Καλή τύχη! άνοιξαν τα σύνορα στους ξένους, 12.200 τεστ σε ταξιδιώτες κάθε ημέρα

Καλή τύχη! άνοιξαν τα σύνορα στους ξένους, 12.200 τεστ σε ταξιδιώτες κάθε ημέρα

«Πρεμιέρα» με περίπου 9.000 μοριακά τεστ κάνει το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, και μερικών οδικών-ακτοπλοϊκών.

Με το πλήρες άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών και λιμανιών για πλοία και σκάφη κρουαζιέρας, ο αριθμός των μοριακών τεστ σε ταξιδιώτες θα ξεπερνά τα 12.000. Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν σήμερα, θα γίνονται 5.634 τεστ την ημέρα στους «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους επτά μεθοριακούς σταθμούς και στα δύο λιμάνια που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνονται συνολικά 2.856 τεστ, ενώ 3.711 θα γίνονται, όταν ανοίξουν, στα πέντε λιμάνια… κρουαζιέρας.

Τα αριθμητικά δεδομένα των τεστ ανά πύλη εισόδου της χώρας που ανοίγουν από αύριο, και εκείνων που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προέκυψαν από το ειδικό λογισμικό με… αλγόριθμο, που συνδύασε τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη δυναμικότητα των εργαστηρίων για έγκαιρη εξαγωγή αποτελεσμάτων ανά αεροδρόμιο, μεθοριακό σταθμό και λιμάνι, και τον βαθμό επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος αλγόριθμος, συσχετίζοντας τη φόρμα εντοπισμού επιβατών και το QR-code κάθε επιβάτη, έχει αναδείξει εκείνους στους οποίους θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι.

Σήμερα ανοίγουν και τα 27 αεροδρόμια της χώρας, με το ειδικό λογισμικό να έχει αναδείξει τον ακριβή αριθμό των τεστ ανά αεροδρόμιο. Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το ότι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο θα προβαίνουν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνονται 1.200 μοριακά τεστ στους «κόκκινους» επιβάτες βάσει του QR-code, 500 στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, 825 στο Ηράκλειο, 605 στη Ρόδο, 400 στην Κέρκυρα, στην Κω 309, στα Χανιά 275, στη Ζάκυνθο 250, σε Μύκονο και Σαντορίνη από 150 στο κάθε νησί, 100 τεστ σε Κεφαλλονιά, ίδιος αριθμός και σε Ακτιο, σε Λέσβο και Σκιάθο από 60 τεστ σε κάθε νησί.

Στα αεροδρόμια Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Πάρου, Σάμου, Αράξου, Σκύρου, Χίου, Λήμνου, Κυθήρων, Αγχιάλου, Σητείας και Ιωαννίνων, θα γίνονται 50 τεστ σε ταξιδιώτες, σε κάθε νησί.

Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Εβρου 175, 131 στην Κρυσταλλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους

Οι άλλες «πύλες» που θα ανοίξουν αφορούν τα λιμάνια υποδοχής ιδιωτικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει υπολογιστεί η διενέργεια 1.490 τεστ, 1.060 σε αυτό της Κέρκυρας, 612 στη Ρόδο, 504 στο Κατάκολο και 45 στο λιμάνι του Βόλου.

Ολοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών), η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μετά από 24 ώρες ο τουρίστας λαμβάνει με SMS ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το QR-code που θα τον ακολουθεί στο ταξίδι του και την παραμονή του στη χώρα μας. Το ειδικό λογισμικό και πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων αναδεικνύει τους «κόκκινους» και «πράσινους» ταξιδιώτες προκειμένου να γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι μοριακών τεστ ανά αεροδρόμιο. Το QR-code περιέχει τον τόπο διαμονής, χώρα αναχώρησης, ενδιάμεσο σταθμό, αεροδρόμιο προορισμού, ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής. Αυτός ο κωδικός τον ακολουθεί από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα μας έως και εκείνη που θα αναχωρήσει.

Πηγή; Ελεύθερος Τύπος