O κορονοϊός 'δείχνει τα δόντια του' παντού, αύξηση των θυμάτων

O κορονοϊός 'δείχνει τα δόντια του' παντού, αύξηση των θυμάτων

Η μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού εκτός της ηπειρωτικής Κίνας δεν βρίσκεται σε κάποια χώρα, αλλά σε κρουαζιερόπλοιο.

Εχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα από τότε που το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, αφότου ένας επιβάτης βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό μετά την αποβίβασή του.

Κρουαζιερόπλοια: Ο νέος μεγάλος κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης του
ASSOCIATED PRESS
Με περίπου 500 από τους 3.700 ανθρώπους να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, οι 174 έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Εκείνοι που βρίσκονται ακόμα πάνω στο πλοίο έχουν μπει σε καραντίνα για μια ακόμη βδομάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο το Diamond Princess.

Σε ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο στο Χονγκ Κονγκ, 3.600 επιβάτες ήταν σε καραντίνα εξαιτίας των φόβων ότι ίσως κάποιοι εξ αυτώ ήταν ασθενείς. Τους επιτράπηκε να αποβιβαστούν μόνο αφού οι εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθησαν, ήταν αρνητικές.

Ενα ακόμη κρουαζιερόπλοιο με περισσότερους από 1.450 επιβάτες, το οποίο έυγε από το Χονγκ Κονγκ την 1η Φεβρουαρίου, απομακρύνθηκε από τα λιμάνια της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν, του Γκουάμ και των Φιλιππίνων, παρόλο που δεν υπήρχαν κρούσματα πάνω στο πλοίο.

Μετά από περιπέτεια πολλών ημερών, οι αρχές της Καμπότζης δέχθηκαν να επιτρέψουν στο MS Westerdam να δέσει σε κάποια από τις αποβάθρες της.

Τα κρουαζιερόπλοια έχουν εδώ και χρόνια χαρακτηριστεί ως «πλωτά τρυβλία Πέτρι» (σ.σ. το ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών), καθώς οι χώροι τους «προσφέρονται» για την ανταλλαγή μικροβίων και την εξάπλωση ασθενειών.

Αλλά είναι αληθής αυτή η κατηγορία;

Οι ιοί εξαπλώνονται ευκολότερα στα κρουαζιερόπλοια;
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις στα πλοία, αναφέρει ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε, ειδικός για τα λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

«Σε γενικές γραμμές, έχουν επιβάτες και μέλη του πληρώματος από διάφορα μέρη του κόσμου, που αναμειγνύονται στενά και έντονα για ένα μικρό χρονικό διάστημα» εξηγεί. Και προσθέτει: «Εχουν όλοι διαφορετικά επίπεδα ανοσίας και έτσι θέτουν τις βάσεις για την εξάπλωση μιας μόλυνσης».

Με τον κορονοϊό, ο οποίος πιστεύεται ότι εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων - π.χ. από βλέννα ή σάλιο - οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν χωρίς άμεση επαφή με έναν φορέα.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μην μιλούν ο ένας στον άλλο - αλλά βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, σπα τραπεζαρίες και αμφιθέατρα. Αν κάποιος από αυτούς φτερνιστεί πάνω σε ένα τραπέζι και κάποιος άλλος έρθει άμεσα σε επαφή με αυτό το τραπέζι, θα μπορούσε να μολυνθεί», σύμφωνα με τον γιατρό.

Ωστόσο, ο Στιούαρτ Κίρον, εμπειρογνώμονας κρουαζιέρας, λέει ότι «η πραγματικότητα στο πλοίο μιας κρουαζιέρας είναι πολύ διαφορετική από την αντίληψη που υπάρχει για αυτήν».

«Ετσι, για παράδειγμα, οι άνθρωποι σκέφτονται ότι όταν περιμένουν οι επιβάτες στις ουρές του μπουφέ, υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση και επαφή μεταξύ τους. Στις μεγάλες γραμμές κρουαζιέρας, αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν ″στάσεις″ - αν θέλει κάποιος αυγά θα πάει στη ″στάση″ με τα αυγά και ένα μέλος του πληρώματος, που φοράει γάντια, θα του τα προσφέρει. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι περιορισμένη» υποστηρίζει ο άνρθρωπος που έχει βρεθεί σε πάνω από 250 κρουαζιέρες.

Αλλά τι γίνεται με τα μέλη του πληρώματος;
Εάν η αλληλεπίδραση μεταξύ των επιβατών είναι ελάχιστη, η αντίστοιχη με το πλήρωμα είναι μια άλλη ιστορία.

