'Ευχάριστα' νέα: Η Νικοτίνη Σκοτώνει ανθρώπους αλλά και τον Κορονοϊό

'Ευχάριστα' νέα: Η Νικοτίνη Σκοτώνει ανθρώπους αλλά και τον Κορονοϊό

Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι ήρθεν, επιτέλους, η ώρα να σκεφτώ σοβαρά την πιθανότητα να κόψω το κάπνισμα, ήρθαν ξαφνικά οι Γάλλοι και μου τα γκρέμισαν όλα.

Για την ακρίβεια, επιβεβαίωσαν την εντελώς προσωπική και μη επιστημονική θεωρία που επιστράτευα προ πανδημίας, για να εκνευρίσω τους διάφορους γριππιασμένους μη καπνιστές, οι οποίοι αντί να καθίσουν σπίτια τους μέχρι να γίνουν καλά, πήγαιναν κανονικά στις δουλειές τους με δέκατα και πυρετούς, διασπείροντας τα μικρόβιά τους στον έξω κόσμο.

Η θεωρία μου ήταν απλή, βασιζόταν στην πολυετή εμπειρία μου ως άνθρωπος και καπνιστής - και όχι ως γιατρός - και, φυσικά, δεν έπειθε κανέναν. Τα συνάχια και οι γρίπες δεν πολυσυμπαθούν τους καπνιστές, έλεγα, για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοιου είδους μικρόβια δεν επιζούν σε οργανισμούς γεμάτους τοξική νικοτίνη.

Οι γριπιασμένοι μη καπνιστές με κοίταζαν με μισό μάτι μόλις ολοκλήρωνα την ανάπτυξη της θεωρίας μου και, φυσικά, ουδείς άρχιζε το κάπνισμα για να γλυτώσει από τα συνάχια.

Ανάλογη αντίδραση είχαν και οι καπνιστές - «Ασε μας, ρε φίλε, δικαιολογίες για να καπνίζουμε ψάχνεις» - αλλά αυτό δεν με εμπόδιζε να αναπτύσσω την θεωρία μου με την παραμικρή ευκαιρία.

Από τότε που Δουλεύουμε στο Σπίτι, όμως, ναι μεν έχουν μηδενιστεί τα έξοδα βενζίνης, αλλά έχουν αυξηθεί τα έξοδα τσιγάρων. Το κάπνισμα επιτρέπεται στον δικό μου χώρο κι εκεί που είχα πλέον ξεμείνει από δικαιολογίες και σκεφτόμουν μήπως ο κορονοϊός είναι μια καλή αφορμή για να το κόψω επιτέλους, να οι Γάλλοι με τις δικές τους θεωρίες, οι οποίες, σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μου, είναι άκρως επιστημονικές και βασίζονται σε στοιχεία.

Αποτελεσματικότητα που σκοτώνει
Η ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, ρώτησε 480 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό. Από τους 350 που χρειάστηκαν νοσηλεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια, μόνο το 4,4% είναι συστηματικοί καπνιστές. Από τους υπόλοιπους, που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με μέση ηλικία τα 44 χρόνια, μόνο το 5,3% καπνίζει.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν με έμφαση ότι όσοι καπνίζουν καθημερινώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό» τονίζουν στην αναφορά τους οι ερευνητές του Γαλλικού νοσοκομείου και προσθέτουν ότι σπανίως βλέπουν φάρμακο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με τη νικοτίνη στην περίπτωση του κορονοϊού.

Ο διακεκριμένος Γάλλος νευρο-βιολόγος Ζαν-Πιερ Σανζό, ο οποίος μελέτησε τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστηρίζει ότι η νικοτίνη εμποδίζει τον ιό να φτάσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό, μειώνοντας, παράλληλα, την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει παρατηρηθεί στις πιο βαριές περιπτώσεις της ασθένειας.

Εν ολίγοις, εκτός από όλα τα άλλα, η νικοτίνη σκοτώνει και τον κορονοϊό. Λένε οι Γάλλοι. Και μόνον οι Γάλλοι θα τολμούσαν να πουν τέτοιο πράγμα, τέτοια ώρα, εδώ που τα λέμε. Διότι οι δικοί μας γιατροί, ας πούμε, είπαν χθες ακριβώς το αντίθετο.

Προσωπικά, αν και αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένη ως προς την θεωρία μου, θα περιμένω τι θα πει επί του θέματος ο κ. Τσιόδρας. Μέχρι τότε, όπως είπε και η συνάδελφος στο τέλος της σχετικής συζήτησης στο τσατ του Newsroom, «πάω για τσιγάρο, να χτίσω ανοσοποιητικό.»

