Η Αυστραλία φλέγεται, ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Η Αυστραλία φλέγεται, ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Τραγικός είναι ο αντίκτυπος στην Αυστραλία από τις πυρκαγιές που μαίνονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Η βιβλική καταστροφή, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται, η εξαφάνιση εκατομμυρίων ζώων, έχουν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση και κινητοποίηση από δεκάδες κράτη, που σπεύδουν να βοηθήσουν, καθώς και από ιδιώτες, που προχωρούν σε δωρεές για να ενισχύσουν τον κρατικό μηχανισμό της Αυστραλίας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Συνολικά 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Σεπτέμβρη που ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές, υπολογίζεται πως 480 εκατομμύρια ζώα απανθρακώθηκαν, περισσότερες από χίλιες κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες, εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες, κυρίως από τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια, έχουν απομακρυνθεί από πολλές κοινότητες, ενώ η κίνηση στους δρόμους και οι ελλείψεις βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ δυσκολεύουν τους εκτοπισμένους. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Νέα Νότια Ουαλία κηρύχτηκε για τρίτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες σε τρεις πολιτείες.

Η πτώση της θερμοκρασίας και το ψιλόβροχο που πέφτει από την Κυριακή στις ανατολικές ακτές από το Σίδνεϊ ως τη Μελβούρνη αξιοποιούνται κατά το μέγιστο από τις Αρχές, που τρέχουν να σβήσουν όσες περισσότερες εστίες γίνεται, καθώς αναμένεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν πως το μεγάλο μέτωπο της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας πρόκειται να ενωθούν, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη λαίλαπα, ανυπολόγιστου μεγέθους.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες, σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, που δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, καθώς δουλεύουν 12ωρες βάρδιες εδώ και εβδομάδες. Για την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι ηγεσίες της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας και των νήσων Παπούα-Νέα Γουινέα και Βανουάτου ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν στρατιώτες και οικονομική βοήθεια.

Το Σάββατο, το Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ και πάλι, με 48,9 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό προάστιο Πένριθ. Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, που έχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών και οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος. Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Και κυκλώνας
Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες στα νότια της χώρας φαίνεται να υποχωρούν για τις επόμενες ημέρες με πτώση της θερμοκρασίας και εξασθενημένους ανέμους, ωστόσο η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κυκλώνα που ενισχύεται στα ανοικτά της Βορειοδυτικής Αυστραλίας. Οι καταιγίδες που αναμένονται εξαιτίας του κυκλώνα -που αναβαθμίστηκε σε Κατηγορία 1 από την τροπική καταιγίδα Μπλέικ- δεν αναμένεται να βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών που μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την υγροποίηση των τοξικών στοιχείων που απελευθερώθηκαν στον αέρα με τις φωτιές, καθώς το τοξικό νέφος έχει φτάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βικτόρια εξέδωσε προειδοποίηση για την ορατότητα στη Μελβούρνη που περιορίζεται στο 1 χιλιόμετρο σε πολλά μέρη της πόλης και στα προάστια. Η ποιότητα αέρα στην Καμπέρα ήταν τη Δευτέρα η χειρότερη που καταγράφηκε παγκοσμίως, καθώς ο ουρανός εδώ και μέρες είναι πορτοκαλί και μεγάλες πόλεις πνίγονται σε ένα σύννεφο στάχτης και τοξικών υλικών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί εν όψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό. Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και οι Αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

Στο στόχαστρο πολιτικοί
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολιτικοί της χώρας, καθώς δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου καταγγέλλουν την αντίδραση των ηγετών της Αυστραλίας στην πρωτοφανή εθνική κρίση, καθώς υπερασπίστηκαν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τον μεγαλύτερο δωρητή και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ενδεικτικό είναι πως όταν ξεσπούσαν οι πυρκαγιές στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο συντηρητικός Σκοτ Μόρισον, πήγε οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη ενώ εξελισσόταν η τραγωδία. Οταν επέστρεψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (δύο εβδομάδες μετά) φρόντισε να υπερασπιστεί τις πολιτικές του για την κλιματική αλλαγή, που έχουν χαρακτηριστεί ελλιπείς και τη στήριξή του στην εξόρυξη άνθρακα, παρουσιάζοντας τις πυρκαγιές σαν μια κοινή καταστροφή και όχι ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε στην αποδέσμευση κονδυλίων 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια για τη χρηματοδότηση της νεοσυσταθείσας Εθνικής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης από τις Πυρκαγιές. Τον Δεκέμβρη, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Ανθονι Αλμπανέζε, ξεκίνησε περιοδεία σε κοινότητες εξόρυξης άνθρακα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του προς τις εξαγωγές άνθρακα.

Δωρεές από διάσημους
Η εθνική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Αυστραλία έχει κινητοποιήσει πλήθος ανθρώπων που προχωρούν σε δωρεές για τη στήριξη των προσπαθειών κατάσβεσης και στήριξης των πληγέντων. Σε 48 ώρες συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 23 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που διασημότητες από όλο τον κόσμο ανακοινώνουν τις δικές τους δωρεές και ζητούν την κινητοποίηση των φαν τους.

Η τραγουδίστρια Pink ανακοίνωσε ότι κάνει δωρεάν 500.000 δολαρίων και η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά για τη στήριξη των υπηρεσιών πυρόσβεσης, δηλώνοντας: «Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες των πυρκαγιών της Αυστραλίας», έγραψε στο Instagram. Σε δωρεά μισού εκατομμυρίου προχώρησε και η τραγουδίστρια από την Αυστραλία Κάιλι Μινόγκ.

Μεταξύ άλλων, στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων συνέβαλαν οι τενίστες Νόβακ Τζόκοβιτς και Μαρία Σαράποβα που ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν 17.400 δολάρια έκαστος.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
24 νεκροί έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές

480 εκατομμύρια ζώα απανθρακώθηκαν, τα περισσότερα εξ αυτών κοάλα και καγκουρό

1.400 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, εκτός από εκείνα που έχουν υποστεί ζημιές

48 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις

23,5 εκατομμύρια δολάρια (21,7 εκατ. ευρώ) συγκεντρώθηκαν μέσα σε 48 ώρες από δωρεές, προς αρωγή των πληγέντων

100.000 κάτοικοι -από τρεις πολιτείες- έλαβαν εντολή (την Παρασκευή) να απομακρυνθούν από τις εστίες τους

3.000 έφεδροι του στρατού κλήθηκαν να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών σε όλα τα πύρινα μέτωπα

48,9 βαθμούς Κελσίου στο Δυτικό Πένριθ στο Σίδνεϊ καταγράφηκε το Σάββατο, ενώ στην Καμπέρα η θερμοκρασία έφτασε στους 44 βαθμούς

Πηγή: Ελεύθερος τύπος, της Αθηνάς Σούτζου