Νίκος Σύψας: Καθηγητής λοιμωξιολογίας, διακοπές ναι, αλλά με κανόνες

Νίκος Σύψας: Καθηγητής λοιμωξιολογίας, διακοπές ναι, αλλά με κανόνες

Πέτσας: Το Πάσχα δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε συγγενείς και φίλους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς.

«Τον Γολγοθά του κορονοϊού που περνάει και η χώρα μας θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είπε πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και ως εκ τούτου αποδοκιμάζονται περιστατικά όπως αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα. Όπως είπε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τη νομοθεσία που επέβαλε τα μέτρα λόγω των έκτακτων περιστάσεων.

Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό με τις λιγότερες συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και όσα υπαγορεύονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επισημαίνοντας πως «θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Το Πάσχα λόγω κορωνοϊού δεν θα γιορταστεί με τον πατροπαράδοτο τρόπο στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι πλέον το τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Διακοπές το καλοκαίρι θα πάμε, αλλά με κανόνες» όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σύψας υπενθύμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, τα κρουαζιερόπολοια.

«Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει», είπε. Και έκρινε πως «είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση».

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη και αυτοψία Τσιόδρα

Tο γηροκομείο στη Νέα Μάκρη το οποίο τέθηκε σε καραντίνα επισκέφθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Τσιόδρας βρέθηκε και την Κυριακή στο γηροκομείο μετά την είδηση του εντοπισμού κρούσματος που σήμανε συναγερμό στις αρχές με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Από το γηροκομείο τελικώς ελήφθησαν 122 δείγματα από τα οποία τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Από τα θετικά τα 10 ανήκουν σε ηλικιωμένους και τα δύο σε εργαζόμενους. Οι 10 ηλικιωμένοι σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Μαζί στο γηροκομείο βρέθηκε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ενώ τόνισε ότι τόσο το προσωπικό θα εξετάζεται ανά τριήμερο από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες τόσο στο προσωπικό όσο και σε φιλοξενούμενους στο γηροκομείο. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε ότι θα αρχίσουν έλεγχοι σε όλα τα γηροκομεία της Αττικής.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε οίκο ευγηρίας που βρίσκεται στην Νέα Μάκρη Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου 2020, σχετικός έλεγχος από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο ανωτέρω οίκος ευγηρίας τέθηκε από σήμερα το βράδυ σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και μέχρι ολοκλήρωσης των ελέγχων».