Λιγότερα τα χθεσινά κρούσματα στην Ελλάδα, σε ποιο φύλο ανήκουν όσοι νοσηλεύονται

Ακόμη 21 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα και ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 352.

H διασπορά της νόσου σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, είπε ο κ.Τσιόδρας και ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στα 352. Εννέα ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας ενώ νοσηλεύονται 65 άτομα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 51 είναι τα απροσδιόριστα κρούσματα.

Για τα άτομα που είναι στις ΜΕΘ ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε αυτές παραμένουν άνδρες και πρόσθεσε: «είναι ακόμα πολύ νωρίς, βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας και θα σας δώσουμε πληροφορίες μόλις έχουμε».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας τα μέτρα που γνωστοποιήθηκαν το πρωί από την κυβέρνηση, τα super market θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές.

Αναφερόμενος στην καραντίνα που επιβλήθηκε στα δύο χωριά στην Κοζάνη τόνισε ότι: «Πριν λίγο ενεργοποιήθηκε η αστυνομική διεύθυνση για τον κατ’ οίκον περιορισμό των κατοίκων. Υπάρχει γιατρός και νοσηλευτής. Υπήρχε συγκεκριμένος πυρήνας μετάδοσης και προχωρήσαμε στην συγκεκριμένη απόφαση. Πρέπει να αντιληφθεί ο καθένας πως αν νοσεί δεν μπορεί να μετακινείται σε κάθε κατεύθυνση. Αν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε το μέτρο σε μεγαλύτερη χωροταξική ενότητα. Το θέμα το παρακολουθούμε. Υπάρχει ανησυχία αλλά δεν σημαίνει ότι χωρίς δεδομένα θα προχωρούμε σε καραντίνες».

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τα νέα παιδιά που επιστρέφουν την χώρα μας και για την καραντίνα στην οποία θα τεθούν τόνισε: «Είναι μία νόσος που μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Υπάρχουν δεδομένα για νέους που είναι σοβαρά, συμβαίνει σπάνια. Οι ευπαθείς ομάδες θα προσεγγιστούν από νέους που επιστρέφουν. Η Μ. Βρετανία έχει διαφορετικό σύστημα αντιμετώπισης και όσοι επιστρέφουν έχουν παραπάνω πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό. Πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους αν επιστρέψουν. Ο καθένας να πάρει το βάρος των αποφάσεών του».

Αναφορικά με τα καταστήματα που δεν κλείνουν όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς είναι τα εξής:

Σούπερ μάρκετ

Φαρμακεία

Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α

Περίπτερα/μίνι μάρκετ

Πρατήρια καυσίμων

Τράπεζες

Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι

Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες

Συνεργεία

Pet shops

Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Καταστήματα με οπτικά είδη

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, σε καραντίνα 14 ημερών θα μπορούν όσοι ταξιδιώτες έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Επίσης από αύριο δεν θα ισχύει ο δακτύλιος στην Ελλάδα ενώ από την Τετάρτη σταματά και η λειτουργία των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων.

Οι δρόμοι δεν πρόκειται να κλείσουν ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όπως επίσης και τα σούπερ μάρκετ, τα υπόλοιπα καταστήματα με τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα αποφασίστηκε:

– η αναστολή για δύο εβδομάδες από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Όπως είπε η κυρία Πελώνη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για τέλεση απαραίτητων μυστηρίων με τον απαραίτητο κόσμο

«Καλούμε και τους επικεφαλής των άλλων δογμάτων να ακολουθήσουν τις συστάσεις αυτές και για τους χώρους λατρείας των άλλων δογμάτων».

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα προσέρχεται με αιτήματα και για εξαίρεση των δαπανών της υγείας από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε εφαρμογή της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 –όπως αυτή διαμορφώνεται-, το ΥΠΕΝ, οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς και ειδικότερα οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας εντείνουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, σε σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  1. Η άμεση απολύμανση όλων των κτιρίων του ΥΠΕΝ
  2. Η απαγόρευση εισόδου κοινού στις υπηρεσίες του υπουργείου
  3. Η ενίσχυση των μέτρων προφύλαξης στις εισόδου των κτιρίων (τοποθέτηση αντισηπτικών κλπ.)
  4. Η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την άμεση εισαγωγή τηλε-εργασίας σε ευρεία κλίμακα
  5. Η προετοιμασία του Υπουργείου για ενδεχόμενη λειτουργία των υπηρεσιών σε βάρδιες, με έμφαση στις διευθύνσεις που θα καθοριστούν ως κρίσιμες
  6. Η ενίσχυση του συντονισμού με όλους τους εποπτευόμενους από το ΥΠΕΝ φορείς

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, οι εταιρείες ενέργειας –και με μεταξύ τους ανταλλαγή καλών πρακτικών- έχουν ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή μέτρων που συνδυάζουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους με την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων στους καταναλωτές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και την συνεχή λειτουργία των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών. Η χρήση μεθόδων τηλε-εργασίας και απομακρυσμένης επικοινωνίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων ασφαλείας –παράλληλα με τις αναγκαίες διοικητικές και χωροταξικές ρυθμίσεις- θα επιτρέψουν τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στους φορείς που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα, την οικονομία και την κοινωνία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, συντελώντας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Στη συγκυρία αυτή, ο εφησυχασμός δεν αποτελεί επιλογή, ούτε βέβαια οι σπασμωδικές αντιδράσεις. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να αποφύγουμε μια μείζονα κρίση δημόσιας υγείας. H πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και η συμμόρφωση με τις κεντρικά εκδιδόμενες οδηγίες αποτελούν ευθύνη όλων μας. Σε αυτή τη δύσκολη φάση θα λειτουργήσουμε υπεύθυνα και συντεταγμένα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που μας παρέχει η τεχνολογία. Σε αυτόν τον δρόμο θα πορευθούμε και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Κορωνοϊός και ίντερνετ: Δέκα οδηγίες για να μην «πέσει» το δίκτυο

Η σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να «μείνουν σπίτι» είχε ως συνέπεια την εκτεταμένη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών που «επιστρατεύτηκαν» για τις ανάγκες της εργασίας εξ αποστάσεως, της επικοινωνίας ακόμη και της ψυχαγωγίας.

Σχεδόν όλη η ανθρώπινη επικοινωνία καλείται να διεκπεραιωθεί μέσα από την τεχνολογία και τις υποδομές της και η τήρηση μερικών απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες. Για αυτό, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε έναν «οδηγό» των 10 κανόνων για ορθή χρήση των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:

1. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον απαιτούμενο «χώρο» ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης που είναι τόσο σημαντικές για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επιχειρήσεων και εν τέλει, κρίσιμες για την λειτουργία όλης της οικονομίας.

2. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τηλεφωνική κλήση προτιμάμε τα σταθερά δίκτυα αντί των κινητών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη δημιουργία υπερβολικής κίνησης στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας.

3. Αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

4. Αποφεύγουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.

5. Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής.

6. Εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής – συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασσικές βιντεοεφαρμογές.

7. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο.

8. Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, διατηρούμε ενημερωμένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.

9. Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα.

10. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Πηγή: Eλεύθερος τύπος