Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Αγία Σοφια

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Αγία Σοφια

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ζητά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του, για την επίλυση του θέματος που προκύπτει μετά την απόφαση του ΣτΕ της γειτονικής χώρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αναλυτικά η επιστολή του Ιβάν Σαββίδη αναφέρει:
«Σας απευθύνω έκκληση ως μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξ ονόματος πιστών Ορθόδοξων Χριστιανών από τις πολλές χιλιάδες ελληνικές διασπορές της Ρωσίας.
Οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα δίωξης από τις οθωμανικές αρχές, και βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στα σωτήρια εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Σήμερα, όπως ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από το ιερό ναόμας, ένα από τα κύρια σύμβολα του χριστιανισμού - την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο καθεδρικός ναός είναι η ενσάρκωση της ίδιας της ουσίας του παγκόσμιου πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια ιστορική διαδικασία, την ανάμειξη της μοίρας ολόκληρων λαών και χωρών. Πρόκειται για μια παγκόσμια κληρονομιά της οποίας η αποστολή είναι να είναι ένα κέντρο έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων. Και αυτή ήταν πάντα η κύρια δύναμη της Αγίας Σοφίας.
Αυτές τις μέρες, κάθε πραγματικά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός προσπαθεί να εκφράσει την ανησυχία του και να συμβάλει στην επίλυση της αμφιλεγόμενης κατάστασης. Κάθε μέρα λαμβάνω πολλές επιστολές και αιτήματα για να με βοηθήσουν να επηρεάσω κάπως αυτό που συμβαίνει. Η νέα γενιά δεν σταματά. Στις 4 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας και με την προσωπική μου συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους χριστιανικών νέων από περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόφαση να προσφύγουμε στις σχετικές διεθνείς δομές - τον ΟΗΕ, την UNESCO και και στους αρχηγούς κρατών.
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από τον καθεδρικό ναό ανάδευαν ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, προκαλώντας νέες εστίες συγκρούσεων.
Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, γνωρίζοντας ως βαθιά θρησκευόμενο πρόσωπο, τον ηγέτη μιας χώρας στην οποία η Ορθοδοξία είναι μια από τις κύριες θρησκείες, σας ζητώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση.
Ο κόσμος βιώνει μια σημαντική ιστορική στιγμή, οι συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν σήμερα. Ίσως ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες όλων των ορθόδοξων λαών.
Γνωρίζουμε πλήρως ότι η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εξαρτάται από την πολιτική βούληση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά με πίστη, ελπίδα και τρόμο, όπως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, προσευχόμαστε για τη μοίρα του, περιμένουμε μια σοφή και ειρηνική επίλυση της κατάστασης.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς τη συμμετοχή σας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το επιτύχετε.
Με σεβασμό Ιβάν Σαββίδης».