Όταν έχεις πόλεμο δεν αμφισβητείς τον αρχηγό σου

Όταν έχεις πόλεμο δεν αμφισβητείς τον αρχηγό σου

Κείμενο της Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Έφης Μπάσδρα:

"ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ

1. Δεν αμφισβητείς τον αρχηγό του κράτους. Καλός, κακός, τώρα έχεις αυτόν, αν ζεις μετά τον πόλεμο και αν έχεις νικήσει εσύ και η οικογένειά σου, ψήφισε όποιον θες.

2. Δεν αμφισβητείς τον στρατηγό (Τσιόδρας). Μπορεί εσύ στον ύπνο σου (που έκανες λοιμωξιολογία στο Harvard) να ήσουν καλύτερος, αλλά τώρα στρατηγός είναι αυτός.

3. Δεν σπέρνεις διχόνοια και θεωρίες συνωμοσίας. Απλά κλείστο. Θα ντρέπονται τα παιδιά σου που θα σε διαβάζουν 30 χρόνια μετά.

4. Δεν τα βάζεις με τους στρατιώτες. Οι νοσοκόμοι/γιατροί/υπάλληλοι supermarket κάνουν ό,τι μπορούν νύχτα μέρα, το τελευταίο που χρειάζονται είναι να τους κατηγορείς κι από πάνω.

5. Δεν παραπονιέσαι για το όπλο που έχεις. Ναι, φαντάζομαι θα ήθελες να έχουμε 20% μεγαλύτερο μισθό για να είμαστε σε περίπτωση πανδημίας που γίνεται κάθε 100 χρόνια πανέτοιμοι με mobile test vans και mobile testers σε κάθε γειτονιά, αλλά δεν έχουμε. Ούτε τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη, ούτε Super Puma να πετάνε τον κάθε party-goer και καρναβαλιστή σε μισή ώρα στην εντατική από τις παραλίες. Τώρα λοιπόν αν τα όπλα σου είναι μόνο ένα θερμόμετρο, η κοινή λογική και το "μείνε σπίτι" πολεμάς με αυτά. Αν δεν έχεις μάσκα, κόψε, ράψε μια πάνινη. Αν δεν έχεις detol wipes, βρες σαπούνι. You fight με νύχια και με δόντια. Μάλιστα σε αυτό τον πόλεμο η κοινή λογική θα είναι πιο σημαντική από 100 Super Puma. Και προπάντων βάλε θερμόμετρο πριν πας στο γραφείο ή στο εργοστάσιο.

6. Δεν αρχίζεις "γιατί εγώ πολεμάω στην πρώτη γραμμή και ο άλλος είναι στο σπίτι του". Η κάθε δουλειά που διαλέγεις έχει και την αποστολή της. Αν είσαι νοσοκόμα τώρα είσαι στην πρώτη γραμμή. Αν επιτεθούν άλλοι με όπλα θα είναι ο στρατιώτης. Αν είσαι εργάτης πρέπει να δουλέψεις στην παραγωγή. Αν αρχίζουμε όλοι σε κάθε πόλεμο "γιατί εγώ και όχι αυτός" θα μας πάρουν φαλάγγι. Η μάχη του Μαραθώνα ήταν νικηφόρα γιατί το κέντρο της παράταξης των Αθηναίων με τον Αριστείδη και τον Θεμιστοκλή έκατσε "να την φάει" (για να το πω σε αρχαία ελληνικά) βάσει σχεδίου.

7. Δεν ρωτάς πότε και που θα πάμε διακοπές ούτε τι θα φάμε; Θα πάμε διπλές διακοπές όταν τελειώσει ο πόλεμος, και θα φάμε ό,τι έχει.

8. Δεν έχεις, και δεν θες να έχεις, όλες τις πληροφορίες και δεν θα στις δώσει ο στρατηγός επειδή είσαι (είμαι) βλάκας και δεν μπορείς να τις αξιοποιήσεις. Και θα πανικοβληθείς.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ

Ένα λάθος δεν πρέπει να κάνουμε...
να νομίσουμε ότι δεν έχουμε πόλεμο!!!!