Στο Diamond Princess, τουλάχιστον 10 μέλη του πληρώματος είναι μεταξύ των μολυσμένων. Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότερα από 1.000 μέλη του πληρώματος «ζουν και εργάζονται δίπλα-δίπλα».

«Είναι πιθανό τα μέλη του πληρώματος να βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τους, ίσως ακόμη και να μοιράζονται εγκαταστάσεις» σύμφωνα με τον Δρ. Σεναναγιάκε.

«Οι άνθρωποι θα αποβιβαστούν από το πλοίο, αλλά τα μέλη του πληρώματος συχνά δεν αλλάζουν. Οπότε αν υπάρχει συνεχής μετάδοση από το πλήρωμα, όταν έρχεται το επόμενο γκρουπ επιβατών, αυτό μπορεί να συνεχιστεί» επισημαίνει.

Πώς περιορίζονται οι κίνδυνοι;
Σύμφωνα με τον Κίρον, οι κρουαζιέρες έχουν εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες καθαρισμού και ελέγχου.

«Οι κρουαζιέρες παρατηρούν προσεκτικά τους επιβάτες και τους τσεκάρουν συνολικά. Αν φαίνονται άρρωστοι τότε υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση», υπογραμμίζει.

Πιθανώς η ασθένεια που συνδέεται περισσότερο με τα κρουαζιερόπλοια είναι ο νοροϊός (σ.σ. ιογενής γαστρεντερίτιδα), ο οποίος μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας.

«Οι κρουαζιέρες έχουν διάφορα πρωτόκολλα που τίθενται σε εφαρμογή όταν αναφερθεί κάποιο κρούσμα νοροϊού», λέει ο Κίρον.

«Υπάρχει εκτενής και συνεχής καθαρισμός σε όλες τις επιφάνειες, ενώ κατά τη διάρκεια του μπουφέ δεν θα υπάρχουν τρόφιμα όπως τα καλάθια ψωμιού. Το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο για τέτοιες καταστάσεις», συμπληρώνει.

Τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρά από την εμφάνιση του κορονοϊού και μετά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σεναναγιάκε, υπάρχει επίσημο πρόγραμμα υγιεινής σκαφών στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οποίο συμβουλεύει τα πλοία σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης ασθενειών.

Για το Diamond Princess, λέει ότι το πλοίο χρησιμοποιεί «καλά μέτρα απομόνωσης», κρατώντας τους ανθρώπους στα δωμάτιά τους (οι επιβάτες επιτρέπεται να επισκέπτονται τα υπαίθρια καταστρώματα σε συγκεκριμένες ώρες).

Ωστόσο, προσθέτει: «[Το πλοίο] πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει αυτό και να κατανοήσει τις ανησυχίες τους. Από εκεί που κάποιος έχει πάει να περάσει την καλύτερη εμπειρία της ζωής του, ξαφνικά βρίσκεται να νιώθει πολύ φοβισμένος. Η καραντίνα πρέπει πάντα να γίνεται με έναν πολύ ανθρώπινο και συμπονετικό τρόπο».

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας υποφέρει;
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας θα δεχθεί σίγουρα ένα «οικονομικό πλήγμα» - αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τους ανθρώπους από το να κάνουν κρουαζιέρες, εκτιμά ο Κίρον.

Τη μεγαλύτερη ζημιά θα δεχθούν οι κρουαζιέρες στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι ίδιες οι εταιρείες ακυρώνουν από μόνες τους πολλά από τα ταξίδια τους. Η κρουαζιέρα Norwegian, για παράδειγμα, ακυρώνει όλα τα ταξίδια της στην Ασία και θα πρέπει να προβεί σε αποζημιώσεις και επιστροφές χρημάτων - μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Αλλά όταν κοιτάξουμε στον υπόλοιπο κόσμο, την Ευρώπη, την Αλάσκα, τις ΗΠΑ - οι άνθρωποι εξακολουθούν να ταξιδεύουν. Η Royal Caribbean αποκάλυψε ότι μόνο το 1,5% των ερωτημάτων που έλαβαν ήταν από ανθρώπους που ρωτούσαν για τον ιό. Οι άνθρωποι ανησυχούν, ναι, αλλά εξακολουθούν να ταξιδεύουν. Σε άλλα μέρη του κόσμου τα πλοία είναι γεμάτα και θα συνεχίσουν να είναι γεμάτα» καταλήγει.

Πηγή: BBC

242 νεκροί και 14.840 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα - Πού οφείλεται η αύξηση ρεκόρ

Τα καλά νέα ήταν μόνο για λίγο.

Την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τετάρτη, υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως ίσως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19) να αποδίδουν πλέον καρπούς. Πηγή αυτής της αισιοδοξίας ήταν η αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καταγεγραμμένων, από μέρα σε μέρα, νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα την Τετάρτη καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός από την 30η Ιανουαρίου.

Οι ελπίδες όμως φαίνεται πως διαψεύστηκαν μια ημέρα αργότερα επιβεβαιώνοντας ίσως όσους υποστήριζαν πως κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού είναι παρακινδυνευμένη.

Μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας της Επαρχίας Χουμπέϊ καταγράφηκαν 14.840 νέα κρούσματα, δηλ. αριθμό ρεκόρ, και αυτό ενώ την προηγούμενη ακριβώς ημέρα είχαν αναφερθεί μόλις 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Και σαν να αυτή η αρνητική εξέλιξη να μην ήταν αρκετή, υπήρξε και μια εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αφού μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 242 άνθρωποι. Την προηγούμενη ημέρα οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν μόλις 97.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.310 στην ηπειρωτική Κίνα και αυτός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 48.206.

Σημειώνεται πως αναμένεται και η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που όμως εκτιμάται πως η μόνη διαφοροποίηση μπορεί να αφορά ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων ή/και νεκρών.

Πού οφείλεται η εκτίναξη των αριθμού των κρουσμάτων
Η αιφνίδια αυτή αύξηση των νέων κρουσμάτων σίγουρα καταδεικνύει το πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους τρόπους και τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού στην Κίνα και κυρίως στην εστία του Covic-19, Γουχάν, όπου χιλιάδες ασθενείς εκτιμάται πως ίσως δεν έχουν καταγραφεί αφού δεν έχουν καν εξεταστεί.

Έτσι οι αρχές, έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα και χωρίς να έχουν στη διάθεσή του ένας εύκολο και γρήγορο τρόπο για να επιβεβαιώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αποφάσισαν να αλλάξουν τις πρακτικές και τις μεθόδους τους σε ό,τια φορά τον εντοπισμό των ασθενών.

Και όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται αυτή η αλλαγή να έφερε και την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Το κατά πόσο όμως αυτή η αλλαγή μας δίνει την πραγματική εικόνα του αριθμού των νέων κρουσμάτων παραμένει αμφίβολο.

Στα νοσοκομεία στη Γουχάν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνιζόταν να εντοπίσει τις λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός διενεργώντας σπάνιες και πολύπλοκες εξετάσεις που ανιχνεύουν άμεσα τη «γενετική υπογραφή» του. Και φυσικά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με τη διάγνωση αφού όπου έχει παρουσιαστεί κρούσμα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες.

Πόσο ασφαλής είναι η νέα διάγνωση;
Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα οι αρμόδιοι στην επαρχία Χουμπέι φαίνεται πως πλέον περιλαμβάνουν στον αριθμό των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων λοιμώξεις που έχουν διαγνωστεί με τη χρήση αξονικών τομογραφιών σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίσπευση των διαδικασιών η οποία βοηθά ώστε περισσότεροι ασθενείς να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, όπως αναφέρουν υπάλληλοι των Επαρχίας. Οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στην μακρά λίστα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και οι αρχές διευκολύνονται σημαντικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων αφού έχουν πιο άμεσα διαθέσιμα στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες σε πόρους, ειδικό εξοπλισμό κ.α. ενώ υποστηρίζουν πως αξιολογούν καλύτερα τις επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία των ασθενών.

Από την άλλη όμως επιστήμονες που ενημερώθηκαν για τον νέο αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο φάνηκαν να ξαφνιάζονται ενώ όπως τονίζεται η τομογραφία δεν επαρκεί για να πιστοποιηθεί εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ αφού ακόμη και άτομα που έχουν κοινή εποχική γρίπη μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία ορατή στην συγκεκριμένη εξέταση.

Έτσι ο αριθμός των νέων- αυξημένων- κρουσμάτων μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αλλαγές αυτές στον τρόπο διάγνωσης αποκαλύπτουν, όπως φαίνεται, και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων στην επαρχία Χουμπέι που χρειάζονται βοήθεια: είτε επειδή έχουν πράγματι προσβληθεί από τον ιό αλλά δεν έχουν καταγραφεί και δεν λαμβάνουν θεραπεία, είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά αγνοούν τα αίτια. Και φυσικά τίθεται ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα: εάν η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτόν τον πολλαπλασιασμό των ασθενών.

Πηγή: Reuters