Κάνουμε συγκρίσεις για να μην ξεχνιόμαστε: Πανδημία γρίπης 2009

Κάνουμε συγκρίσεις για να μην ξεχνιόμαστε: Πανδημία γρίπης 2009

Πιστεύετε ότι άλλαξε κάτι από το 2009; Δείτε τι γράφει η Wikipedia για την πανδημία γρίπης του 2009, την θυμάται κανείς;

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το λήμμα αφορά την πανδημία. Για το στέλεχος του ιού που προκάλεσε την πανδημία, καθώς και για τα συμπτώματα, την πρόληψη και την θεραπεία του, δείτε: Γρίπη H1N1.

Η πανδημία γρίπης του 2009 ήταν μια πανδημία της γρίπης H1N1 (στα πρώτα της στάδια χαρακτηριζόταν απλώς επιδημία) που προκαλείται από τον ιό H1N1 και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για μια μετάλλαξη της γρίπης με γενετικό υλικό από τέσσερις προϋπάρχουσες μορφές του ιού: δύο από τη γρίπη των χοίρων (ένα από Βόρεια Αμερική και ένα από Ευρασία), ένα από τη γρίπη των πτηνών, και ένα από την ανθρώπινη κοινή γρίπη.

Άλλες ονομασίες του νέου ιού περιλαμβάνουν:

γρίπη Α (Η1Ν1): ονομασία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.[1]
ιός της νέας γρίπης (novel flu virus): ονομασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.[1]
γρίπη των χοίρων: η επικρατέστερη λαϊκή ονομασία, αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν συμφωνούν γιατί μια τέτοια ονομασία ίσως να κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο χοιρινό κρέας με άσχημες επιπτώσεις για την κτηνοτροφική βιομηχανία.
Μεξικανική γρίπη:[2] ονομασία που προτάθηκε από το Ισραήλ επειδή ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό, αλλά η κυβέρνηση του Μεξικού εναντιώθηκε σε αυτό το όνομα, καθώς σημαντικά έσοδα της χώρας προέρχονται από τουρίστες.
Βορειοαμερικανική γρίπη[3]
γρίπη προερχόμενη από τη γρίπη των χοίρων[4]
γρίπη H1N1 του 2009,[2] καθώς ο ιός είναι τύπου H1N1

Η γρίπη πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η επιδημία είχε μεταβληθεί σε πανδημία. Το 2010 το British Medical Journal ξεκίνησε έρευνα σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των ειδικών του Π.Ο.Υ. Σε συνεργασία με το Bureau of Investigative Journalism αποκάλυψε ότι επιστήμονες σε θέσεις κλειδιά για την πανδημία εργάζονταν για φαρμακευτικές εταιρίες, τις οποίες συνέφεραν οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την αντιμετώπιση της γρίπης. Ο Π.Ο.Υ παραδέχτηκε αντιφάσεις στην πολιτική για συγκρούσεις συμφερόντων.[5][6]

Στις 10 Αυγούστου του 2010, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ιός Η1Ν1 ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Συνολικά, από την εμφάνιση της ασθένιας στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 είχαν επιβεβαιωθεί σχεδόν 18.500 θάνατοι από τον ιό, σε 214 χώρες.[7]

Πιστεύεται πως η επιδημία ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009[8]. Στις 29 Απριλίου 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο ιός και η μέχρι τότε πορεία του κάλυπτε τις προϋποθέσεις για τη Φάση 5[9] στην κλίμακα συναγερμού του Οργανισμού, που σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται από χώρα σε χώρα. Το επόμενο και ανώτερο επίπεδο συναγερμού ήταν η Φάση 6, που σημαίνει ότι η επιδημία της ασθένειας έχει μεταβληθεί σε πανδημία.

Στις 9 Ιουνίου του 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι ο κόσμος είναι πολύ πολύ κοντά σε μια πανδημία του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), αφού ο ιός είχε προσβάλει περισσότερα από 26 χιλιάδες άτομα σε 34 χώρες.[10]

Στις 11 Ιουνίου του 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε[11] ότι ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στη Φάση 6. Η πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), είναι η πρώτη μετά από 41 χρόνια.[12][13] Στις 16 Ιουλίου ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι σταματά την καταγραφή αριθμού κρουσμάτων ανά χώρα, καθώς η έκταση της πανδημίας είναι τέτοια ώστε η επιβεβαίωσή τους να απασχολεί το σύνολο σχεδόν των ιατρικών εργαστηρίων κάθε χώρας.[14][15]

Η Ολλανδία ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2009 ότι τελείωσε η επιδημία της γρίπης Η1Ν1 στη χώρα αυτή.[16]

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 12.220 άνθρωποι στον πλανήτη είχαν πεθάνει από τη νέα γρίπη, από την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2009 ως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.[17]

Ο ίδιος οργανισμός ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου 2010 ότι η πανδημία γρίπης είχε λιγότερα θύματα από την κοινή γρίπη. Ειδικότερα, από την πανδημία του 2009 πέθαναν σε όλο τον κόσμο 18.156 πολίτες, τη στιγμή που οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κυμαίνονται από 250.000- 500.000 παγκοσμίως. [18]

Επίσημα η πανδημία έληξε στις 10 Αυγούστου 2010. Μέχρι εκείνη την ημέρα οι θάνατοι υπολογίζονταν γύρω στους 18.500.[7]

34 νέα κρούσματα

Ακόμα 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν στη χώρα μας.Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 133, όπως είπε η Ελένη Γιαμαρέλλου το απόγευμα της Πέμπτης, 12.03.2020, στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega.

