Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS

Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στο Open και αναφέρθηκε στα νέα αυστηρότερα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στοχεύουν να βάλουν φρένο στις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033, όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».

Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, «είναι ένα θέμα των επόμενων 2-3 ημερών το πολύ».

«Μπλόκα»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, «δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Αυτό συνέβη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που κλείνει για 14 ημέρες. Απαράδεκτη η εικόνα που είδαμε στις τράπεζες σήμερα (χθες)».

Μετά τα όσα απογοητευτικά καταγράφηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και την απαγόρευση κίνησης σε αυτή, στο μικροσκόπιο των Αρχών της Θεσσαλονίκης μπαίνουν και άλλα σημεία που αποτελούν πόλο έλξης περιπατητών. Όπως η παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά, ο πεζόδρομος Τρίτση στον Εύοσμο, αλλά και το Ελαιόρεμα στην Πυλαία. «Κάναμε αυτοψία στον πεζόδρομο. Υπήρχε κόσμος αλλά δεν επικρατούσε συνωστισμός. Ζήτησα από τη Δημοτική Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες και τους ελέγχους στο σημείο. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση, τότε δεν αποκλείεται να ζητήσουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός. Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου).

Ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη τον μήνα Απρίλιο και ο κίνδυνος διασποράς του ιού μεγάλος. Ανακοινώθηκε επίσης η 10ήμερη προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών, στην οδό Αιάκου και αυτή της οδού Χίου στο Ιλιον, όπου οι πάγκοι ήταν σε μικρότερη απόσταση από αυτή των 5 μέτρων ανάμεσά τους.

Πάνω από 13.000 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και 300 συλλήψεις

Σε 2.561 ανήλθαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων, χθες, Τρίτη 31 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 1051 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 212 στη Δυτική Ελλάδα, 166 στα Ιόνια Νησιά, 138 στην Κεντρική Μακεδονία, 131 στην Κρήτη, 126 στην Πελοπόννησο, 108 στη Θεσσαλία, 104 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 91 στη Στερεά Ελλάδα, 85 στο Νότιο Αιγαίο, 81 στην Ήπειρο, 40 στο Βόρειο Αιγαίο και 16 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 13.195 παραβάσεις σε όλη την χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα, στις εξής περιοχές: 2 στην Ήπειρο, 2 στη Θεσσαλία, 2 στο Νότιο Αιγαίο, 1 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος