Συνελήφθη ο Γάλλος σκηνοθέτης Christophe Ruggia για σεξουαλική παρενόχληση της 12χρονης το 2002 Adèle Haenel

Συνελήφθη ο Γάλλος σκηνοθέτης Christophe Ruggia για σεξουαλική παρενόχληση της 12χρονης το 2002 Adèle Haenel

Η Haenel είναι τώρα 31 και είχε κάνει γνωστό το θέμα από τον Νοέμβριο, όμως δεν είχε προχωρήσει σε μήνυση.

Σοκαρισμένη η κοινότητα του θεάματος στη Γαλλία -και όχι μόνο- άκουσε τη βραβευμένη στις Κάννες ηθοποιό, Αντέλ Ενέλ, έχει πάρει 2 Σεζάρ, να καταγγέλλει τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρουτζιά, για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον της, όταν εκείνη βρισκόταν στην ηλικία των 12 ετών.

Η 31χρονη σήμερα Αντέλ Ανέλ αποφάσισε να γνωστοποιήσει την περίπτωσή της, όταν παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ Leaving Neverland, του οποίου αντικείμενο είναι οι σχέσεις του διάσημου αστέρα της μουσικής σκηνής, Μάικλ Τζάκσον, με νεαρά αγόρια.

Η ταινία «άλλαξε την προοπτική μου», τόνισε η Αντέν Ανέλ στην ιστοσελίδα Mediapart, συνεχίζοντας: «Με έκανε να δω ότι είχα μείνει πολύ καιρό στην άποψη του σκηνοθέτη Christophe Ruggia, ότι όλα ήταν μια ιστορία αγάπης... Με έκανε να καταλάβω τους μηχανισμούς ελέγχου και γοητείας».

Η βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός ήταν μόλις 12 ετών όταν συμμετείχε στο cast της ταινίας του Ρουτζιά, Les Diables (Οι Διάβολοι). Το νεαρό τότε κορίτσι, υποδυόταν τον ρόλο ενός αυτιστικού ορφανού, που ξεκινούσε να βρει τους γονείς του με τον αδερφό της.

Η ιστοσελίδα Mediapart, που δημοσιοποίησε τις δηλώσεις της Αντέλ Ανέλ, πραγματοποίησε έρευνα σε τουλάχιστον 30 άτομα που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας του Ρουτζιά, πριν από 18 χρόνια. Κάποιοι έκαναν λόγο για... ανθυγιεινή ατμόσφαιρα, κάποιοι άλλοι μίλησαν πιο ανοιχτά, λέγοντας πως ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε πάθει ένα είδος εμμονής με τη 12χρονη τότε Αντέλ

Όπως καταγγέλλει η Γαλλίδα ηθοποιός, η σεξουαλική παρενόχληση συνέβη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για την προώθηση της ταινίας. Το σενάριο λίγο ως πολύ γνωστό... Ο Ρουτζιά κάλεσε το κορίτσι στο σπίτι του και εκεί ο γνωστός σκηνοθέτης την άγγιξε και προσπάθησε να τη φιλήσει, λέγοντας πως την αγαπά.

Η σχέση υποτέλειας που βίωνε ένα μικρό κορίτσι, στο ξεκίνημα της εφηβείας του, διήρκεσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Τότε η 15χρονη πλέον Αντέλ, αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να υπομένει τη βάσανο της σχέσης με τον κατά αρκετά χρόνιας μεγαλύτερό της Ρουτζιά. Ζήτησε βοήθεια από τους δικούς της ανθρώπους, αλλά, προς μεγάλη της έκπληξη, συνάντησε μεγάλη αδιαφορία.

Στην ερώτηση γιατί δεν κατέφυγε από την αρχή στη Δικαιοσύνη εναντίον του γνωστού Γάλλου σκηνοθέτη, η Αντέλ Ανέλ δήλωσε ότι δεν το έκανε, διότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους Γάλλους δικαστές και το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Ο δε Ρουτζιά, απέρριψε τις κατηγορίες. Στις δηλώσεις του μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι μάλλον η νεαρή τότε Αντέλ, παρερμήνευσε τις κινήσεις του. «Αν οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει σε εκείνη θεωρήθηκαν ενοχλητικές, τότε ζητώ συγγνώμη», είπε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.