Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα

Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα

"Εγώ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν σχέδια. Απλώς δεν μπορώ να τ' ανακοινώσω από την τηλεόραση. Η γενική αρχή θα είναι με αντίστροφη περίπου πορεία από αυτήν που έκλεισαν. Πιστεύουμε πάντως ότι επειδή πηγαίνουμε πολύ καλά στο θέμα του κορονοϊού, θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο μέσα στον Μάιο, με βάση το καλό σενάριο, για να μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Όπως θέλετε εσείς να επιστρέψετε στην παλιά σας ζωή, το θέλουμε και εμείς. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα, αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε".

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 μετά από ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων που αφορούν τα εμπορικά καταστήματα και τις λοιπές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, σημειώνοντας ότι τα πράγματα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. "Είμαστε στο 87' και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90'", όπως ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά ομολόγησε πως η ζωή μας δεν θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές επιπτώσεις, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, έχει και σχέδιο και όρεξη και εργατικότητα για να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του ΔΝΤ και δήλωσε πεπεισμένος ότι "θα τα καταφέρουμε, όπως ακριβώς διαψεύσαμε και τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας ση χώρα μας".

Ερωτηθείς για το "μαξιλαράκι" των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι "θετικό" ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους "και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές".

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι κριτής για την οικονομική πορεία της χώρας είναι οι αγορές και η χθεσινή έξοδος σε αυτές με το 7ετές ομόλογο απέδειξε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Τέλος σημείωσε ότι ασφαλώς φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά "αλλά, αν είμαστε στο καλό σενάριο και μειώνεται η εξάπλωση του ιού, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει, οι προβλέψεις ότι ο τουρισμός φέτος θα είναι μηδέν θα διαψευστούν διότι αν και παγκοσμίως η πίτα θα είναι πολύ μικρότερη, η χώρα μας, από αυτή τη μικρότερη πίτα, λόγω της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η Ελλάδα, θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