Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπαίνει νέος κόφτης σε αριθμό και χρόνο για τις εξόδους

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπαίνει νέος κόφτης σε αριθμό και χρόνο για τις εξόδους

Αναπόφευκτη η λήψη και άλλων περιοριστικών μέτρων πριν από το Πάσχα, εξαιτίας της μικρής μειοψηφίας της… μαγκιάς!

Ο χρονικός περιορισμός και ο αριθμός των μετακινήσεων, ακόμη και η απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, είναι προ των πυλών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Η αποστολή SMS στο 13033 δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο δήλωσης μετακίνησης και τον απαγορευτικό «μετρητή-κόφτη» του χρόνου και αριθμού τους.

Οι έξι δήμοι που έχουν μπει συνολικά σε καραντίνα είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει σταδιακά σε άλλες περιοχές, δήμους, νομούς, ακόμη και περιφέρειες, αν «αυτοί οι λίγοι συνεχίσουν να λειτουργούν ανεύθυνα σε βάρος των πολλών», αναφέρουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Είμαστε η “δημοκρατία της πειθούς”. Κάποιοι λίγοι συνεχίζουν να αδιαφορούν. Η αυστηρότητά μας είναι για αυτούς. Προειδοποιούμε αυτούς τους απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν, αλλά θέμα ευθύνης», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο μεταξύ, ανακοίνωσε την απαγόρευση πτήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων προς τα νησιά, «δείχνοντας» την περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε νησί του Β. Αιγαίου.

Τον τρίωρο χρονικό περιορισμό μετακίνησης πολιτών, τον περιορισμό του αριθμού των μετακινήσεων, ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, επιβεβαίωσε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του για τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα, που μπορεί να επιφέρει η μερική απειθαρχία πολιτών.

«Εξετάζουμε μια σύσφιγξη στο χρόνο κάθε μετακίνησης. Υπάρχει ένα μικρό μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση. Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μία από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο.

Προς αποφυγήν του συνωστισμού πολιτών εν όψει Πάσχα, ο κ. Πέτσας προέτρεψε τους πολίτες να περιοριστούν στο… ψήσιμο αρνιού ή κατσικιού στο φούρνο. «Ξέρετε τι γίνεται στα χωριά όπως και τι γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο όπου θα μαζευτεί κόσμος. Δεν λέει κανείς να μην πάρει το αρνί, το κατσίκι, ό,τι επιθυμεί, και να το βάλει στονφούρνο του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια. Θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό, ο οποίος είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες», τόνισε.

Νέο ρεκόρ προστίμων

Αυξήθηκαν οι έλεγχοι, αυξήθηκαν και οι παραβάτες του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων πολιτών. Την Τρίτη, 9η μέρα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων, καθώς βεβαιώθηκαν 2.561 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια. Τις τρεις «πρώτες θέσεις» κατέλαβαν η Αττική με 1.051, η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Ελλάδα με 212, και 166 τα Ιόνια Νησιά. Από τις 23 Μαρτίου 2020, ημέρα έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί 13.195 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα οι παραβάσεις των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊου ανήλθαν σε 2.193 σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή 368 λιγότερες από την επόμενη μέρα. Την Τρίτη, για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα. Σημειώνεται πως συνολικά έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα. Την Τετάρτη, από τις 06:00 έως τις 15:00, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 763 παραβάσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 13.958.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος