Κορονοϊός: Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο ιός; γιατί κάποιοι διαφωνούν με τους αριθμούς;

Κορονοϊός: Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο ιός; γιατί κάποιοι διαφωνούν με τους αριθμούς;

Μια διαφορετική ερμηνεία των αριθμών του κορονοϊού δίνει γιατρός από τη Βρετανία, συνιστώντας ψυχραιμία.
news24728 Μαρτίου 2020 07:17

Τους πιο εκτεταμένους περιορισμούς στην προσωπική ελευθερία τους, βιώνουν αμέτρητοι πολίτες σε όλο τον κόσμο, με ουκ ολίγες κυβερνήσεις να ακολουθούν τις επιστημονικές συμβουλές και να αποφασίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν αύξηση καθημερινά.

Μήπως όμως οι κυβερνήσεις ερμηνεύουν διαφορετικά τους αριθμούς; Ο Τζον Λι, συνταξιούχος καθηγητής παθολογίας και πρώην σύμβουλος στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), με άρθρο του στο Spectator, κάνει λόγο για διαφορετικές ερμηνείες των δεδομένων. Εάν μάλιστα ορισμένες από αυτές τις ερμηνείες είναι σωστές ή τουλάχιστον πιο κοντά στην αλήθεια, τότε τα συμπεράσματα σχετικά με την απαιτούμενες ενέργειες θα αλλάξουν.

Όπως σημειώνει: "Ο απλούστερος τρόπος να κρίνουμε εάν έχουμε μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια είναι να εξετάσουμε τα ποσοστά θνησιμότητας. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν από ό,τι θα περιμέναμε ούτως ή άλλως σε μια εβδομάδα ή μήνα; Στατιστικά, θα περίμενε κανείς 51.000 να πεθάνουν στη Βρετανία αυτό το μήνα. Αυτή τη στιγμή, 422 θάνατοι συνδέονται με το Covid-19 - δηλαδή το 0,8% αυτού του αναμενόμενου συνόλου. Σε παγκόσμια βάση, θα περιμέναμε να πεθάνουν 14 εκατομμύρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Οι θάνατοι 18.944 από κορονοϊό στον κόσμο αντιπροσωπεύουν το 0,14% αυτού του συνόλου. Αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να εκτοξευθούν, αλλά είναι, αυτή τη στιγμή, χαμηλότερα από άλλες μολυσματικές ασθένειες με τις οποίες ζούμε (όπως η γρίπη). Δεν υπάρχουν αριθμοί που θα προκαλούσαν, από μόνοι τους, ισχυρές παγκόσμιες αντιδράσεις.

Τα αρχικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιταλία έκαναν λόγο για ποσοστό θνησιμότητας από 5% έως 15%, παρόμοιο με αυτό της ισπανικής γρίπης. Δεδομένου ότι οι περιπτώσεις αυξάνονταν εκθετικά, αυτό έθετε την προοπτική των ποσοστών θνησιμότητας που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.

Η ανάγκη αποφυγής αυτού του σεναρίου είναι η αιτιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται: η ισπανική γρίπη πιστεύεται ότι έχει μολύνει περίπου έναν στους τέσσερις πληθυσμούς μεταξύ 1918 και 1920 ή περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους με 50 εκατομμύρια θανάτους.

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν σε νοσοκομεία όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ασθενών που είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις οποιασδήποτε μόλυνσης. Όπως θα γνωρίζει ο καθένας που έχει συνεργαστεί με αρρώστους, οποιοδήποτε σύστημα εξετάσεων που βασίζεται μόνο στα νοσοκομεία θα υπερεκτιμήσει τη μολυσματικότητα μιας λοίμωξης. Επίσης, ασχολούμαστε μόνο με εκείνες τις περιπτώσεις Covid-19 που έχουν κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν αρκετά ή να ανησυχούν αρκετά για να εξεταστούν. Θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, είτε χωρίς συμπτώματα, είτε με ήπια.

Πηγή: 247news