Βρετανία: Πάνω από 600.000 άνεργοι λόγω κοροναϊού

Βρετανία: Πάνω από 600.000 άνεργοι λόγω κοροναϊού

Ο αριθμός των μισθωτών που εργάζεται σε βρετανικές επιχειρήσεις μειώθηκε πάνω από 600.000 τον Απρίλιο και τον Μάιο καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κοροναϊού έπληξε την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ποσοστό ανεργίας απρόσμενα διατηρήθηκε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο – παρά την συρρίκνωση ρεκόρ του ΑΕΠ την περίοδο αυτή – καθώς οι εταιρείες στράφηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για να κρατήσουν τους εργαζομένους στις καταστάσεις μισθοδοσίας τους.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν στην πλειονότητά τους αύξηση στο ποσοστό ανεργίας στο 4,7%.

«Το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας συνεχίζει να αποκρούει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των θέσεων εργασίας, αλλά η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Τετζ Παρίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Institute of Directors.

Η βρετανική αγορά εργασίας ήταν ισχυρή πριν το πλήγμα του κοροναϊού, και η στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS ανακοίνωσε ότι πολλοί από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους τον Απρίλιο δεν αναζητούν ενεργά απασχόληση και έτσι καταγράφονται ως «ανενεργοί» παρά ως άνεργοι.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τους από τότε που η ONS άρχισε να συλλέγει τα συγκεκριμένα στοιχεία το 2001, με μείωση κατά 342.000 στις 476.000 θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