Πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία πριν ανοίξει ως τζαμί

Πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία πριν ανοίξει ως τζαμί

Την διεθνή κατακραυγή στο εξωτερικό και τον ενθουσιασμό στο εσωτερικό της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει τον βυζαντινό ναο της Αγίας Σοφίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco σε τζαμί.

Με το άκουσμα της απόφασης φανατικοί ισλαμιστές προσήλθαν μπροστά στην Αγία Σοφία και φώναξαν συνθήματα πανηγυρισμού για την μετατροπή της σε τζαμί. Ακούστηκε άμεσα από τους μιναρέδες το κάλεσμα του Ιμάμη και έγινε προσευχή μπροστά στην Αγία Σοφία.

Σήμερα, το μνημείο - παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού έμεινε κλειστό για τους επισκέπτες.

O Eρντογάν, ο οποίος εξήγγειλε ότι ο ναός θα είναι έτοιμος για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου, ζήτησε από τους πιστούς έως τότε να μην πηγαίνουν ούτε μπροστά αλλά ούτε και μέσα στην Αγία Σοφία για να μην εμποδίζουν τα έργα της μετατροπής.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το ερώτημα πλέον είναι πως θα καλυφθούν τα περίφημα ψηφιδωτά και οι βυζαντινές αγιογραφίες, όπως προβλέπει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με κάποιους - μεταξύ των οποίων και ο πρώην Διευθυντής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Γκιορμέζ - δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

Ωστόσο, την Τρίτη θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο Ερντογάν οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές και από την UNESCO, όπως κάλυψη με οπτικά συστήματα ή κουρτίνες που θα κλείνουν κατά τη προσευχή.

Καθημερινή με πληροφορίες από DW