Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση του για την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση του για την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό έδωσε μόλις πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί συνάντηση με την Προκόπη Παυλόπουλο κατά την πρωινή ορκωμοσία.

Για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρόταση της κυβέρνησης με την πρώτη γυναίκα για πρόεδρο, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ από τον Οκτώβριο του 2018.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

i aikaterini sakellaropoulou

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας"