Κορωνοϊός: Νεκρός 42χρονος άνδρας από την Χαλκιδική – Στους 81 ανέβηκε ο αριθμός

Κορωνοϊός: Νεκρός 42χρονος άνδρας από την Χαλκιδική – Στους 81 ανέβηκε ο αριθμός

Την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης άφησε ο 42χρονος από τη Χαλκιδική, ο οποίος νόσησε από τον κορωνοϊό.

Επίσης μια 85χρονη κατέληξε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ σήμερα έναν φίλο και συγχωριανό μου, μα πάνω από όλα έναν νέο άνθρωπο, που έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδικα. Όσοι τον ξέραμε, θα θυμόμαστε για πάντα το χαμόγελό του. Πάλεψε σκληρά αλλά η μάχη με τον κορωνοϊό αποδείχθηκε άνιση.

Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν θα μας επιτρέψουν να τον αποχαιρετήσουμε, όπως θα του έπρεπε. Στο τελευταίο του ταξίδι θα μπορέσουν να τον συνοδεύσουν τουλάχιστον οι δικοί του άνθρωποι, καθώς το διάστημα που έπρεπε να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό έληξε και είναι καλά στην υγεία τους.

Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στην οικογένειά του», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς.

Με τον θάνατο του 42χρονου και της 85χρονης, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται πλέον στους 81.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ

1.755 άνθρωποι που νόσησαν έχουν καταγραφεί μέχρι χθες στη χώρα μας

361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια στο εξωτερικό

655 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν διενεργηθεί

79 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό

90 νοσούντες είναι διασωληνωμένοι, ενώ 9 άτομα έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία

45% όσων νοσούν στη χώρα μας είναι ηλικίας 40-64 ετών

«Δεν θρηνήσαμε εκατόμβες», ανέφερε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μετριασμό του πρώτου επιδημικού κύματος -θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει και δεύτερο- όπως δείχνει η ημερήσια αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, αλλά και οι συγκριτικές σε σχέση με άλλες χώρες καμπύλες.

Την ίδια στιγμή, τρία χαρακτηριστικά των υγιών και νέων ηλικιακά ατόμων που φαίνεται ότι οδηγούν σε βαριά ασθένεια ή και θάνατο από τον κορωνοϊό έχει «αποκρυπτογραφήσει» μέχρι τώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ερωτηθείς από τον «Ε.Τ.» σχετικά με την κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας, έκανε την εκτίμηση ότι έχει μπει «φρένο» στον ιό.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει peak, δηλαδή κορύφωση, αλλά «μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης», όπως είπε. Τόνισε, δε, ότι οδηγούμαστε στο να μετριάσουμε το πρώτο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα, καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο σαφές ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να ακολουθήσει και δεύτερο. Μάλιστα, ορισμένες χώρες οι οποίες έζησαν ένα δεύτερο, κατά κάποιο τρόπο, κύμα, ετοιμάζονται ακόμα και για τρίτο κύμα, στην Απω Ανατολή, σε επαρχίες της Κίνας και στο Χονγκ Κονγκ.

Η ελληνική στρατηγική, πάντως, εξακολουθεί να είναι η αργή και ελεγχόμενη πορεία, προκειμένου να αντέξει και το ΕΣΥ. «Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία, ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.

Χθες καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.755. Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμη έξι θάνατοι και ο αριθμός των θανόντων ήταν μέχρι χθες 79.

Τα 3 χαρακτηριστικά

Σκιαγραφώντας το γενετικό υπόβαθρο των υγιών ατόμων που νοσούν βαριά ή πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών από τον Sars-CoV-2, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, επικαλούμενος διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι θέμα γονιδίων που σχετίζονται με τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός ώστε να εισχωρήσει σε πνεύμονες και καρδιά. «Παραλλαγές σε αυτά τα γονίδια κάνουν την “πόρτα” αυτή πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή στον ιό», επεσήμανε.

Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό που διερευνάται και φαίνεται ότι σχετίζεται με το να νοσήσει κάποιος βαριά είναι μια ουσία των πνευμόνων, την οποία ο κ. Τσιόδρας παρομοίωσε με σφουγγάρι. Αυτή η ουσία (επιφανειοδραστικός παράγοντας) μπορεί να εξαντλείται γρήγορα σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία. «Ο ιός είναι σαν απορρυπαντικό που μαλακώνει πολύ το σφουγγάρι» , εξήγησε.

Ενα τρίτο χαρακτηριστικό λίγων νέων ατόμων είναι το πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε, πάντως, ότι συχνά οι νέοι δεν φοβούνται τόσο συγκριτικά με τους ηλικιωμένους, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Παράταση καραντίνας

Παρά το μετριασμό της νόσου πάντως, τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις παρατείνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοινότητας Εχίνου, για την οποία λήγει η καραντίνα σήμερα, ωστόσο παρατείνεται για ακόμη μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Την ίδια στιγμή, χθες έληξε η καραντίνα των χωριών Δραγασιά και Δαμασκηνιά του Δήμου Βοΐου.

Εντατικές

Τις 1.000 κλίνες θα έχει φτάσει εντός του Απριλίου η δυναμικότητα των Εντατικών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του (Alpha). Κατά την τακτική ενημέρωση χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι πλην των κλινών ΜΕΘ που έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για νοσηλεία ατόμων με κορωνοϊό, λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 300 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες διαθέσιμες. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας στις αυξημένες ανάγκες.

Στο θέμα του μαζικού testing αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θα περιμένει να δει ποια τεστ ταχείας διάγνωσης είναι αξιόπιστα, καθώς ήδη μια χώρα στην οποία παραγγέλθηκαν μαζικά τεστ είχε τραγικά αποτελέσματα.

«Εδώ δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Νομίζω ότι όλα θα γίνουν στον καιρό τους και στο χρόνο τους. Εχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία ότι τη σέβεται τόσο πολύ που δεν παίζει με τη ζωή της», ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος