Το 10ο κρούσμα κορονοϊού είναι στενή επαφή του 9ου στην Πάτρα, μεγάλη η σημασία της πρόληψης

Το 10ο κρούσμα κορονοϊού είναι στενή επαφή του 9ου στην Πάτρα, μεγάλη η σημασία της πρόληψης

Ανακοινώνεται το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν εντός της ημέρας αρκετοί από τους συνταξιδιώτες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κορονοϊό.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Παρασκευή, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Jens Spahn συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κορονοϊού.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.