Αναμένεται ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν στο Δημόσιο με 2ετείς συμβάσεις έκανε με ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας που αντιμετωπίζει την επιδημία του κορωνοϊού.

«Η μάχη θα κριθεί στο πως θα ανταποκριθούμε ως πολίτες. Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αίτησης και θα προσληφθούν με 2ετεις συμβάσεις και μετά θα προσληφθούν στο ΕΣΥ», είπε ο υπουργός Υγείας.

Και συνέχισε: «Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».

Πέτσας: Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, νωρίτερα απ’ όσο χρειαστεί

Απαντήσεις για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας κλήθηκε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open.

«Ψυχραιμία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες» συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε «σε μία κατάσταση έκτακτη». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από τον ΕΟΔΥ έχει ληφθεί δείγμα από τον εργαζόμενο στο Blue Star που θεωρείται ως ύποπτο κρούσμα και έως το μεσημέρι θα υπάρχει αποτέλεσμα. Όπως είπε, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, το μέλος αυτό του πληρώματος δεν έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζονται πιο δραστικά μέτρα «για να μην έρθουμε στη θέση της Ιταλίας», ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά σε όσα τόνισε χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, νωρίτερα απ’ όσο χρειαστεί». Σημείωσε ότι «το βασικό πρόβλημα και η δυσκολία είναι μπροστά μας. Κι αυτό είναι να μην υπάρξει μία μαζική ανάγκη κυρίως από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που θα χρειαστούν βοήθεια σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Γι αυτό λέμε σε όλους να παίρνουν τα μέτρα πρόληψης, να μένουν στο σπίτι τους αν έχουν κάποιο σύμπτωμα, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής πρόληψης και υγιεινής, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αν δεν επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη τότε ό, τι προσπάθεια και να κάνουμε θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις».

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. «Κλιμακώνουμε το σχέδιο που από την αρχή είχαμε συμπεριλάβει στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο». Τόνισε επίσης ότι θα στηριχθούν οικονομικά όσοι πλήττονται κι αυτό θα γίνει «με ενίσχυση της ρευστότητας από τη μία πλευρά -γιατί ο τζίρος σε πολλούς κλάδους της οικονομίας έχει καταρρεύσει ή θα καταρρεύσει το επόμενο διάστημα- και προστασία των θέσεων εργασίας, από την άλλη».

Είπε ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα αποφασιστούν «μέτρα με ομοιόμορφο τρόπο σε δύο κατευθύνσεις: τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του κορωνοϊού να εξαιρεθούν από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και δεύτερον, ει δυνατόν, να χαμηλώσουν και οι στόχοι». Υπογράμμισε πως γενικότερα «τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που θα ληφθούν θα είναι πρωτοφανή».

Διευκρίνισε πως θα υπάρξουν διασφαλίσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση για τον τομέα της απασχόλησης, με βάση την οποία το βάρος της κρίσης επιμερίζεται σε εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος. Όπως είπε απλά «από τις τέσσερις μέρες άδειας τη μία επιβαρύνεται ο εργαζόμενος, το ένα τρίτο το Κράτος και τα δύο τρίτα ο εργοδότης. Ωστόσο αν η κατάσταση συνεχιστεί η κυβέρνηση θα ξαναδεί τον βαθμό του επιμερισμού».

Για τις συνέπειες της κρίσης στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «έχουμε ένα επιπλέον πλεονέκτημα ως μεσογειακή χώρα, επειδή έχουμε ένα καλό κλίμα και ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουμε θα επιτύχουμε να έχουμε την εκδήλωση του φαινομένου λίγο πιο αργά και πιο ήπια, ώστε και οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Αν αυτό το πετύχουμε, η ισχυρή περίοδος της τουριστικής σεζόν, που είναι από το καλοκαίρι και μετά, δεν θα επιβαρυνθεί τόσο πολύ. ‘Αλλωστε, είναι άλλο πράγμα ο αριθμός των αφίξεων και άλλο πράγμα τα έσοδα. Συνήθως, όταν κανείς καθυστερεί να κάνει την κράτησή του πληρώνει περισσότερο. ‘Αρα, μπορεί αυτή τη στιγμή η σεζόν να δέχεται ένα πλήγμα στην αρχή της, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό θα πάει μακριά, προς το καλοκαίρι».

Αναφορικά με πιθανή παράταση για το κλείσιμο των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα «ακόμα και γρηγορότερα απ’ ό, τι χρειάζεται. Αν χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων, θα παραταθεί».

Σε ερώτηση για το αν η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα της Εκκλησίας ήταν «παράκληση, παραίνεση ή οδηγία», ο κ. Πέτσας είπε ότι «οι τελευταίες ανακοινώσεις και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Ιερά Σύνοδο και από ορισμένους μητροπολίτες είναι σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, τους κανόνες υγιεινής, όπως προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την αποφυγή συνωστισμού». Τόνισε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία είναι μέσα μας. Η πίστη μας δεν δοκιμάζεται, η συλλογική μας ωριμότητα δοκιμάζεται» και πως «όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».