Ανευθυνότητα: 25χρονος γιος επιχειρηματία δεν μπήκε καραντίνα, πήγε εκδρομή στην Ικαρία, συνολικά 39 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ανευθυνότητα: 25χρονος γιος επιχειρηματία δεν μπήκε καραντίνα, πήγε εκδρομή στην Ικαρία, συνολικά 39 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σε αναστάτωση παραμένουν οι κάτοικοι της Ικαρίας με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί.

Ο λόγος γίνεται για τον 25χρονο γιο επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, ωστόσο δεν μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών αλλά πήρε το πλοίο της γραμμής στις 20 Μαρτίου και πήγε στην Ικαρία μαζί με φίλους του.

Εκεί, νόσησε, έκανε υψηλό πυρετό και έγινε επιχείρηση αεροδιακομιδής για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και διαγνώστηκε με κορωνοϊό, όπως δήλωσαν οι κάτοικοι του νησιού στον ΣΚΑΪ.

Οι κάτοικοι του νησιού δήλωσαν τρομοκρατημένοι και εξοργισμένοι, καθώς ο 25χρονος γιος επιχειρηματία δεν μπήκε σε καραντίνα όπως όφειλε. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναζήτηση όσων ταξίδεψαν στο πλοίο με τον 25χρονο γιο επιχειρηματία.

«Δεν έχουμε ΜΕΘ, ούτε τις κατάλληλες υποδομές»
Ο δήμαρχος Ικαρίας επισημαίνει ότι «έγινε ιχνηλάτηση στους κατοίκους, κυρίως καταστηματάρχες, που μπορεί να ήρθαν σε επαφή μαζί του και ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, τηρώντας το πρωτόκολλο».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόγια, «είναι σαφές ότι πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ικαρία. Εδώ η ατομική ευθύνη έχει άλλη αξία, άλλη σημασία. Γιατί δεν έχουμε ΜΕΘ, ούτε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε κάποιος να νοσηλευτεί. Η μόνη λύση είναι η αεροδιακομιδή και όπως διαπιστώσαμε ούτε αυτό είναι εύκολο. Για το συγκεκριμένο περιστατικό γίνονται από την Παρασκευή προσπάθειες ώστε να μεταβεί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα και χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες για να επιτευχθεί» καταλήγει ο δήμαρχος Ικαρίας.

Να σημειωθεί ότι η μόνη ελπιδοφόρα -αλλά ανεπιβεβαίωτη ακόμα- πληροφορία είναι ότι ο νεαρός που διαγνώστηκε με κορωνοϊό κινήθηκε σε συγκεκριμένο κομμάτι του νησιού, στο τρίγωνο Ράχες – Αρμενιστής – Αγ. Πολύκαρπος.

Η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 25χρονος στο βόρειο τμήμα του νησιού, συγκεκριμένα στις Ράχες και στο χωριό Άγιος Πολύκαρπος γίνεται με δυσκολία καθώς οι ντόπιοι που τον συνάντησαν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απευθυνθούν στις Αρχές και να ενημερώσουν σχετικά. Εξετάζεται η πληροφορία να συμμετείχε ο 25χρονος μαζί με άλλους νεαρούς Ικαριώτες σε χειροσφάγια (ικαριώτικο έθιμο) ενώ λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του συγκέντρωση περίπου 10 ατόμων, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ποια ήταν οι υπόλοιποι που τον επισκέφτηκαν πέρα από την Ολλανδέζα φίλη του κι έναν ακόμη φίλο του Βρετανικής καταγωγής, για τον οποίο λέγεται ότι έφτασαν μαζί στο νησί χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Το βέβαιο είναι ότι αρκετά μαγαζιά που επισκέφτηκε ο 25χρονος γιος του επιχειρηματία κατέβασαν ρολά, ενώ χαρακτηριστικό του φόβου που κυριαρχεί, είναι ότι οι κάτοικοι αποφεύγουν να ψωνίσουν απο το σούπερ μάρκετ που αγόρασε προμήθειες για όσο θα διαρκούσε η διαμονή του στην Ικαρία. Ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Καλαμπόγιας, προχώρησε σε έκκληση μέσω Facebook και όχι μόνο, σε όσους ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή 20 Μαρτίου από Πειραιά προς Ικαρία να παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τις 5 Απριλίου. Είναι το δρομολόγιο που πήρε ο 25χρονος και η παρέα του για να πάνε στην Ικαρία.

Ακόμη επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 39.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ότι έξι άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό στη Λέσβο. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.156.

Όπως είπε, τα περισσότερα από αυτά καταγράφονται στην Αττική.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι απαραίτητη»

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, επίσης, την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία

Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα.

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις.

Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα».

Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει.

«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορωνοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση».

Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