσωπο αλλά την έχουν κατεβασμένη στο πιγούνι τους. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό λάθος, που κρύβει πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE εξηγεί γιατί όταν φοράμε μάσκα - όπου αυτή είναι υποχρεωτική - δεν πρέπει να την κατεβάζουμε στο πηγούνι μας, όταν θέλουμε να φάμε κάτι σε ένα εστιατόριο ή χρειάζεται να κάνουμε οτιδήποτε. Μάλιστα, τονίζει πως θα πρέπει να απομακρύνουμε τη μάσκα από το στόμα και τη μύτη.

Πώς μπορεί η μάσκα να μεταφέρει ιούς σε στόμα και μύτη

«Η περιοχή κάτω από το πηγούνι και ο λαιμός μας εκτίθενται και αυτά σε ιούς. Τους ίδιους ιούς από τους οποίους προσπαθούμε να προστατευθούμε φορώντας τη μάσκα προστασίας του προσώπου. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, που απαιτεί να αφαιρέσουμε τη μάσκα από τη θέση που πρέπει να τη φοράμε, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσουμε πλήρως. Να σκεφτόμαστε πρακτικά για να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα η χρήση της μάσκας», αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής.

Είναι ξεκάθαρο από την εικόνα, κατεβάζοντας τη μάσκα στο πηγούνι υπάρχει κίνδυνος η εσωτερική πλευρά να μολυνθεί, μεταφέροντας έπειτα βακτήρια και ιούς στο στόμα και τη μύτη μας.