Γαλλία: δίνει «ιστορική» αύξηση μισθών σε νοσηλευτές και εργαζόμενους υγείας

Γαλλία: δίνει «ιστορική» αύξηση μισθών σε νοσηλευτές και εργαζόμενους υγείας

Η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει αυξήσεις μισθών ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς χαιρέτισε τον ρόλο τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η συμφωνία υπογράφηκε με συνδικάτα τη Δευτέρα μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων και ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χαρακτηρίστηκαν ως ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας με συχνές εκδηλώσεις δημόσιας εκτίμησης.

Αλλά, νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι του τομέα υγείας, ήθελαν κάτι περισσότερο από την δημόσια αναγνώριση και έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες για να απαιτήσουν αύξηση των αποδοχών και καλύτερη χρηματοδότηση για νοσοκομεία. Περισσότερα από 200.000 κρούσματα και 30.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία για τις αμοιβές των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με τους μισθούς να αυξάνονται κατά μέσο όρο 183 ευρώ το μήνα. Τη συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει τα περισσότερα συνδικάτα, χαιρέτισε ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ως «ιστορική στιγμή για το σύστημα υγείας μας». «Αυτό είναι κυρίως αναγνώριση για όσους ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας», δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου αύξησης των αποδοχών θα καλύπτει τους μισθούς των νοσηλευτών, των εργαζομένων στη φροντίδα και του μη ιατρικού προσωπικού. Περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για γιατρούς που εργάζονται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα.

Η κίνηση αύξησης των μισθών έρχεται μια μέρα πριν από την Ημέρα της Βαστίλης, μια εθνική αργία κατά την οποία θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες που έκαναν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.