Πηγή: Huffpost.gr της Γκέλης Βούρβουλη

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη

Επιτροπή Υπ.Υγείας: Οσοι καπνίζουν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό
Εμπειρογνώμονες εξηγούν την ασύμβατη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τη νόσο COVID-19.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, η οποία εκτιμά ότι η πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύει για πρώτη φορά το κάπνισμα ως άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1.Μεταδοτικότητα COVID-19

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι κάθε χρήση καπνικού προϊόντος, ιδίως μάλιστα το χρόνιο κάπνισμα, προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχιτιδικών και πνευμονικών λοιμώξεων. Αυτό έχει πιστοποιηθεί για τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται, ως προς την βαρύτερη πορεία της νόσου και για τον ιό SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο κορονοϊός αυτός προσπερνά σχετικά εύκολα την υπολειτουργική άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή (Cai 2020), ο οποίος με αυτόν το μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση το ιού στον πνεύμονα.

Επίσης τονίζεται ότι η χρήση προϊόντων καπνού:
• συνεπάγεται πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα
• φέρνει σε συχνή επαφή τα δάκτυλά με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα
(πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος, συστήματα ναργιλέ
κ.α.) ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών
• δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας

2. Βαρύτητα COVID-19

Η γνωστή από την εποχική γρίπη, βαρύτερη πορεία των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στους χρήστες προϊόντων καπνού, επιβεβαιώνεται και με τον SARS-CoV-2. Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12.3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%.

3. Δυσμενής πρόγνωση COVID-19

Πρόσφατη μελέτη από τη Κίνα αναφέρει 9% απώλεια ζωής σε καπνιστές, συγκριτικά με 4% σε μη καπνιστές ασθενείς

4. Διασπορά COVID-19

Ο προσυμπτωματικός ή ασυμπτωματικός καπνιστής και ιδίως ο πάσχων από ΧΑΠ, με τον χρόνιο βήχα του, προκαλεί μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου. Τα μικροσταγονίδια από βίαιη εκπνοή ή βήχα σε κλειστό χώρο εξακοντίζονται με ταχύτητα άνω των 10m/sec και φθάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των επτά μέτρων.

Ο χρήστης προϊόντων καπνού, επιπλέον παράγει ρύπους που δυνητικά συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου (αποτσίγαρα, αιωρούμενα σωματίδια, τριτογενές κάπνισμα από ρύπανση δαπέδου, επίπλων κ.α.)

5. Παθητικό κάπνισμα - προστασία παιδιών

Η απαγόρευση των μετακινήσεων, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυξάνει τον κίνδυνο οικογενειακής έκθεσης, ιδίως μικρών παιδιών, σε δευτερογενές και τριτογενές παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι
Στον καπνιστή, που έχει απόλυτη ανάγκη το κάπνισμα, συνιστάται να καπνίζει μόνο σε εξωτερικό χώρο (αυλή ή βεράντα) και εκτός θέας μικρών παιδιών

6. Περιορισμός στο σπίτι - stress

Ο περιορισμός στο σπίτι και η συνεχής συμβίωση μέσα σε μικρό χώρο είναι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το συναίσθημα, τον ύπνο, τις ανθρώπινες σχέσεις και να αυξήσουν την επιθυμία των καπνιστών για χρήση καπνικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει για την αυξημένη επιθυμία για πρόσληψη γλυκών και αλκοόλ.

Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας στο ύπνο, στα γεύματα, στην άσκηση, στην εργασία και στη διασκέδαση θα μετριάσει της αρνητικές επιδράσεις της απομόνωσης.

Η υπερσυγκέντρωση στις ειδήσεις για τον ιό δεν βοηθάει και η ασχολία αυτή προτείνεται να είναι περιορισμένη.

Με βάση τις παρά πάνω συνοπτικές παρατηρήσεις, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Ελεγχο του Καπνίσματος επισημαίνει ότι:

  • Η αμεσότητα και η οξύτητα της επιδημίας του κορονοϊού, αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό λόγο για διακοπή και γενική μείωση της χρήσης προϊόντων καπνού, από κάθε είδους καπνιστή.

  • Ευκολότερη είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος από ευκαιριακούς χρήστες, που ίσως είναι και λιγότερο εξαρτημένοι.

  • Η αντιμετώπιση του στρες της απομόνωσης είναι σημαντικός συντελεστής διακοπής του καπνίσματος.

  • Το παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων, είναι σοβαρό πρόβλημα για όλη τη οικογένεια και ιδίως για τα παιδιά.

  • Αναμένεται με ενδιαφέρον η ανάλυση των αποτελεσμάτων του καπνίσματος ως παράγοντα κινδύνου σε σχέση με την εμφάνιση, την βαρύτητα και την έκβαση της νόσου CΟVID-19 στη χώρα μας.